hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Taxisblokád az unióban

2005. 09. 20.
Utcai felvonulások, barikádok jelzik Európa-szerte a tarthatatlanná vált üzemanyagárak hatását. Belgiumban a taxisok és a fuvarozók lezárták az autópályákat, és elbarikádozták a Liege-i kikötő olajtermináljait a szállítók elől. A britek pedig már az olajfinomítókat kívánják blokád alá venni. A franciák kormányzati szinten is harcolnak az "ár" ellen. Thierry Breton francia pénzügyminiszter megfenyegette az olajipari multikat, hogy amennyiben nem csökkentik a kutaknál kapható üzemanyagok árát, "spekulációból eredő extraprofit" miatt speciális különadót vet ki rájuk a kormányzat. Autósok hada a benzinkutak előtt Fotó: Reuters

A nyilatkozat megtette hatását, és már a miniszterrel való találkozó előtt csökkentette az árait a Total francia és a BP brit olajipari konszern. A benzin esetében literenként 3 centtel, a gázolaj esetében literenként 2 centtel történő mérséklést Breton úr "nagyon konstruktív gesztusnak" nevezte. A társaságok közben úgy kommentálták a lépést: egyébként is szándékukban állt az árcsökkentés, és azt nem a kormányzat intésére tették. A folyékony arany ára kezd a kritikus ponthoz közeledni. Ma már nem csak kormányzati szinten keresik a megoldást, hanem egyre hangosabbak a nyersolaj hosszú távú kiváltását követelő hangok. A magas olajárak előmozdítják az új technológiák alkalmazását, amin újult erővel dolgoznak a világ legnagyobb autógyárai. Olyan új hajtóműveket fejlesztenek ki és alkalmaznak, amelyek nem olajszármazékokkal üzemelnek. Már most is kapható alkohollal, hidrogénnel, és egyéb alternatív energiával működő autó, s a napokban a legnagyobb konszernek, a DaimlerChrysler, a BMW és a General Motors aláírtak egy közös együttműködési tervet a jövő motorjainak kifejlesztésére.

A magas olajárak az EU-tagállamok részéről koordinált válaszlépéseket sürgetnek. Az Európai Bizottság szóvivője szerint ma az emberiség nem függ annyira az olajtól, mint az elmúlt harminc évben. Ezzel ugyan lehetne vitatkozni, de az tény, hogy a magas ár eddig nem tudta lényegesen befolyásolni vagy megbénítani a világgazdaságot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!