hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kormány napirendjén nem szerepel

2005. 09. 20.
A kormány napirendjén nem szerepel a Szentszékkel kötött megállapodás módosítása – jelentette be Somogyi Ferenc külügyminiszter vatikáni látogatása után. A konkordátum újragondolásának ötlete Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter nevéhez köthető, aki július elején azt írta Gyurcsány Ferencnek, hogy a kétoldalú szerződés eredményeként egyre több önkormányzati szociális intézményt adnak egyházi kezelésbe a magasabb normatív támogatás miatt. Javaslatától a konkordátumot 1997-ben jegyző Horn Gyulán keresztül határolódott el az MSZP. Veres András püspökkari titkár szerint félretájékoztatták Gönczöt, aki valótlanságokat állít, és a vallásos emberek alkotmányos alapjogát veszélyezteti a kiegészítő támogatás elvonásával. Semjén Zsolt nemes egyszerűséggel "SZDSZ-es pártjanicsárnak" nevezte a minisztert. 

Vágner Mária, a tárca kommunikációs vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a bentlakásos szociális intézmények fenntartói közül az egyháziak az alapnormatíván kívül még további 44,9 százalékos kiegészítő támogatást is kapnak az államtól. Ezért aztán a szegényebb önkormányzatok főleg anyagi okokból "szabadulnak meg" azoktól. A Közigazgatási Hivataloktól származó adatok szerint tavaly óta hét intézményt adtak át egyházi fenntartó részére, ami éves szinten 210 millió forint többletkiadást jelent a költségvetés számára. Mivel egy év alatt 60 százalékkal nőtt a finanszírozási igény, a költségvetés arányai eltorzultak, és emiatt kapták meg késedelmesen normatívájukat a szociális intézmények – állítja a szóvivő, aki úgy látja: pontosan az állami vagy önkormányzati ellátottak csökkenő esélyei miatt kellett felemelniük a szavukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!