hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Negatív kampánytól a karaktergyilkosságig
Választás 2006: Készülődés a cunamira?

2005. 09. 20.
Orbán Viktor populista, autoriter vezető, hataloméhes, igazi "szélkakas", míg Gyurcsány Ferenc politikai szerencselovag, puccsista, aki a kormányzás helyett kapkod, dilettáns, csak összezavarja a dolgokat. Így jellemezhetnénk a két fő politikai oldal vezetőjének "arculatát", ha hitelesnek fogadnánk el az egymásról kialakított képüket.

Jobb- és baloldali marketinghadjáratra készül a két nagy párt. Bizonyítani a másik alkalmatlanságát Fotó: MTI

Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke levélben fordult a parlamenti pártokhoz, hogy lehetőleg még a "vérre menő" kampány előtt egyezzenek meg a játékszabályokról – az európai kulturáltság jegyében. 
Horn szerint legalább négy témakörben kellene megegyezésre jutniuk. Elsőként a pártfinanszírozásról. Jelenleg egy párt összesen 386 millió forintot költhet a képviselőjelöltek kampányára, de – ahogy a politikus fogalmazott – "aki egy kicsit is ért a jelenlegi reklámköltségekhez, tudja, hogy a két nagy párt ennek a többszörösét költötte el 2002-ben". 
Második pontként a szabaddemokraták abban kötnék meg önnön és párttársaik kezét, hogy 2006-ban ne szabaduljon el ígéret-cunami. Egyezséget kötnének arról, hogy a politikusok minden ígéret mellé jelöljék meg a megvalósításhoz szükséges pénzügyi forrásokat is. 
A 2002 óta kormánytisztséget is betöltő politikus meglepőt állított ugyanis: szerinte a rendszerváltás utáni három kormány – az Antall-, a Horn- és az Orbán-kormány – nem tartotta meg ígéreteit, míg legutóbb az bizonyult "bajnak", hogy betartották az MSZP béremelésre vonatkozó ígéreteit, és felborult a költségvetés egyensúlya. 
A harmadik témakör a kampány hangnemének és stílusának a kérdése lenne. Horn Gábor nem az úgynevezett negatív kampány megtiltását kívánja elérni, mert szerinte az egy "normális" kampányból nem kiiktatható, hisz a versengő feleknek rá kell mutatni ellenfeleik negatívumaira is. A kampányfőnök azt szeretné, ha nem süllyedne a 2006-os év a személyeskedés posványába, és a jelöltek családtagjait megkímélnék a kíméletlen politikai harcban.

Horn Gábor negyedik pontja a plakátozás ízlés- és környezetbarát kivitelezését szolgálná. "Minden választás előtt kitalálja valamelyik párt, hogy etikai kódexet kellene létrehozni, 2002-ben az MDF volt az első, most viszont megelőzte őket az SZDSZ. Már ez is kampányfogás, hiszen ezzel úgy kívánják pozicionálni magukat, mintha ebben az elvadult politikai térben ők lennének a kulturáltság forrásai" – fogalmazott lapunknak Somogyi Zoltán politológus, a Political Capital igazgatója. 
Somogyi kizártnak tartja, hogy a magyar pártok ne készülnének negatív kampányelemekkel. A politikai marketingben is alkalmazzák azt az általános marketingben használt úgynevezett SWOT analízist, amellyel igyekeznek saját és ellenfeleik erősségeit, illetve gyengeségeit meghatározni. A "marketinghadjárat" során az ellenfelekről így kitalált, valós vagy vélt negatívumokat próbálják majd sulykolni, míg saját magukról érthetően a valós vagy vélt erősségeket. "Kísérletezni fognak a határok kitapogatásában, hogy meddig hihetőek az ellenfélről mondott negatív állítások. Az lesz a győztes, aki megtalálja a helyes receptet" – mondta az elemző.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!