hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megpróbálnak minket lejáratni
Markó Béla szerint:

2005. 09. 20.
– Gyurcsány Ferenc nemrég rendkívüli találkozóra hívta a határon túli szervezetek vezetőit. Mintha többet vártak volna ettől a magyar kormánytól.– A magyar kormány részéről is talán többet vártak ettől a találkozótól. Ami az ott elhangzott javaslatokat illeti: nem vagyok hajlandó a kettős állampolgárság kérdését szembe helyezni a miniszterelnök úr javaslataival. Azt gondolom, az alkotmánymódosítás fontos, jó lesz, ha a határon túli magyarságról több szó esik majd az alaptörvényben. Ugyancsak hasznos lenne – különösen a kárpátaljaiaknak és a vajdaságiaknak –, ha a Magyarországra való beutazást könnyítené a magyar kormány. De téved az, aki úgy gondolja, hogy a kettős állampolgárság helyett megelégszünk ezekkel az intézkedésekkel. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kettős állampolgárság önmagában nem fogja megoldani a helyzetünket.



Markó Béla Fotó: S. L. 

– Megkezdődött a román szenátus őszi ülésszaka, amelyen előterjesztik a kisebbségi törvény tervezetét. Érez-e román részről bármiféle ellenállást? 

– Természetesen. A román kormányban nagyon éles vitáim voltak, de a koalíciós partnereinkkel végül sikerült elfogadtatni a tervezetet. Ez ma már a kormány tervezete, nem kizárólag az RMDSZ-é. 

– Autonómia, kulturális autonómia: megvalósítható célként látja Erdélyben, vagy csak álom marad?

– Nem hiszem, hogy az erdélyi román–magyar kérdést egyszer s mindenkorra meg lehet oldani. Valószínű, hogy a valóság újabb és újabb problémák megoldására késztet majd minket. Ezek egy-egy állomást jelentenek, így a kulturális autonómia is. 

– Magyarországon elég nagy visszhangja volt az Ön tusnádfürdői látogatásának, ahol Orbán Viktor baráti békejobbot nyújtott Önnek. Új fejezet nyílt ezzel a két párt viszonyában?

– Magyarországon olyan a közélet, hogyha én épp a baloldallal folytatok párbeszédet, akkor a jobboldal rökönyödik meg, s ha a jobboldallal vagyok jó viszonyban, akkor a baloldal botránkozik meg. Az RMDSZ-nek és az erdélyi magyarságnak az az érdeke, hogy mindkét oldallal rendezett viszonyban legyen.

– Mégis, az Ön retorikája mintha azt sugallná, hogy békét kötött a Fidesszel és annak elnökével.

– Soha nem voltam rosszban Orbán Viktorral. Igaz, tavaly a Fidesszel és egyes Fidesz-politikusokkal nem volt a kapcsolatunk rózsás. Közülük jó néhányan illúziókat tápláltak azzal kapcsolatban, hogy az RMDSZ-szel szemben egy alternatív szervezetet létre kell hozni Erdélyben. Mára ők is belátták, hogy értelmetlen dolog az RMDSZ szétverése. És nekünk sem érdekünk, hogy állandóan vitázzunk a Fidesszel. 

– Önt nemrég az egyik román bulvárlap ügynökváddal illette. Miért éppen most keltek szárnyra ezek a hírek? 

– Néhány éve már volt hasonló próbálkozás. Érdekes módon éppen az ellenkezője derült ki akkor az állításuknak, mégpedig az, hogy 32 éves korom óta egyfolytában megfigyelnek és lehallgatnak. Néhányan próbálták ezt kiforgatni akkor, de nem sikerült. Hogy most miért vették elő? Csak találgatni tudok. Az RMDSZ eléggé megerősödött a román politikai életben. A román közéletben sokan lehetnek, akiknek ez nem érdekük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!