hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 10. 08. (VIII/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fej fej mellett

George W. Bush a lapzártánk után sorra kerülő második körben igyekszik feledtetni a múlt heti első televíziós vitán nyújtott gyenge teljesítményét, amelyről még egyik legeltökéltebb republikánus támogatója is azt nyilatkozta, hogy az elnök úgy viselkedett a 90 perc alatt, mintha "alvajáró" lenne. 

A Büntetés Napja

A Jerusalem Post egyik szerkesztője cikkében úgy véli, hogy a Gázai övezetben elindított "Büntetés Napja" elnevezésű hadművelet, melynek hivatalos célja az izraeli területek ellen intézett palesztin rakétatámadások leállítása, olyan időszakban zajlik, amikor az "európai vélemények nem számítanak, míg azok a washingtoni hangok, amelyek viszont számítani szoktak, most az elnökválasztással vannak elfoglalva". Ebben a vákuumban megnőtt Ariel Saron mozgástere, hogy egy régi-új stratégia alkalmazásával megpróbáljon a Hamasz rakétáinak hatósugaránál szélesebb ütköző zónát létrehozni a fenyegetett izraeli települések köré. Válaszul a Hamasz azzal fenyegetőzött, hogy hamarosan új, az eddigieknél messzebbre eljutó rakétákat vet be nagyobb városok, például a Földközi-tenger partján fekvő Askelon ellen.

Kerry uránt szállítana Teheránnak

Giora Eiland izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az eddigi hírekkel ellentétben Irán atomprogramja már idén novemberben eljuthat arra a pontra, ahonnan már nem lehet azt visszafordítani vagy megállítani. Ezt a tényt támasztja alá Hameini ajatollah iráni vallási vezető közelmúltban tett kijelentése, miszerint azt akarja, hogy országa januárra két bevethető atombombával rendelkezzen.

Fej fej mellett

Két párt ugyan ritkán van egy nézeten, de az elmúlt hét csütörtökén, a Bush és Kerry közt lezajlott tévévitát követően mindkét tábor elismerte, hogy a demokrata jelölt alaposan lekörözte ellenfelét. A nagy amerikai tévéhálózatok szinte percekkel az esemény befejezte után komoly százalékarányban Kerryt nyilvánították győztesnek: az ABC 9, a CNN 16, a CBS 18 ponttal. "A vita nézői Kerrynek ítélték az első menetet" – fogalmazott másnap reggel a The Los Angeles Times. A Washington Post azonban feltette a kérdést: "Miért ez a drámai lélektani fordulat?" 

Doktorok az elnökök szolgálatában

Az amerikai elnökválasztási verseny finisében a választók túlnyomó többségét elsősorban az érdekli, hogyan vélekedik az elnök a nemzetbiztonsági kérdésekről, Irak helyzetéről vagy a gazdaság állapotáról. Az elnök környezetében van néhány személy, akik szinte árnyékként követik őt, és minden tettét árgus szemekkel figyelik, azok politikai tartalmával azonban igen keveset foglalkoznak. Ők az elnök orvosai. 

Belföld

Miniszterek a startvonalon

Három fő területen módosult a kormány szerkezete. A szociálpolitika megerősítése címén létrejött egy új "nagy" minisztérium Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium néven, és két új miniszteri posztot hoztak létre: az elsősorban az uniós pénznek minél sikeresebb "lehívását" szolgáló EU-s ügyek, valamint a felzárkóztatásért és területfejlesztésért felelős tárca nélküli "minisztériumot". A Miniszterelnöki Hivatal pedig jelentős "profiltisztításon" esett át. 

Török fogság

Hazatért szombaton Törökországból a hároméves Raskó Szofi és édesanyja, Raskó Emese, akik hazatérési igazolványuk ellenére augusztus óta nem jöhettek vissza Magyarországra, és az elmúlt hónapokat az ankarai magyar nagykövetségen töltötték – közölte a Külügyminisztérium. 

Ketten egy ütemben

Meglepetésre nem kapta meg a szükséges támogatást Jánosi György választmányi elnök az úgynevezett jelölőkongresszuson, amely egyfajta előválasztásként funkcionál az MSZP-n belül. A tisztségért már csak ketten, Csiha Judit és Simon Gábor, jelenlegi elnökhelyettesek vannak versenyben. A velük készített interjúinkból kiderül, hogy a "lendületvétel állapotában" levő MSZP-ben az új kulcskifejezés az együttműködés. 

Változások kora

Jánosi György és Lamperth Mónika is visszalépett az MSZP elnökjelöltségétől a jelölést előkészítő bizottság vasárnapi ülésén. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pedig jelezte, elnökhelyettessé választása esetén megválna a honvédelmi tárcától. A hét folyamán Szili Katalin is bejelentette, hogy nem indul újra az elnökhelyettesi tisztségért. Az október 15-ei kongresszuson – amelyen lehet, hogy az angol miniszterelnök, Tony Blair is részt vesz – akár radikálisan is megváltozhat az elnökség személyi összetétele. Ez azt jelentené, hogy két hónap alatt lecserélődik az ország vezetése. 

Hit és értékek

Ellenszélben a szentek közé

Öt új boldogot adott a római katolikus egyháznak II. János Pál a Szent Péter téren vasárnap délelőtt tartott szertartáson. Az egyházfő két jelentősebb alakot beatifikált: IV. Károly, az utolsó magyar király és osztrák császár, valamint Anne Catherine Emmerich német misztikus apáca neve most került fel a vallásos tisztelettel övezett elhunytak több száz nevet számláló listájára. A két személy evilági életpályájában nehéz lenne közös vonást találni, utóéletükben viszont annál egyszer?bb: mindkettőjük boldoggá avatását heves viták kísérték.

HÁTTÉR

Szó sincs keresztény Magyarországról

Nagy bajban van az a laikus hírolvasó, aki az ország vallásosságáról felmérések alapján próbál tájékozódni. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített legfrissebb kutatás ugyanis homlokegyenest ellentmond az előző kormány idején tartott népszámlálás eredményeinek, holott mindkét elemzés az egyetlen, létező Magyarországon született. 

Szilágyi jelenti

Előbb Kerényi Imre vasárnap esti Szerintem cím? műsorában, majd másnap erre hivatkozva a Magyar Nemzet is azt állította: Forró Tamás, ismert médiaszemélyiség 1976-tól Szilágyi Ákos fedőnéven a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket. Az eset kapcsán újból felmerülhet a kérdés: az átvilágítások ellenére mennyi egykori titkosszolgálati munkatárs, illetve megbízott tevékenykedik a hazai sajtóban. A Magyar Nemzet ugyanakkor egy kihallgatási jegyzőkönyvre hivatkozva a Kulcsár-üggyel is kapcsolatba hozta Forrót, aki lapunknak nyilatkozva a jobboldal bosszújaként értelmezi a történteket. 

Szajjid Kutb kottája

2001. szeptember 11. mára fogalommá vált. Sokan sokféleképpen elemzik az azóta történteket. Pedig a terrorizmus elleni küzdelem is háború, amit meg kell nyerni. Ha nincs egyetértés a célok, eszközök és a menet tekintetében, a győzelem esélye csökkenhet. Magyarország ebben a küzdelemben hamarosan közvetlenül is érintett lehet, miután Zavahiri, az al-Kaida helyettes parancsnoka és fő ideológusa hazánkat is támadással fenyegette meg.

Ki ellen folyik a harc?

Mélyreható vitát váltott ki Izraelben egy nyilatkozat, amely "ha valaki gyilkossági szándékkal közeledik hozzád, előzd meg és öld meg" elvére hivatkozva felszólította a kormányt, ne riadjon vissza a terroristák elleni harctól akkor sem, ha nyilvánvaló, hogy ártatlan civilek is a harci cselekmények áldozatául esnek. 

Kórház az éhség szélén

Az országos egészségügyi sztrájk első felvonása október 7-én, csütörtökön reggel nyolctól délután négyig tart, és heti rendszerességgel mindaddig folytatódik, amíg meg nem állapodunk a kormánnyal – tájékoztatta lapunkat Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke. Ennek értelmében 2004. október 15-én, 18-án és 26-án 8 óra és 16 óra között csak az alapvető szolgáltatásokat, azaz a sürgősségi és ügyeleti ellátást lehet igénybe venni a sztrájkhoz csatlakozó egészségügyi intézményekben. A szakszervezeti vezető kezdeményezésétől azonban a szakma több képviselője is elhatárolta magát. 

Kevesebb áfa került a kasszába

Draskovics Tibor régi-új pénzügyminiszter optimistán fogalmazott a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. Mint mondta, az államháztartási deficit jövőre 4,5 százalék lesz, szemben az idei 5,0-5,1 százalékkal, a gazdaság – pesszimista prognózis szerint is – 4 százalékkal növekedhet, mely 2005-ben érzékelhető javulást eredményezhet az életszínvonalban és a gazdasági egyensúly alakulásában.

Kóka János bársonyszékben

A Medgyessy-(bankár)kormány után az ellenzék által "milliárdos-kormány" névvel illetett Gyurcsány-kormány tagja, Kóka János egyike a tíz számjegy? vagyonnal büszkélkedő kormánytagoknak. Az orvosból informatikussá avanzsált Kóka az SZDSZ felkérésére a kabinet gazdasági és közlekedési minisztere lett. Neve összefonódott az egyik legnagyobb hazai informatikai sikertörténettel, az Elender Rt.-vel. 

Válságmenedzselés

Válság, krízis bármikor bárkivel megtörténhet, legyen szó családról, vállalatról vagy éppen országról. Nem kell feltétlenül a legrosszabbra – háborúkra, természeti katasztrófákra – gondolni, válságos helyzetek a hétköznapokban, iskolában, munkahelyen, bárhol előfordulhatnak. A válságmenedzselés szakemberei szerint a krízishelyzetekre fel lehet és fel is kell készülni. 

Erősödő indexek

Számottevő erősödést mutattak a vezető tőzsdeindexek a héten. A harmadik negyedéves amerikai GDP-adatot 2,8-ról 3,3 százalékra módosították, és valamelyest enyhült az olajárpánik is. Európában a francia üzleti bizalmi index nőtt a várakozásoknál magasabb mértékben. A hét nagy vesztese az amerikai gyógyszergyártó Merck lett, miután kénytelen volt visszavonni a piacról egy, az árbevétele tíz százalékát kitevő készítményt, annak szívinfarktus és agyvérzés esélyét növelő mellékhatása miatt. A kedvező világpiaci trendben folytatódott a BUX szárnyalása is: az index jelentős forgalom mellett nap nap után döntötte meg a korábbi csúcsokat, a keddi kereskedés végén 12 825 ponton állapodva meg.

KÁVÉSZÜNET

Drága árat fizethet a Fradi a sikerért

Az elmúlt héten lejátszott Ferencváros–Millwall UEFA-kupa mérkőzés kapcsán történt botrányos események miatt sajnos újra negatív módon került országunk a futballvilág látóterébe. Mint ismeretes, a Fradi 3–1-re nyerte a találkozót, de a sikerért járó jelentős pénzösszeg bizonyos része újra az európai szakszövetség kasszájába kerülhet, mivel a zöld-fehérekre jelen állás szerint súlyos büntetések várnak.

High-tech – azaz a technika ragyogása

Az összes építészeti stílus közül talán a high-tech az, amelyik rendületlenül tartja magát a közkedveltségi rangsorban. Eddig soha nem volt vezető stílustrend, mindig másodlagos, szélsőségesebb változata szubkulturális jelleg? maradt, viszont foszlányokban minden mai enteriőrben megtalálható. Ahol a televíziót, hi-fi berendezést nem rejtik szekrényekbe, hanem nyíltan része a térnek, ott máris beszélhetünk a technikai-műszaki szépség esztétikai élményként való szerepéről. 

Visszatér a Dallara

A Minardit a Renault, a Jordant a Toyota segíti ki a száguldó cirkuszban, és a legfrissebb hírek szerint a Jaguarnál is születőben van a megoldás, ugyanis a Dallara visszatérne a Forma–1-be. Ezzel egyetlen csapatnak sem kellene három autóval indulnia a versenyeken, hogy meglegyen a televíziós társaságokkal kötött szerződésekben rögzített minimum húsz autó. Az olasz istálló (Ferrari-motorral) utoljára 1992-ben szerepelt az elitkategóriában (két ponttal a tizedik helyen végzett a konstruktőrök között), s noha évekkel később már tervezte a visszatérést, ebből nem lett semmi. Ám a visszatérést vélhetően a hétvégi Japán Nagydíjon hivatalosan is bejelentik.

Visszavonult Jordan egykori alvezére

Scottie Pippen, a Chicago Bulls 39 éves játékosa bejelentette, hogy abbahagyja játékos-pályafutását. Michael Jordan egykori "harcostársa", hat bajnoki címhez (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) segítette hozzá a kilencvenes években fogalommá váló Chicago Bullst. A zseniális játékos tagja volt az 1992-ben olimpiai bajnokságot nyerő igazi Dream Teamnek, az 1996-ban ismétlő válogatottnak, így nem véletlen, hogy beválasztást nyert az NBA történetének legjobb 50 játékosa közé is. Pompás karrierje alatt 11 idényt húzott le a Chicago Bullsban, egyet a Houston Rocketsben (1999), négyet a Portland TrailBlazersben (1999–2003), a tavalyi szezont már újra a Szeles Város csapatában kezdte el. Térdsérülése és decemberi műtétje miatt azonban mindössze 23-szor lépett pályára, így visszavonulása nem érte váratlanul az NBA-rajongókat.

Szuper Levente hazaigazolt

Több mint hétéves légióskodás után a magyar jégkorong-bajnokságban véd újra Szuper Levente. A 23-szoros válogatott kapus ugyanis egy idényre szóló szerződést kötött a dunaújvárosi AC-Invitel csapatával. Szuper a 187. "észak-amerikai" profi, aki Európában kezdi meg a 2004/05-ös szezont. "Nem tartom visszalépésnek, hogy Magyarországon folytatom a pályafutásomat. Az utóbbi években rengeteget fejlődött itt a hoki. Ugyancsak számított döntésemben, hogy most a válogatottnak is tudok segíteni, hiszen novemberben olimpiai selejtező, áprilisban pedig hazai rendezés? világbajnokság lesz" – nyilatkozta az NHL-ből hazatérő játékos.

Albion hőse

A Svédország elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott biztató jelnek tekintheti, hogy a csapatkapitány, Gera Zoltán, remek formáról tett bizonyságot az angol Premiership legutóbbi fordulójában. Csapata, a West Bromwich Albion legjobbjaként egy-egy góllal és gólpasszal, valamint az egész mérkőzés folyamán nyújtott kiemelkedő játékával járult hozzá a Hawthorns Stadionba látogató Bolton Wanderers elleni 2–1-es győzelemhez. "Zoltán úgy játszik, ahogy arról minden edző álmodik"– nyilatkozta a BBC-nek a West Brom trénere, Gary Megson. Fotó: WBA

Marhakereskedőből emberkereskedő

1944. november 30-át írunk, csütörtök reggel van. Budapesten a nemzetközi gettó egyik házából rendőrök hajtják kifelé a lakókat, hogy aztán marhavagonokon az utolsó útjukra küldjenek sokakat. Védettségük megszűnt, spanyol menlevelük érvényességét veszítette, ugyanis Sanz-Briz, a spanyol követség ügyvivője reggel elhagyta az országot, a magyar belügyminiszter pedig válaszul parancsot adott a védett házak kiürítésére, a deportálásra. Ekkor az ismeretlenségből egy különös ember lép elő, Giorgio Perlasca, s elénk tárul a legnemesebb emberi cselekedet, egy életmentő pályafutás.

Koldulós munkatréning

Egy kínai internetes cég meglehetősen sajátos formáját választotta humán erőforrásának tréningezéséhez. A vállalat tulajdonosa nem kevesebbet ajánl alkalmazottainak, mint azt, hogy meghatározott ideig kóstoljanak bele az utcán való kéregetésbe, mivel így a dolgozók hasznos gyakorlati ismeretekkel lehetnek gazdagabbak a kitartás és az alázat területén. A főnök véleménye szerint a legforgalmasabb utcákon térdeplők nemcsak az emberektől való félénkségtől szabadulhatnak meg ilyen módon, hanem az elkövetkezendőkben klienseikkel szemben is bátrabban viselkednek majd. A helyi szociológusok elítélik az internetes vállalkozás főnökének valóban sajátos ötletét, mivel szerintük ez a módszer súlyosan sérti az emberi jogokat. A kínai cég álruhás koldusai egyébként önkéntes alapon szerveződnek. (T.G.–Reuters)

DUMA PLÁZA

Milliók vágynak a halhatatlanságra, de fogalmuk sincs, mit kezdjenek magukkal egy esős vasárnapon. (Susan Ertz)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!