hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Változások kora
Már csak három elnökjelölt az MSZP-ben

2004. 10. 11.
Jánosi György és Lamperth Mónika is visszalépett az MSZP elnökjelöltségétől a jelölést előkészítő bizottság vasárnapi ülésén. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pedig jelezte, elnökhelyettessé választása esetén megválna a honvédelmi tárcától. A hét folyamán Szili Katalin is bejelentette, hogy nem indul újra az elnökhelyettesi tisztségért. Az október 15-ei kongresszuson – amelyen lehet, hogy az angol miniszterelnök, Tony Blair is részt vesz – akár radikálisan is megváltozhat az elnökség személyi összetétele. Ez azt jelentené, hogy két hónap alatt lecserélődik az ország vezetése. Ötből hárman maradtak Fotó: Somorjai László

A jelölőtestület azokat a vezető pozícióra aspiráló jelölteket terjeszti a párt október 15–16-ai
kongresszusa elé, akik megkapják a megyei szervezetek és a küldöttek egyharmadának támogatását.

Az elnökjelölteknél ez sikerült Hiller István kulturális miniszternek, eddigi alelnöknek, Szekeres Imrének, aki szintén alelnök, valamint Toller László elnökségi tagnak, pécsi polgármesternek; míg Lamperth Mónika belügyminiszter és Jánosi György választmányi elnök visszalépett a küzdelemtől.

Jánosi meglepetésre nem kapta meg a szükséges 33 százalékos támogatottsági szintet jelenlegi pozíciójához sem, így a kongresszuson Csiha Judit és Simon Gábor, a testület eddigi elnökhelyettesei küzdhetnek meg a választmány elnöki posztjáért.

Az elnökhelyettesi jelölésnél Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökségi tag, honvédelmi miniszter kapta a legtöbb szavazatot, majd őket követte Újhelyi István, a Fiatal Baloldal elnöke és Szili Katalin házelnök (aki egy nappal később bejelentette, hogy mégse indul), és a már említett Toller László. 

A két alelnöki posztra ugyancsak többen kandidálnak: Veress József Békés megyei elnök, Veres János korábbi pénzügyi államtitkár, hétfőtől a miniszterelnök kabinetfőnöke, és a már említett Újhelyi István, Szekeres Imre, valamint Juhász Ferenc.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!