hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kevesebb áfa került a kasszába

2004. 10. 11.
Draskovics Tibor régi-új pénzügyminiszter optimistán fogalmazott a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. Mint mondta, az államháztartási deficit jövőre 4,5 százalék lesz, szemben az idei 5,0-5,1 százalékkal, a gazdaság – pesszimista prognózis szerint is – 4 százalékkal növekedhet, mely 2005-ben érzékelhető javulást eredményezhet az életszínvonalban és a gazdasági egyensúly alakulásában.

A pénzügyminiszter ugyanakkor beismerte, hogy nem voltak pontosak az idei büdzsé számításai: nem sikerült helyesen felmérniük, milyen hatással jár az uniós tagság. Ma már látható, hogy lényegesen kevesebb áfa folyik be a közös kasszába, mint a tervezett. De hozzájárult a deficit növekedéséhez a lakástámogatással együtt járó többletteher is, mely 80 milliárd forinttal nagyobb kiadást eredményezett. Jelentősen, mintegy 140 milliárd forinttal rontották az idei képet a rendkívül magas jegybanki alapkamatból következő terhek is. Draskovics kifejtette, bár a magas kamatszint jelentős bevételt biztosít a befektetőknek, de negatívan befolyásolja a folyó fizetési mérleget. A pénzügyminiszterhez hasonlóan Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is bírálta a magas kamatszintet és az erős forintot. Mint kifejtette: "Ez a drága forint tönkreteszi a költségvetés jelentős részét, az exportőröket, és csökkenti jövedelmezőségünket." Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Heteknek kifejtette: ma, az erős konjunktúra időszakában nem elsősorban az erős forint jelent problémát, hanem inkább az, hogy a Magyar Nemzeti Bank túllő a célon, és a magas jegybanki kamatot preferáló monetáris politikája óriási károkat okoz az országnak. 

Parragh a Gyurcsány-kormány programjával kapcsolatban elmondta, külön erénynek tartja, hogy a kabinet a realitásokból kiindulva fogalmazta meg a cselekvési programját. Örvendetes, hogy az új kabinet hangsúlyt kíván helyezni a működő tőke behozatalára, illetve a versenyképesség javítására, ám – mint a háttérbeszélgetésen elmondta – jövőre is jelentősen, közel 100 milliárd forinttal nő a vállalkozók adóterhe. Parragh úgy látja, rossz üzenetet hordoz az, hogy a költségvetési lyukakat újabb és újabb adóemeléssel kívánja betömni a kormány. Az úgynevezett bankadó bevezetését pedig dilettáns megoldásnak nevezte.

Parragh László a kormányprogram pozitívumai között sorolta fel, hogy 2005-ben az iparűzési adó 50 százaléka levonható lesz a nyereségadó alapjából, hogy egyes társadalmi csoportok számára javulhatnak a munkába állás esélyei. Helyes iránynak tartja a kamara elnöke az szja kétkulcsos rendszerét, azzal a megjegyzéssel, hogy ez növeli a vállalkozók adóterhét. Az MKIK számításai szerint a minimálbér tervezett 4 ezer forintos emelése esetén 35-40 milliárd forinttal nagyobb adóteher nyomja jövőre a vállalkozókat, 22-27 milliárd forinttal többet kell az államkasszába fizetni a vállalkozóknak a mobiltelefon-adó miatt, 16 milliárdot pedig a vállalkozási járulék bevezetésének köszönhetően. A könnyítések és az adóemelések mérlege messze nem pozitív – mondta az elnök. Amíg a különböző elvonások csupán 36 milliárd forinttal csökkentik az adóterhet, addig 119-131 milliárddal növekednek a vállalkozókat érintő adóterhek, tehát a jelenlegi állás szerint 2005-ben az idei 100 milliárdos többletteherhez hasonló nagyságrend? tétellel kell többet adózniuk a vállalkozóknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!