hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 07. 07. (V/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Balkánhoz csatolnák Magyarországot

"Magyarországnak és a többi érintett országnak nem egy délkelet-európai unióhoz kellene csatlakoznia, hanem az Európai Unióhoz. Mindazok a problémák, amelyeket így akarnak kezelni (például a kisebbségi kérdés), azok az EU-n belül oldhatók meg jól" – fejtette ki a Heteknek Szent-Iványi István, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának SZDSZ-es elnöke a napokban a közvélemény elé tárt új német tervekkel kapcsolatban, melyeket a magyar külpolitika értetlenül fogadott. A javaslat ugyanis Magyarországot a balkáni régióhoz, a megalakítandó délkelet-európai unióhoz sorolja, s nyilvánvaló célja, hogy a nacionalista konfliktusoktól sújtott térség ne jelentsen veszélyforrást és többletköltségeket az EU számára. 

Életveszélyes légiflotta

Mind a száznegyvenöt ember – utasok és személyzet – életét vesztette az utóbbi évek legsúlyosabb légi katasztrófája során Oroszországban. Bár a gép mindkét fekete dobozát megtalálták, egyelőre nem ismeretes a szerencsétlenség oka. A terrortámadás lehetőségét egyelőre nem lehet kizárni. Az elavulófélben lévő orosz légiflotta gerincét képező Tu–154-es típus 1994 óta negyedik alkalommal zuhant le orosz földön, s a katasztrófák 495 áldozatot követeltek. 

Őrizetben a szőke angyal

Az argentin rendőrség őrizetbe vette Alfredo Astizt, az 1976-tól 1983-ig tartó argentin katonai diktatúra egyik hírhedt kulcsemberét. Az egykori tengerésztiszt, akit megtévesztően megnyerő külseje miatt a halál szőke angyalának neveztek el, önként adta fel magát, miután az olasz hatóságok letartóztatását és kiadatását kérték három, Argentínába emigrált olasz állampolgár hetvenes évekbeli elrablása és megkínzása miatt. 

Milosevics és vádlói

Jugoszláviában a nyár már a hágai nemzetközi bíróságnak kiadott Szlobodan Milosevics nélkül kezdődött. Belgrádban nem éppen nyugalommal köszöntötték az eseményt. A szerb és montenegrói politikusok később kezdhetik meg nyári pihenőjüket, ugyanis a jugoszláv szövetségi kormány felbomlott. Jugoszlávia balkáni szomszédai sem értékelték egyhangúlag pozitívan a per kezdetét, de náluk legalább nem okozott belpolitikai válságot Milosevics kiadása.

Aktív önvédelem

Miközben a Közel-Keleten a politikusok tűzszünetről beszélnek, Arafat már úgy döntött, hogy a tűzszünethez vezető egyhetes időszak lejárt, és kezdetét veheti a hathetes nyugalmi időszak, amelynek végén folytatódhatnának az izraeli–palesztin konfliktus végleges lezárására irányuló béketárgyalások. Az izraeli oldalon súlyos viták zajlanak a kormányon belül. A jobboldal katonai megoldást sürget, míg a baloldal Simon Peresszel még egy esélyt adna Jasszer Arafatnak. Ám az egymástól eltérő álláspontok egyben megegyeznek: a jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen mindennek mondható, csak éppen tűzszünetnek nem. Időközben Ariel Saron az egyik belgiumi bíróságon ellene indított eljárás miatt lemondta európai körútjának brüsszeli állomását.

Bush bízik alelnökében

Az elmúlt hétvégén sokakban felvetődött a kérdés: folytathatja-e Cheney alelnök a munkáját, miután egy "defibrillátor" készüléket ültettek a mellkasába. A szerkezet feladata: szabályozni a szívműködést, azaz lassú szívverés esetén felgyorsítani, túlságosan gyors érverésnél pedig áramütés segítségével lelassítani azt. Az ország második emberének megválasztása óta háromszor volt szívproblémája, mielőtt orvosai elhatározták a ritmusszabályozó beültetését, amelyet június 30-án reggel hajtottak végre. 

Belföld

Él a koalíció a Fidesszel

Interjú Gyimóthy Gézával, az FKgP alelnökével

Pártpropaganda közpénzen

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottsága a Vasárnapi Újságot (VÚ) legtöbbször valamely kisebbség jogainak megsértése miatt figyelmeztette. Az ORTT egyik friss vizsgálata szerint a műsorban nyílt előítélet több alkalommal volt észlelhető, s a műsorra jellemző, hogy igen elfogult. Legutóbbi határozatában a testület írásbeli figyelmeztetésben jogsértést állapított meg, és felhívta a Vasárnapi Újság szerkesztőinek figyelmét ennek megszüntetésére. 

Koronás eskü

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) munkatársai jártak élen a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításával megváltozó hivatali eskütétel ünnepélyes megrendezésében. A Parlament kupolatermében, a korona körül felsorakozó hivatalnokokat Stumpf István kancelláriaminiszter köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy mérföldkőhöz érkeztünk a magyar közigazgatás történetében. Kollégáit az EU-csatlakozásban és a nemzeti értékek megőrzésében rájuk háruló kulcsszereppel bátorítva a rendszerváltás új korszakáról beszélt, nem feledkezve meg az egyéni érvényesülés lehetőségének felvillantásáról sem (a MeH dolgozóinak 40 százaléka 35 év alatti). 

HÁTTÉR

A történelem zsákutcájában

A jelenkori történelemhamisítás jeles példájával találkozhat az, aki kezébe veszi a Fidesz 2001-es programtéziseinek A történelem főutcáján cím? vitairatát. A párt a 98-as választáskor már sikerrel alkalmazott technikát eleveníti fel újra, amikor a program elemeit ideológiai összefüggésekbe ágyazva tárja a politikai közélet elé, így elérve azt, hogy az ő interpretációjukban tárgyalják meg a felvetett kérdéseket.

Milosevics a vezéráldozat

Az új szerb vezetők beáldozták a "nagy vezért": a múltat a jövőért. Milosevics egy hete a hágai börtönben van, szebb jövőben azonban "hűtlen népe", és nem ő maga reménykedhet. 

Villámlátogatás

A Somogy megyei Büssü egy csapásra híresebb lett, mint sok millenniumi zászlós társa. Tizenhét fejőstehén különös pusztulása hozta meg a hírnevet. "Még Békésből is jönnek SMS-ek, kint volt a tévé, a rádió – meséli a polgármesterné nevetve. – A fiam azt mondta, írjuk ki, hogy a gömbvillám óta általános száj- és körömrágás alakult ki a faluban." Az aszszonyt szemmel láthatóan nem rázták meg az események. A teheneket annál inkább. Az első vizsgálatok szerint áramütés miatt állt meg a szívük. A megmagyarázhatatlan az, hogy az istállóban nem történt zárlat, az állatok egyébként sincsenek rákötve semmilyen elektromos hálózatra. 

Microsoft bíróság: 1 1

Újabb határozat született a Microsoft-perben, amelynek keretei között a washingtoni fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte az első fokon született bírói döntést. 

Ismét negatív forgalmi rekord a BÉT-en

Emelkedéssel zárták az amerikai piacok az ünnep miatt lerövidült hetet. Elsősorban a technológiai papírok kaptak szárnyra, miután a fellebbviteli bíróság megsemmisítette a Microsoft feldarabolását elrendelő korábbi ítéletet. 

Ingatlanpiac: sztárok a lakóparkok

Bizonyára mindenki szeretne kellemes környezetben, jó körülmények között élni. Az utóbbi egy-két évben gombamód elszaporodtak a különféle előnyöket kínáló lakóparkok, ahol a tervezők családias kertvárosi hangulatot ígérnek. Az árak igen széles skálán mozognak: 185 ezer forinttól 490 ezer forintig kínálják az új lakások négyzetméterét a fővárosban. 

Egyre több a dollármilliomos

A legtöbb felmérés alátámasztja, hogy az elmúlt évtized példátlan számban produkált dollármilliomosokat, sőt milliárdosokat, ezzel párhuzamosan ugyanakkor tovább mélyült a gazdagok és a szegények közti szakadék. A magyar emberek számára szinte felfoghatatlan (az állami költségvetéshez vagy az államadósság mértékéhez hasonló) vagyonokkal rendelkező gazdagok szerepéről és életmódjáról készített öszszeállítást az Economist és a Forbes magazin. 

Patikacsőd fenyeget

Nehéz idők várnak a patikusokra, ha nem módosul az egészségügyi miniszter május végi rendelete, amely a gyógyszerek kereskedelmi árrését szabályozza. Fennáll a veszélye annak, hogy a limitált árrés miatt országszerte 120-150 gyógyszertár csődbe megy. 

Vörsi vigadalom

"Elfogyott a kormányrétes" – vetette oda nekem színlelt szomorúsággal Pista bá\', aki ekkora már kissé csalinkázva járt, majd huncutul hozzátette, hogy miért nincs mégsem komoly aggodalomra ok: "Ingyen sör azé\' van még." 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!