hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Villámlátogatás
A büssüi titok

2001. 07. 07.
A Somogy megyei Büssü egy csapásra híresebb lett, mint sok millenniumi zászlós társa. Tizenhét fejőstehén különös pusztulása hozta meg a hírnevet. "Még Békésből is jönnek SMS-ek, kint volt a tévé, a rádió – meséli a polgármesterné nevetve. – A fiam azt mondta, írjuk ki, hogy a gömbvillám óta általános száj- és körömrágás alakult ki a faluban." Az aszszonyt szemmel láthatóan nem rázták meg az események. A teheneket annál inkább. Az első vizsgálatok szerint áramütés miatt állt meg a szívük. A megmagyarázhatatlan az, hogy az istállóban nem történt zárlat, az állatok egyébként sincsenek rákötve semmilyen elektromos hálózatra. 



Döbbenetes látványt nyújtanak a büssüi tehenészetben elhullott állatok. Megmagyarázhatatlan jelenség Fotó: MTI

A Kossuth utcában könynyen megtaláljuk Károlyi István tehenészt, az egyetlent, aki az istállóban tartózkodott azon a pénteken. A koronatanú azonban nem kíván nyilatkozni. "Miért?" Mert nem. Mert már elmondott mindent. Tényleg sajnáljuk, de mielőtt elindulnánk, hirtelen letegezzük. Úgy látszik, ez használ. István élettársa legalábbis pártunkat fogja: "István, te döntesz, ha nem akarsz nyilatkozni, a te dolgod. De ha utoljára mégis elmondod, hogy mi történt, én nem akarlak befolyásolni." Károlyi István hajthatatlan. Elmond mindent. "Ha gépek lettek volna Taszárról, akkor a tehén nem dűl el – oszlatja el feltételezésünket, mely szerint a közeli támaszpontról idetévedt repülőgéptől kerültek sokkos állapotba a tehenek. – Ahogy ganéztam, elértem a felezőhöz. Akkor hirtelen hátulról jött a hang. Mintha kettő repülőt elindítanának, de pufogócső nélkül, olyan hangos volt. A mellettem lévő tehén elbukott, és mintha elsötétült volna előttem minden. Akkor megfordultam, úgy futottam kifelé az istállóból, megrázott a sínvas, ahogy ráléptem, pedig gumicsizma volt rajtam." Utólag már tudjuk, hogy nemcsak az István mellett álló tehén rogyott össze, hanem mind a száz. Mint egy varázsütésre, kéz érintése nélkül, néhány másodperc leforgása alatt. Rúgkapáltak, próbáltak kiszabadulni a lánc fogságából, és úgy bőgtek, hogy állítólag még a faluban is hallani lehetett. "Olyan volt, mint egy atombomba – mesélte később egy fejőnő. – Az állatok érezték, benn volt a levegőben. Én kétszáz méterre lakok a tehenészettől, otthon van egy kiscsikóm. Az kint volt az udvarban, és úgy bevadult, hogy olyan helyekre is elfutott, ahova nem szokott járni." Az életben maradt tehenek még nem heverték ki a történteket. "Nyugtalanok, még ma reggel is kaptam rúgást fejés közben" – mondja az asszony.



Károlyi István: "Mikor kiértem, mint a kocsonya, úgy remegtem."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!