hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 08. 23. (VI/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Indul a nagytakarítás

Nagy munka folyik a Cseh Köztársaságban az árvízkárok helyreállítására. A nap huszonnégy órájában ezrek szivattyúzzák a pincéket elöntő vizet, lapátolják a sarat, szemetet, bútordarabokat és az elhullott állatokat. Minden erőfeszítés ellenére azonban úgy tűnik: több hónapig is eltarthat, míg az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba. Egészségügyi szakemberek szerint a házakba való visszatérést a fertőzésveszély is nehezíti. Az országban nincs elegendő fertőtlenítőszer, védőruha, védőkesztyű. Az oltószerek szintén korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre – a csehek külföldi segítségre szorulnak. 

A bagdadi gyilkos

Az Al-Ayam cím? palesztin napilap jelentése szerint a hatvanöt éves Abu Nidal, a rettegett terrorista bagdadi lakásában múlt hét péntekén végzett magával. Izraeli tisztségviselők – tekintettel arra, hogy halálának körülményeiről meglehetősen ellentmondásos hírek láttak napvilágot – egyelőre nem kommentálták az eseményt. Tarik Aziz iraki külügyminiszter-helyettes viszont kedden megerősítette a hírt.

A barátom ellensége a barátom

Miközben az Egyesült Államokban és Európában tovább folynak a viták és találgatások az Irak elleni fellépésről, hideg zuhanyként érte a Szaddám Huszein megdöntésében bízó politikusokat a hétfői bejelentés, miszerint Oroszország és Irak között tárgyalások folynak egy átfogó keretegyezmény aláírásáról. Az öt évre tervezett program ügyleteinek összege legkevesebb 40 milliárd dollárt tesz majd ki, és mintegy 67 szerződés köttetne meg keretein belül.

Kampány gumicsizmában

Már csak egy hónap van hátra a német parlamenti választásokig – az EU legnépesebb államában javában tart a voksszerző kampányolás. A németországi súlyos árvízkárok azonban alaposan összekuszálták Gerhard Schröder (SDP) kancellár és kihívója Edmund Stoiber (CSU) bajor miniszterelnök programját.

Németországban gyors lesz a helyreállás

Németország keleti tartományaiban továbbra sem csökken az áradás. A hét közepén pedig már az északi tartományokat is elérte a hatalmas víztömeg. Gerhard Schröder szövetségi kancellár katasztrófatalálkozóra hívta össze az érintett Európai Uniós tagországok államfőit.

Belföld

Töpörödik a viktorozók tábora

Látványosan romlanak az exminiszterelnök mutatói, hiszen az emlékezetes Kossuth téri, több százezres tömeg után a polgári körök alakuló gyűlésére már csak tízezren voltak kíváncsiak a Margitszigeten, legutóbbi, augusztus 20-ai beszéde miatt pedig maximum négy-ötezren vándoroltak ki. Mármint Budaörsre.

Válogatott tizenegy

"Nem lesz dráma, de azért a jobboldali politikusok elgondolkodhatnak" – mondta lapunknak Tóth Károly szocialista képviselő, miután kiderült: az illetékes miniszter megszüntette a szigorúan titkos minősítést a pártállami titkosszolgálatokkal együttműködött egykori és jelenlegi kormánytagok esetében, vagyis elhárult az akadály a névsor nyilvánosságra hozatala elől. 

Mégis, kinek az elnöke?

Magyarország pártok felett álló köztársasági elnöke, Mádl Ferenc egyre leplezetlenebbül húz jobbra, az őt jelölő pártok felé. 

Egymásnak ugrottak az alföldi polgárok

Bár a tavaszi országgyűlési választásokat meglehetősen jó eredménnyel zárta a Fidesz, az önkormányzati választásokkal kapcsolatban nem ilyen rózsás a helyzet. Ennek egyik oka, hogy most visszaüt az Orbán-kormány gyakorlata: a szavazópolgárok úgy gondolják, településük több fejlesztési pénzhez jut, ha a helyi vezetés azonos pártállású, mint a kormány. A másik ok, hogy a választási vereséget követően a jobboldalon belül kisebb-nagyobb törésvonalak kezdtek kialakulni. 

Életmentő felvilágosítás

A statisztikák szerint tavaly csökkent az abortuszok száma a 2000. évi adatokhoz képest. A jó irányt mutató fejlődés többek között feltehetően a Családvédelmi Szolgálat munkájának köszönhető, ugyanakkor a csökkenés azzal is magyarázható, hogy egyre többen választják az esemény utáni tablettát a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. A kormány egy országos felvilágosító kampánnyal próbálja meg segíteni az orvosok és a védőnők munkáját.

Hit és értékek

Kis-ázsiai kalandtúra

Amikor eldöntöttük, hogy nyaralásunk színhelyéül a címben felsorolt városokat választjuk, még nem gondoltuk, milyen kalandok várnak ránk. Úti célunk Törökország volt. Meglepetéseink mindjárt a magyar határ után megkezdődtek: Jugoszláviában arcátlanul magas autópályadíjak, autópálya nélkül. Belgrádig komoly életveszélyben van az autós: tíz-húsz kilométerenként, vagyis minden jelentősebb bokorban az út szélén vadonatúj Peugeot 307-esekben feszítő közeg méri a sebességet, és büntet kegyetlenül. Alkudni is lehet náluk, csakúgy, mint az autópályadíjak esetében: a kulcsszó a fifti-fifti, avagy "polá-polá".  A magyarok által kissé lenézett Bulgáriában azonban már kellemesen csalódunk. Üdítően hat a mérsékelt úthasználati díj is, hiszen egész Bulgária területére mindössze húsz eurót kértek. Mivel sietünk, Szófiát nagy ívben elkerüljük (szó szerint: a tranzitot hatvan kilométeres körgyűr? vezeti el a várostól).

HÁTTÉR

A vörös Boros

Boros Imre majd\' tizenöt évvel idősebbnek látszik koránál. Talán azért, mert mozgalmas éveket tudhat maga mögött. Az antikommunista polgári kormány minisztere ugyanis megjárta az MSZMP-t, szigorúan titkos tisztként kapcsolatban állt az állampárt titkosszolgálatával, jelentős vagyonnal rendelkező vállalkozásokat hozott létre, és – politikai ellenfelei szerint – részt vett a Kisgazdapárt szétverésében. Jelenleg az MDF-frakció tagja. Titokzatos – egyesek szerint sötét – személye egyben a mai magyar jobboldal állapotáról is látlelet. 

Áfáról evára válthatnak

Elkészült az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) törvénytervezete. A normaszöveg szerint a vállalkozóknak 2002. december 20-ig kell bejelentést tenniük az adóhivatalnál, ha már a jövő évben igénybe szeretnék venni ezt az új adózási formát. Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint azonban a tervezet több olyan feltételt is tartalmaz, amelyek egyszerűen értelmetlenné teszik az eva bevezetését.

Tisztuló piacok Amerikában

Könyvelési botrányoktól hangos világunkban a robbanásszerűen növekvő bevételek és profitok ma már inkább szkepticizmust, mint csodálatot keltenek a befektetők körében. A Fortune magazin augusztus idusán közzétette a száz leggyorsabban növekvő amerikai cég listáját. Az idei lista híven tükrözi az amerikai gazdaság anyagi és erkölcsi állapotát. Óriási meglepetések és rekordok nincsenek, ami viszont ennél fontosabb, az az, hogy elindult a Bush-kormányzat által is keményen követelt tisztulási folyamat a vállalati üzleti életben. Egyetlen meglepetésként az említhető, hogy az eddigi favoritoknak nem volt könny? a listán maradniuk. A 71 újonc többsége a pénzügyi, a távközlési és az energiaszektorból érkezett. Jelentősen megnőtt a konzervatív, a hagyományos értékekre és könyvelési politikára hangsúlyt fektető, érett vezetőség? cégek súlya az Amerika gyorsítósávjaként emlegetett százas cégcsoportban.

Milliárdos károk

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat a szomszédos, árvíz sújtotta országokhoz képest, hiszen Német- és Csehországban, valamint Szlovákiában és Ausztriában 15 milliárd eurót sodort el a nyári ár. A víz alá került területeken rendkívüli közösségi szellemben folynak a helyreállítási munkák, míg a kormányok a kárpótláshoz szükséges finanszírozási források előteremtésén dolgoznak lázasan. 

Szegény embert még az ár is húzza

Nem megy mostanában a biztosítóknak: az elemek, a tűz, a víz rakoncátlankodása százmilliós kártérítések kifizetésére kötelezi a társaságokat. Az elmúlt évek árvizei ezrek otthonait tették tönkre, és százmilliárdos védekezési, illetve helyreállítási kiadásokra késztették az államot. A szomorú esetekből okulva a biztosítók sorra felmondták a veszélyeztetett helyeken lakókkal kötött szerződéseket. Ma már nem titok: nem hajlandók szerződést kötni azokkal, akiknek az ingatlana veszélyeztetett zónában található. A miniszterelnök szerint nem fordulhat elő az, hogy a folyók hullámterében engedélylyel épített házakra ne lehessen biztosítást kötni. Az árvízvédelem hiányosságait hosszú távú nemzeti együttműködés keretében meg kell oldani, amiben a biztosítótársaságoknak is ki kell venniük a részüket – hangsúlyozta. A kormányfő ennek érdekében a napokban beszélgetést kezdeményez az érintettekkel.

Megtartja Matáv-részesedését a Deutsche Telekom

Emelkedő árak jellemezték a részvénypiacokat az elmúlt héten. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatszintet változatlanul hagyó döntése után történelmi mélypontra sülylyedtek a kamatok a tengerentúlon. Az amerikai ipari termelés nem várt júliusi emelkedése 9000 pont közelébe lendítette a Dow Jones indexet, de erősödött a Nasdaq (+8,45%) és az S&P 500 (+6%) is. Folytatódott a repülőgépgyártók és a légitársaságok vesszőfutása, és gyengültek a chipgyártók is, miután a Goldman Sachs rontott a szektor minősítésén. 

Legalizált kukkolás

Szeptemberben az egyik hazai kereskedelmi csatorna jóvoltából óriási csinnadrattával Magyarországra is megérkezik a Nagy Testvér, a sokak által várva várt műsor, ami eddig a világ tizenkilenc országának nézőit ragasztotta a képernyők elé, vagy kergette az őrületbe. Big Brother, vagyis a műsor esetében a néző tehát ősztől nálunk is kukkolhat – hiszen éppen ez a program készítőinek bevallott célja is: bekukkantani mindenhová, akár a takarók alá is.

Ön dönt – vagy önt dönti le

Nem az az alkoholista, aki rendszeresen elfeledkezik magáról, és sokat iszik. Nem, az alkoholistának innia kell. Nincs más választása. Remegő kézzel, sietősen, célirányosan "leküldeni" az adagját, lehetőleg már kora reggel. Többnyire már hajnali négykor arra vár, hogy hatkor nyisson a közért, és mehessen beszerezni az adagját. Sírhat a gyerek, könyöröghet a férj vagy a feleség, fenyegetőzhetnek a szülők, ígérgethet az érintett: nincs mese, inni kell. Magyarországon a legszerényebb becslések szerint is egymillió-kétszázezer alkoholfüggő él, ennek tehát többszöröse azok száma, akik hozzátartozóként, közvetve szenvednek az alkoholtól.

KÁVÉSZÜNET

Szirmok vagy csapágyak

Az ékszerek területén jelenleg két fő irányzat halad egymás mellett, szoros versenyben a piacért, a jövő divatjában betöltött meghatározó szerepért. 

Egymilliárd elhízott ember

A Föld minden országa, gazdagok és szegények egyaránt világméretű elhízásjárvány előtt állnak, és ennek komoly egészségügyi következményei vannak, de még inkább lesznek. A legaggasztóbb a helyzet az Egyesült Államokban, a nyugat-európai országokban és Kelet-Európában: itt a középkorú nők fele túlsúlyos. A súlyosbodó tendencia a fejlődő világban is jelen van. 

Alapozó kalapozó

Néha egy jól megválasztott kalap nagymértékben megváltoztathatja a megjelenést, dekoratív és elegáns, felhívja a figyelmet viselőjére, és még a legegyszer?bb ruhát is "feldobja". Ugyanakkor az ezzel ellentétes hatást is kiválthatja, ha nem veszünk figyelembe néhány fontos szempontot. 

Könyvsikerek

Sir Angus Frazer – A cigányok

Unalomig száguldoztak

Schumacher ötödik világbajnoki címét követően a Ferrari a Hungaroringen begyűjtötte zsinórban negyedik konstruktőri világbajnoki címét. Ez a két ferraris pilóta kitűnő és domináns teljesítményének volt köszönhető, miután Rubens Barrichello rajtcél győzelemmel megszerezte az első, Michael Schumacher pedig a második helyezést a 17. Magyar Nagydíjon. A harmadik helyen Ralf Schumacher ért célba, elmondása szerint számára is meglepő módon.

Labdarúgó ünnep a stadionban

Április 2-án volt Puskás Ferenc hetvenötödik születésnapja, és ugyan egy kicsit megkésve, de a magyar labdarúgók is szerették volna méltóképpen köszönteni a legendás futballistát. Ezzel két dolgot is sikerült elérniük, a Puskás Ferenc stadion a névadó kezdőrúgásával immár hivatalosan is elnyerte nevét és a vendégcsapattal a legendás focista második hazáját is képviseltették. 

Belgrádban már nem lejtett a medence

A magyar férfi vízilabda-válogatott első mérkőzésén vereséget szenvedett az orosz válogatottól. Most nem kímélték a Kemény-legényeket, szoros párharcban győzték le a magyar csapatot. A Ratko Rudics által edzett amerikaiak igen keményen védekeztek, Kásásék pedig indiszponáltan játszottak. 

Vasárnaptól Zsidó Nyári Fesztivál

Idén augusztus 26. és szeptember 2. között kerül sor a Zsidó Nyári Fesztiválra, amelynek mindenekelőtt a Dohány utcai zsinagóga és környéke ad otthont. A rendezvény során koncertek, filmnapok, könyvnapok, gasztronómiai napok, kiállítások várják a nagyérdeműt. 

Articsóka

Közel két év telt el azóta, hogy a hatodik kerületnek ezen a tájékán jártunk. Akkor igen emlékezetes időt töltöttünk el az Articsókában. Kiszolgálás és ételek jelesre vizsgáztak. Viszont huszonnégy hónap a vendéglátás esetében nem rövid idő – Budapesten volt olyan hely, amely ennyi idő alatt többször is nevet és tulajdonost váltott, természetesen nem a hihetetlen népszerűség miatt kény-szerültek ilyen menekülésbe. Borongós nyári délutánon nincs is jobb hely, mint a kerthelyiség, ami itt egy tetőterasz. Mintha nem is a belvárosban lennénk! 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!