hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kampány gumicsizmában
Árvízi finis

2002. 08. 25.
Már csak egy hónap van hátra a német parlamenti választásokig – az EU legnépesebb államában javában tart a voksszerző kampányolás. A németországi súlyos árvízkárok azonban alaposan összekuszálták Gerhard Schröder (SDP) kancellár és kihívója Edmund Stoiber (CSU) bajor miniszterelnök programját.Schröder a gáton. Kapaszkodik Fotó: Retuers

Augusztusban, Passautól Drezdáig több ezer négyzetkilométeren kerültek Németországban víz alá az épületek és a kisebb-nagyobb politikai pártok választási plakátjai. A kampányforgatókönyveket ezekben a napokban újra kellett írniuk a germán protokollosoknak, miként a főszereplők ruhatára is látványos metamorfózison esett át. A kilencvenes évek óta mind amerikaiasabb stílusúvá lett, luftballonos, zenés-csinnadrattás, népközémenős, mosolygós, kézfogós, nyakkendős, voksszerző show helyét a hetekben a homlokráncolós, gumicsizmás, gáton adott villáminterjúk, helyzetértékelések vették át. Szolgálati limuzin helyett, aki számít, helikopterrel jár. Az eleganciájáról híres szociáldemokrata kormányfő, Gerhard Schröder és a kereszténypártok kissé sótlan, müncheni kancellárjelöltje, Edmund Stoiber egyaránt leszögezték, hogy a természeti katasztrófát nem szabad kampánycélokra felhasználni. De azért az "árvízi hajós" pózában is lefotózzák "véletlenül" a rivális politikusokat, hogy aztán – a naponta, mintegy harmincmillió példányban megjelenő – német újságok címoldalán ígérjék meg a károk gyors helyreállítását. 

A Zöldek prominens vezéregyénisége, Joschka Fischer alkancellár, külügyminiszter kampányába szintén jól illeszkedik a gátszemle, hiszen a most hét százalékos népszerűségnek örvendő ökopárt már két évtizede kongatja a környezetvédelmi vészharangot. 

Kevesebbet mutatja magát az FDP egy hónappal az urnaviadal előtt. A pillanatnyilag kilencszázalékos szavazótáborral büszkélkedő liberálisok májusban kancellárjelöltté választott vezetője, Guido Westerwelle, nem tudja megemészteni, hogy nem lehet ott harmadikként a Schröder–Stoiber tévévitán augusztus 25-én, illetve szeptember derekán. Pedig nyílt titok, hogy a szabaddemokraták lesznek ősszel a királycsinálók a közvélemény-kutatások szerint 36-37 százalékos, jelenleg kormányzó SDP és a hatalomra vágyó, 41-42 százaléknyi voksra számító CDU/CSU versenyfutásában. A posztkommunista PDS beismerten Gerhard Schrödert támogatja, noha a kancellár, akárcsak a nagykoalíciót, a "demokratikus szocialistákkal" kötendő – Berlinben és Mecklenburg-Előpomeránia tartományban kommunális szinten működő – "piros-vörös" paktumot is elutasítja. Mentőövként pedig még jól jöhet a szocdemeknek és a Zöldeknek a jelenleg 4-5 százalékkal a Bundestagba jutás küszöbén lavírozó baloldali PDS lojalitása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!