hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mégis, kinek az elnöke?

2002. 08. 25.
Magyarország pártok felett álló köztársasági elnöke, Mádl Ferenc egyre leplezetlenebbül húz jobbra, az őt jelölő pártok felé. 



Mádl Ferenc köztársasági elnök az augusztus 20-ai állami ünnepségen Fotó: Vörös Szilárd

A két választási forduló között felesége, Mádl Dalma – félreérthetetlen üzenethordozóként – részt vett Orbán Viktor Testnevelési Egyetemen rendezett kampánygyűlésén. A következő momentum a D–209-es botrány kipattanásakor játszott elnöki szerep volt: a Medgyessy-ügy kapcsán a jobboldali pártoknak elemi érdekében állt a téma minél hosszabb idej? "melegen tartása", és Mádl ideális partnernek bizonyult. Mint jogtudós, már az ügy kirobbanása napján leszögezhette volna: az alkotmány szerint nincs lehetősége közjogi lépést tenni a hivatalban lévő miniszterelnökkel szemben, ehelyett – Pokorni Zoltán, akkor még Fidesz-elnök bábáskodása mellett – egy héten keresztül találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, elemezte a helyzetet, majd közleményben kiadta a fenti megállapítást. 

A szavazatok újraszámlálásáért szervezett, az Erzsébet hidat lezáró, törvénytelen demonstráció kapcsán a köztársasági elnök egy nappal az események után elítélte és törvénytelennek nevezte a megmozdulást, de hangsúlyozta: örül annak, hogy ezt már azok is belátták, akik korábban nem így gondolták. Ezzel a baloldalnak üzent, hiszen az 1990-es taxisblokádot az MSZP és az SZDSZ támogatta.

Ezt követően került napvilágra a hír: Mádl nem kívánja kitüntetni a hetvenéves Horn Gyulát. Az egykori miniszterelnöknek szóló elismerést Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök indítványozta, de a köztársasági elnök ettől mereven elzárkózott. A szocialisták emlékeztettek arra, hogy korábban Boross Péter volt kormányfő hetvenedik születésnapjára – Orbán Viktor javaslatára – magas kitüntetést kapott Göncz Árpádtól. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője akkor megjegyezte: Mádl Ferencnek tisztában kell lennie azzal, hogy ő a köztársaság elnöke, s nem az őt jelölő pártoké, ezért bíznak benne, hogy a köztársasági elnök hezitációja csak múló félreértés. 

Hazánk első számú közjogi méltóságánál azonban a napokban ismét jobbra lendült a mérleg nyelve: legfrissebb "üzenetében" illegitimnek nevezte a szabaddemokrata Mécs Imre vezette, az egykori és a jelenlegi kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottságot, miközben az ellenzéki kezdeményezés? Medgyessy-bizottságról nem tett említést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!