hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tisztuló piacok Amerikában
Megfontoltabb befektetők

2002. 08. 25.
Könyvelési botrányoktól hangos világunkban a robbanásszerűen növekvő bevételek és profitok ma már inkább szkepticizmust, mint csodálatot keltenek a befektetők körében. A Fortune magazin augusztus idusán közzétette a száz leggyorsabban növekvő amerikai cég listáját. Az idei lista híven tükrözi az amerikai gazdaság anyagi és erkölcsi állapotát. Óriási meglepetések és rekordok nincsenek, ami viszont ennél fontosabb, az az, hogy elindult a Bush-kormányzat által is keményen követelt tisztulási folyamat a vállalati üzleti életben. Egyetlen meglepetésként az említhető, hogy az eddigi favoritoknak nem volt könny? a listán maradniuk. A 71 újonc többsége a pénzügyi, a távközlési és az energiaszektorból érkezett. Jelentősen megnőtt a konzervatív, a hagyományos értékekre és könyvelési politikára hangsúlyt fektető, érett vezetőség? cégek súlya az Amerika gyorsítósávjaként emlegetett százas cégcsoportban.

Nem sokkal ezelőtt az amerikai gazdaságban még a minden áron való növekedés volt a kulcsszó. Úgy tűnt, a befektetők mindent megadnak a csillagászati növekedési számokat produkáló cégek részvényeiért, a cégvezetők pedig mindent meg is tettek, hogy ezeket a számokat néha megalapozatlan, óriási öszszegeket felemésztő cégfelvásárlásokkal, és ha kellett, könyvelési csalásokkal is, de kihozzák a cégből. Érdekes tanulmányok jelentek meg az utóbbi időkben egyes, üzleti elméletekben igencsak képzett cégvezetőkről, akik megalomániája, valamint cégük csődjének összefüggései egyre nyilvánvalóbbak voltak.

Az Enron, a WorldCom, a Tyco és a többiek bombasztikus növekedési történeteinek gyors rémtörténetbe fulladása azonban jó időre mélybe taszította a befektetői bizalmat, és ezzel a részvényárakat is. Tisztul a piac. A nem kevés pénzüket vesztett, de legalább kijózanodó befektetők ma újra a korrekt, valós értékeket felmutató cégek papírjaiba menekítik megmaradt pénzüket. Az elmúlt év során több mint 46 milliárd (!) dollárt vontak ki a gyors növekedés? cégekre specializálódott befektetési alapokból, és több mint 77 milliárd (!) dollárt fektettek olyan alapokba, amelyek úgynevezett "érték" részvényekre (value stock) specializálódtak. 

Az elmúlt hónapokban végbement tisztulási folyamat eredménye lehet az is, hogy a közelmúltban benyújtott tőzsdei vállalati eredmények már nem fedtek föl újabb kínos "kreatív" könyvelési technikákat. A száz leggyorsabban növekvő cég listáján így idén nem dőltek meg újabb rekordok. Az élet visszatért a realitások talaján álló, azonban így is szép növekedési számokat felmutató kerékvágásba. A leggyorsabb száz cég 1999-es átlagos 63 százalékos növekedési rátája ugyan visszaesett 42 százalékra, a részvényenkénti hozam átlaga 69-ről 48 százalékra, de ezek még így is kimagasló, és nem utolsósorban, valóságos eredmények! 

Amerika azonban továbbra is Amerika maradt. Az egy éve tartó szűk esztendő ellenére is sikerült néhány cégnek az amerikai álmot beváltania. Az újabb lejtmenet után a Hot Topic kiskereskedelmi lánc a világhálón keresztül is megrendelhető, extra méret? női ruháival tarol, a P. F. Chang\'s kínai gyorsétteremlánc pedig sikerrel tört be egy újabb, jelentős növekedés előtt álló piacra, ahol most már a kínai nemzeti konyha remekeit is gyorskiszolgálásban élvezheti a mindig rohanó Amerika.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!