hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szirmok vagy csapágyak
Ékszerdivati

2002. 08. 25.
Az ékszerek területén jelenleg két fő irányzat halad egymás mellett, szoros versenyben a piacért, a jövő divatjában betöltött meghatározó szerepért. 

A harc a két főszereplő: a klasszikus, tradicionális divatot képviselő, főleg kézművességgel ékszert készítők, illetve a nagy tőkével rendelkező, szinte dísztelen minimalizmust képviselő, fejlett, modern technológiával ékszert gyártók között zajlik. Míg az egyik készít, a másik gyárt. A hagyományos készítés képviselői formavilágukban inkább az antik minták tradícióit folytatják, azonban itt az aprólékos kézi megmunkálás nem képes a felület egyenletességét tökéletesre vinni, bár az ékszer vitathatatlanul ettől válik egyszeri, megismételhetetlen, személyes darabbá. Ezzel szemben körülbelül tíz éve egy olyan stílus jelent meg az ékszerpiacon, amely formavilágában sokszor inkább hasonlít egy-egy szerszámalkatrészre, mint az addig megszokott ékszerekre. A gyártásban használt technológiának köszönhetően olyan tökéletes felületeket, tökéletes lézeres forrasztásokat képesek létrehozni, ami a hagyományos készítéssel lehetetlen, ráadásul így bármennyi készíthető belőlük lényegesen rövidebb idő alatt. 

A dísztelen letisztultságnak és a hagyományh? antik díszítésnek ez a kettőssége nem ismeretlen, megfigyelhető napjaink építészetében, belsőépítészetében, formavilágában egyaránt, és az is látható, hogy a kétféle irányzat tökéletesen megfér egymás mellett. Valószínű, hogy ez így marad az ékszergyártás, illetve -készítés területén is.

Érdekes, hogy az új irányzat a női ékszerek területén intenzívebben van jelen, mint a férfiakén, úgy tűnik, a férfiak ebben is konzervatívabbak. A férfiékszerekre jobban hatottak az ékszerkészítésben megjelent új anyagok, úgymint titán, platina. A platina és a természetes kövek jelenleg amúgy is virágkorukat élik, főleg geometriai, szabályos formákban testet öltve.

A láncok, karláncok területén az új trend mindenképpen a merev elemek jelenléte, így jelenleg nem is karláncról beszélünk, helyette inkább a félig merev, vagy egészen merev csatos karkötő a kedvelt, láncok esetében pedig inkább a lapokból készült lánc számít a mai irányzat szerint divatosnak. 

Mostanra már-már általánossá vált, hogy az ékszeripar fokozottabban koncentrál a hölgyekre, míg a férfiakat inkább az óraipar célozza meg. Igényes és szép megoldásnak számít a kettő ötvözete, azaz az egyedi ékszeróra, amely rendkívül személyessé tud válni, például egy diszkréten elhelyezett monogramtól, nem is beszélve a minőségről, ezekbe az időmérőkbe ugyanis többnyire svájci óraszerkezet kerül.

A kiegészítő ékszerek is fellendülőben vannak, ilyen egy kulcstartó, egy pénzcsipesz, egy mandzsettagomb fehér vagy sárga aranyból, apró kővel díszítve vagy díszítés nélkül, attól függően, hogy kinek-kinek mi áll közelebb az egyéniségéhez. 


A kevesebb ékszer többet mutat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!