hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 07. 11. (VII/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ha kedd, akkor Uganda

George Bush amerikai elnök a héten ötnapos, öt országot érintő látogatáson tartózkodik Afrikában. Az első állomás Szenegál volt, majd ezt követték az egynapos megállók Dél-Afrikában, Botswanában, illetve Ugandában, mielőtt szombaton Nigériába, majd onnan hazautazik. A körutat ugyan eredetileg januárra tervezték, de az iraki háború előkészítése miatt el kellett halasztani.

Korzikai pofon a francia kormánynak

Napóleon szigetén, Korzikán a múlt vasárnap lezajlott helyi szint? népszavazás kudarcot hozott a központi hatalom számára. A korzikai szavazók ugyanis 50,98 százalékkal elutasították a sziget közigazgatási egyesítését célzó javaslatot.

Jaj a banditáknak

Július ötödikén Moszkvában terrorista robbantások rázták meg a várost. Azonnal életét vesztette tizenegy békés civil, és több mint ötvenen kerültek különböző sebesülésekkel kórházba. Kedd estére további három sérült halt meg. Bár ezek a borzalmak az orosz társadalom számára csak a soron következő sokkot jelentették, a szombati terrortámadás új korszakot nyithat Oroszországnak a terrorral folytatott háborújában.

Végzetes választás volt

Kedden délután meghalt az a sziámi ikerpár, akiknek szétválasztásán egy szingapúri orvoscsoport dolgozott ötvenhárom órán keresztül. Az agyuknál összenőtt huszonkilenc éves ikrek tudatában voltak a műtét kockázatainak, ennek ellenére ragaszkodtak hozzá, hogy életüket ezután már külön kívánják élni, vagy sehogy. Mint azt a riportereknek a műtét előtt elmondták, a jövővel kapcsolatosan számos – egymásétól különböző – tervet dédelgettek. Haláluk máris heves vitákat váltott ki a nemzetközi orvostársadalomban arról, vajon etikus volt-e egy ilyen magas kockázatú operáció elvállalása.

Belföld

Baljós a jobboldal

Az MDF a hazai jobboldal nagy múltú, ám az utóbbi években csak szerény támogatással rendelkező pártja. Herényi Károly frakcióvezető szerint mégsem szorul megújításra a Fórum, hiszen tizenöt éve stabilan áll a helyén, így politikai elveit és gyakorlatát sem kívánja a választók szájába rágni. Az ország jövőjével kapcsolatban a frakcióvezető borúlátó, rövid jóslata alapján "baj" lesz.

A két dudás

"Patthelyzet állt elő. Alkotmányos demokráciában van egy joghatóság, amely eldönti a kérdést – én erre várok" – nyilatkozta lapunknak Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) márciusban megválasztott vezetője a szervezet elnökének kilétével kapcsolatban. Vagyis, hogy Kolompár Orbán ügyvezető elnök jogszerűen vagy törvénytelenül ült-e be irodájába és vette át a szervezet vezetését, miután június 25-én összehívta a testület rendkívüli közgyűlését és leváltatta őt. Ma már a testület kasszájának kulcsa is Kolompár kezében van, és gyakorlatilag ő látja el a szervezet vezetését.

Az összeesküvés csak elmélet?

– Mekkora veszélyt jelentenek Magyarországon a szélsőjobboldali, illetve hungarista szervezetek? – A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kötelessége, hogy az alkotmányos rendre, az ország biztonságára fenyegetést jelentő mozgalmak, tevékenységek ügyében vizsgálatot folytasson, ezeket ellenőrizze. Ez az, amit általában extrémista tevékenységnek neveznek.  Az extrémizmusnak több válfaja lehet; a politikai természetűtől az egyházi kereteket, formákat igénybe vevő vagy ezt kihasználni próbáló szélsőségekig terjedhet a skála. Az extrémizmus vizsgálatakor az NBH a mindenkori kormányoktól függetlenül végzi a munkáját. A magam részéről legalábbis nem tapasztalom, hogy a szélsőségek vizsgálatának lenne olyan módja, amely esetleg egy jobbközép kormányhoz, vagy amelyik a balközéphez kötődik. Egyébként ugyanazok az emberek végzik ezt a munkát most is, mint a kormányváltás előtt.

Hit és értékek

Darth Vader Salgótarjánban

Röviden: ide Han Solo is csak egy-két jól szelelő sugárpisztollyal mert volna eljönni. Bővebben: Országos Fantasztikus Találkozóra látogattunk a múlt hétvégén. A leánykori nevén HungaroCon elnevezés? rendezvény elméletileg a sci-fi irodalom kedvelőit hozhatta jobban lázba, hiszen a díszvendég az élő lengyel klasszikus, Stanislaw Lem lett volna. A hajlott korú író azonban futurológiából most is jelesre vizsgázott: lemondta részvételét. Sebaj, gondoltuk Salgótarján kopottas kövezet? főterén, a József Attila Művelődési Központ felé bandukolva. Az első kulturális sokk a bejáratnál ér minket: szerepjátékkártyák, varázslós-mágusos regények fogadják a belépőket, és egy zodiákus jelekre erősen hajazó csillagkapu a\'la Stargate.

HÁTTÉR

Hitler neve megsemmisül

Adolf Hitler utódok nélkül halt meg 1945 májusában a berlini bunkerében. Kevesen tudják azonban, hogy volt egy unokaöccse, aki Nagy-Britanniában született, élt Németországban a Harmadik Birodalomban, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol családot is alapított. Az utolsó Hitlerek történetét nyomozta négy éven át David Gardner brit újságíró, akit Kaliforniában értünk utol abból az alkalomból, hogy nemrég magyarul is megjelent történészek számára is számos újdonságot tartalmazó könyve a náci Führer brit-amerikai rokonairól.

A legaljasabb megrendelők

A német közélet nyár eleji nyugalmas hétköznapjait hetek óta a népszerű televíziós műsorvezető, Michel Friedman körül kibontakozott botrányok tartják mozgásban. Az illegális kokainbirtoklás miatt a figyelem középpontjába került Friedman azonban egy másik ügy kapcsán is érintett. Rendőrségi információk alapján Friedman is szerepel azon a neves közéleti személyiségeket tartalmazó listán, akik az illegálisan Németországban fogva tartott, fiatal ukrán prostituáltak szolgáltatásait igénybe vették. Ehhez kapcsolódóan a Der Spiegel készített összeállítást a Németországban foglalkoztatott kelet-európai prostituáltak helyzetéről.

Bizalmi befektetés

A nyár derekán járva egyre több – szerencsés – embernek válik aktuálissá a közelgő tengerparti nyaraláshoz szükséges devizamennyiség beszerzése. Így a munkanapok általános rohanásában egyre több kíváncsi pillantás vetődik az utcai pénzváltóablakok ártábláira. A nemrégiben feltűnt, 270 forintos euróvételi ár láttán viszont sokan nem hittek a szemüknek. Az első döbbenet után talán – az addig rendszerint átlapozott – "kemény pénzügyes" hírek gyakorlati vonatkozásai iránt is jobban megnőtt az utazni vágyók érdeklődése. A leendő "strandolók" számára jó hír, hogy a napokban fokozatosan erősödött a forint, lapzártánkkor, szerdán 262 forintba került egy euró.

Hangzatos szekszárdi program

A kormányfő újra nyitott a családok, a gyermekek felé, amikor meghirdette az úgynevezett "szekszárdi programot". Magyarország leghosszabb hídjának avatása apropójaként számos, a családok számára kedvező intézkedés bevezetésére tett ígéretet. Medgyessy Péter szerint tűrhetetlen, hogy ma még mindig éheznek gyermekek, ezért az óvodás gyerekek ingyenes étkeztetése céljából gyermekenként 32 ezer forint kiegészítő támogatást igényelhetnek azok a családok, amelyek rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak.

Vasúttal Dalmáciába

Megkezdődött a nyári főszezon, üresebb a város, láthatóan kevesebb a magyar rendszámú autó a parkolókban. Többször ajánlottuk már a hozzánk legközelebb eső tengerpartot, csak júniusban közel 60 ezer magyar látogatott el Horvátországba, ám az ezzel foglalkozó utazási irodák közül egy,  a Cippolino Alpok-Adria egyedülálló újdonsággal állt elő. Igazán családbarát és sofőrkímélő megoldás azoknak, akiknek fárasztó a hosszú utazás, nem akarnak vezetni, de drágállják a repülőjegyet, viszont kényelmesen, "vasaltan" akarnak célba érni. Nekik találták ki a következő megoldást: légkondicionált, couchette-es különvonatokkal viszik az utasokat Horvátország két pontjára, ahonnan a vendégek jelképes összegért busszal utazhatnak a lefoglalt szálláshelyre.

Sikkasztás felsőfokon

Ma még kérdés, hogy a K&H Equities-üggyel kapcsolatban elszigetelt jelenségről, a brókerház tisztességtelen eljárásáról van szó, vagy a Postabank hőskorára jellemző politikai befolyásokról, állami pénz megforgatásáról. A brókerház sikkasztása ma már nem kérdés, az ügyfelek pénzét nem megfelelően kezelték és adminisztrálták, az elért hozamot pedig a saját céljaikra használták fel. Kulcsár Attila, a K&H Equities befektetési tanácsadó üzletágának volt vezetője kijelentette, nyomásgyakorlásra vállalta el, hogy egyedül ő felelős a történtekért, mint mondta, a K&H több vezetője is érintett. Az ügy pusztán pénzügyi jellege mellett politikai vetület is megfigyelhető. Emlékezetes, hogy Szász Károly megveretésével kapcsolatban elindult a lavina. A fideszes Rogán Antal pedig a belügyminiszter asszony férjét is összefüggésbe próbálta hozni a történtekkel.

Kényszervállalkozók

Nagy riadalmat keltett sok kényszervállalkozót foglalkoztató cégnél a napokban életbe lépett munkaügyi szigorítás, melynek hatására átminősítették munkaszerződéssé a vállalkozási szerződéseket. Nem ritkán ez azzal járt, hogy a szabályosan foglalkoztatott dolgozók jövedelme egycsapásra akár a felére csökkent. Sajnos Magyarországon a munkavállalók jelentős része – a biztonsági őrtől elkezdve az újságírókon át a fuvarozókig – kényszervállalkozóként dolgozik.

Optimista tőzsdék – itt a nyári mikuláshossz

Jelentős emelkedéssel zárták a hetet a világ tőkepiacai. Bár a várakozásoknál rosszabb amerikai munkanélküliségi adat megrengetni látszott a befektetői bizalmat, a még ugyanaznap közzétett, szolgáltatói szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindex jelentős emelkedése helyreállította a vásárlási kedvet. Ezenkívül a piacokat a felvásárlások sorozata, valamint a héten kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon tartotta még lázban.

Történelmi ízelítő

Szeged iparűző lajstromába 1869-ben jegyezték be Pick Márk terménykereskedőt. A név és a szegedi szalámi azóta szinte az egész világon ismert lett. A híres cég egykori alapítójának egyik unokája negyvennégy év távollét után, 1992-ben tért haza Magyarországra. Hogy miért is ment el, és mit jelent számára a Pick-örökség, többek között erről kérdeztük.

KÁVÉSZÜNET

Ronaldinho: irány Manchester?

David Beckham madridi szerződése után nem értek véget az átigazolási herce-hurcák. Ronaldinho jövője lapzártánkig még bizonytalan, ugyanakkor erősített a Roma, és a Liverpool is egy nyerő üzletre készül. A Real Madrid megszerzett egy tehetséges argentin bekket, Gabriel Militót, míg a Chelsea-nél feltűnt Roman Abramovics, az orosz petróleummilliárdos, aki olyan "játékosbevásárlást" tervez, amelyet még Florentino Perez, a Real bőkez? elnöke is megirigyelhet.

Tovább mélyül a Fradi válsága

Szerda délután ülésezett a Ferencváros elnöksége, mely a Fotex Rt. tervezett visszalépése miatt került összehívásra. Az ülést követően Furulyás János tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Federer, a tenisz új csillaga

Wimbledoni győzelmének köszönhetően a svájci Roger Federer átvette a vezetést a férfi teniszezők idei eredményeit figyelembe vevő ATP Race pontversenyben, s a hagyományos világranglistán is feljött a harmadik helyre, ez pályafutása legjobbja.

Sípszó

 Dávid Kornél Spanyolországban

Arany, ezüst, szövőszék

Arany, ezüst, szövőszék… meg némi len és gyapjú. Ennyi kellett csupán a középkorban már monumentális művészetnek számító falikárpitok, textilképek elkészítéséhez. A szőttes története azonban időszámításunk előtti időkbe nyúlik vissza. Első virágkora az I. évezred tájékára tehető. Ekkor Egyiptomban, Babilonban királyi palotákat díszített, majd a középkorban pápai rezidenciát. E kollektív művészet terméke, a míves kárpit luxuscikk volt, gazdagok vásárolták. Az ipari forradalom hozta ismételt megújhodását, majd a 20. században az első világháború utáni reneszánsza a modern építészettel függött össze. Magyarországon szintén uralkodók, főurak hivatalainak éke volt. Hazánkban a hetvenes években indult ismét virágzásnak.

Programajánló

Velencei-tó-átúszás, és nonstop országkerülő kerékpártúra.

Álarcban

Az utóbbi időben rengeteg holokauszttal kapcsolatos könyv jelent meg. Az Álarcban. Nácivilág Magyarországon azonban több szempontból is egyedülálló. Először is a szerző, Soros Tivadar miatt, aki a világhír? befektető és mecénás Soros György édesapja. Az Álarcban története 1944-ben kezdődik.

Hol tart a belsőépítészet?

A fiatal belsőépítész lendületével szedtem kettesével a lépcsőfokokat az Iparművészeti Múzeumban vasárnap. A belépőjegy hatszáz forint, ami minden kiállításra érvényes. Nyolc órát bolyonghattam volna vele az épületben, ha 10-kor érkezem. Egy kiállítás miatt nem kell idelátogatni, biztos van az épületben másik is, ami friss, és új     élményt ad bárkinek.

Felfújt krokodilveszély

Az olasz főváros rendőrsége nagy számban vonult ki tegnap egy hatalmas riadalmat okozó krokodil ellen. Róma folyójában, a Tiberina-szigetnél fenyegető krokodilt láttak a helyiek, de a vészhívásokat a rendőrség először nem vette komolyan.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!