hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bizalmi befektetés
Tovább erősödött a forint

2003. 07. 14.
A nyár derekán járva egyre több – szerencsés – embernek válik aktuálissá a közelgő tengerparti nyaraláshoz szükséges devizamennyiség beszerzése. Így a munkanapok általános rohanásában egyre több kíváncsi pillantás vetődik az utcai pénzváltóablakok ártábláira. A nemrégiben feltűnt, 270 forintos euróvételi ár láttán viszont sokan nem hittek a szemüknek. Az első döbbenet után talán – az addig rendszerint átlapozott – "kemény pénzügyes" hírek gyakorlati vonatkozásai iránt is jobban megnőtt az utazni vágyók érdeklődése. A leendő "strandolók" számára jó hír, hogy a napokban fokozatosan erősödött a forint, lapzártánkkor, szerdán 262 forintba került egy euró.

A júniusi sáveltolás nagy hitelességvesztéssel járt a külföldi befektetők körében. Nem értette a piac, hogy a már amúgy is tartó forintgyengülésre miért kellett ilyen módon ráerősíteni. Miután az MNB deklarált célja volt az erős forintárfolyam megtartása, a befektetők értetlenül álltak a gyenge forint üzenetét rejtő beavatkozás láttán – jellemezte kérdésünkre a kialakult helyzetet Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. A sáveltolás időzítése és kommunikációja meglehetősen elhibázott volt – erősítette meg Nyeste véleményét Barcza György, az ING Bank elemzője is. "Mivel a forint mellett a devizák is éppen gyengülő trendben voltak, az akciót ez nem indokolhatta. Üzenetében mégis azt hordozta, mintha a közelgő csatlakozás miatt a kormány mesterségesen gyengíteni kívánná a forintot" – mondta.

A Heteknek nyilatkozó elemzők szerint az egyéni befektetők számára mindez annyit jelent, hogy most mindenképpen megéri rövid távú értékpapírokat vásárolni. Miután a bankok betéti kamatai is jórészt követték a megnőtt jegybanki alapkamatot, ez a pénzbefektetési lehetőség is felértékelődött. Nem várható a forint további gyengülése, így nem élet-halál kérdése már holnap megrohanni az euróváltókat. Sőt, a napokban még Medgyessy Péter is megerősítette egyik nyilatkozatában, hogy a kormány szándéka szerint az euró árfolyama heteken belül megáll 250-260 forint között. 

Arra a gyakori kérdésre, hogy milyen valutába fektessünk be, illetve miben vegyünk fel hitelt, a következő egyszer? szabály mondható: hitelt gyengülő valutában jobb felvenni, befektetni viszont erős, stabil árfolyamú valutába érdemes. Tehát most, hogy a forint erősödése várható, egyre kevésbé jövedelmező a devizabetétek tartása, de annál kedvezőbb devizahiteleket választani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!