hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jaj a banditáknak
Putyin a legkeményebb válaszlépést ígéri

2003. 07. 14.
Július ötödikén Moszkvában terrorista robbantások rázták meg a várost. Azonnal életét vesztette tizenegy békés civil, és több mint ötvenen kerültek különböző sebesülésekkel kórházba. Kedd estére további három sérült halt meg. Bár ezek a borzalmak az orosz társadalom számára csak a soron következő sokkot jelentették, a szombati terrortámadás új korszakot nyithat Oroszországnak a terrorral folytatott háborújában.



Orosz katonák Groznijban felszámolnak egy illegálisnak minősített, csecsen utcai pavilont. A konfliktus tíz éve tart Fotó: Reuters 

A támadás különlegessége, hogy a két öngyilkos merénylőnő Oroszhonban robbantotta fel magát, s éppen Moszkvában, s hogy nem katonák, rendőrök, hanem békés fiatalok ellen irányult támadásuk. A terroresemény helyszíne a tusinói reptér volt, ahol abban az időpontban éppen rockfesztivált tartottak. A nézők java része már elfoglalta helyét, amikor az első csecsen terroristalány megpróbált bejutni a stadionba. Amikor látta, hogy ezt nem tudja észrevétlenül megtenni, mivel a bejáratnál fémdetektoros keresővel ellátott rendőrök álltak, úgy döntött, már a bejáratnál álló sorban felrobbantja magát. Szerencsére a robbanószerkezet nem működött teljes egészében. Ennek eredményeképp csak maga az öngyilkos terroristanő vesztette életét, s a vele egy sorban álló három fiatal szenvedett sebesüléseket. 

Tíz perc múlva viszont egy másik terroristanő, aki a jegypénztár előtt állt sorban, működésbe hozta a saját robbanószerkezetét. Mint később kiderült, szerencsére az ő bombája sem volt tökéletes: az egyik félkilós trotilpatron nem robbant föl. A másik töltet robbanása viszont elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az öngyilkos terroristanő közelében azonnal meghaljon tizenegy ember, s több mint ötvenen megsérüljenek. Valamennyien fiatalok, többségük húsz év alatti. Súlyosan megsérült két mentős is, akik nem sokkal a robbanás előtt érkeztek a helyszínre.

Már rögtön a sajnálatos események után hivatalosan bejelentették, hogy a robbantásokat csecsenekkel lehet
összefüggésbe hozni. A helyszínre érkező FSZB-s (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) és ügyészségi munkatársak
összeszedték a ruha- és dokumentummaradványokat, melyek között ott volt az egyik merénylő útlevele. Ebből kiderült, hogy gazdája egy csecsen falu húszéves lakosa volt. A nyomozók szerint abba a csapatba tartozhatott, melyet a hírhedt csecsen vezér, Samil Baszajev vezet. Körülbelül egy éve hagyta el otthonát a terroristanő, azután, hogy bátyja csatlakozott a harcosok táborához, és szövetségi körözést rendeltek el ellene. Szomszédjai szerint a lány különösen szép volt, mindig csöndes és higgadt. Nem ismeretes, mi vezette az öngyilkos merénylők csapatához. Az ismert viszont, hogy tapasztalt terrorista pszichológusok alapos agymosásban részesítik azokat, akik vállalják, hogy "élő bombaként" gyilkoljanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!