hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Optimista tőzsdék – itt a nyári mikuláshossz
Tőzsdejelentés 2003. 07. 02–08.

2003. 07. 14.
Jelentős emelkedéssel zárták a hetet a világ tőkepiacai. Bár a várakozásoknál rosszabb amerikai munkanélküliségi adat megrengetni látszott a befektetői bizalmat, a még ugyanaznap közzétett, szolgáltatói szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindex jelentős emelkedése helyreállította a vásárlási kedvet. Ezenkívül a piacokat a felvásárlások sorozata, valamint a héten kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon tartotta még lázban.

A BUX sikeresen küzdötte le a 8000 pontos lélektani határt, közel három százalékos emelkedés után 8026 ponton zárta a hetet, bár a forgalom a nyári uborkaszezont idézte.

Jelentősen emelkedtek a Matáv és az OTP papírjai azon hírekre, melyek szerint a társasági adó jövőre 12, illetve 15 százalékra csökkenne. Bár a hírt hamar megcáfolták kormánykörökből, a papírok ára csak mérsékelten esett vissza. Szárnyra kapott a Mol is, 3,5 százalékot erősödött, bár a horvát INA-privatizáció nyertese egyes sajtóértesülések szerint az OMV lett. A hivatalos kihirdetés július 17-én aktuális, elemzők meglehetősen vegyesen ítélik meg a tranzakciót, többen túl drága befektetésnek tartják, így annak elvesztése akár pozitívan is hathat az árfolyamra. 

A második vonalban jelentősen, 13 százalékkal drágultak a Zalakerámia részvényei. Miután az ÁÉB vételi ajánlata sikeresnek bizonyult, megindult a spekuláció egy esetleges kiszorításra, amelynek minimális árfolyama az egy részvényre jutó saját tőke, ami jelenleg 2517 forint, csoportszinten pedig 3370 forint részvényenként a mostani 1650 forintos árral szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!