hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 07. 27. (XVI/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Halálos premier

Hétfőn kezdődött meg annak a 24 éves férfinak a tárgyalása, aki egy tucatnyi embert gyilkolt meg múlt hét pénteken Denver elővárosában, a Batman-trilógia harmadik részének premierjén.

Megnyílik a kínai csekk-könyv

20 milliárd dolláros hitelre tett ígéretet Hu Jintao kínai vezet a múlt héten, amellyel az afrikai országokat kívánják megsegíteni. A hitelt a következ három évben folyósítja majd Kína, miközben a Nyugat továbbra is amiatt aggódik, hogy Peking igazából a nyersanyag-lelhelyekben gazdag kontinensre akarja rátenni a kezét.

Vakáció készenlétben

Beköszöntött a szabadságolási szezon, mind a köz-, mind a versenyszférában. Nincs ez másképp a politikusokkal sem, ám az ő esetükben sokan megkérdőjelezik, hogy pihenésük „jól megérdemelt" - ráadásul a hosszú hetekig tartó szabadság az Európában dúló krízis miatt nem is kelt sok szimpátiát. A külföldi kormányfők és politikusok olyannyira odafigyelnek a választókra, hogy Obama elnök az idén nem is megy szabadságra a választási kampány miatt, az európai vezetők nagy része pedig, Vlagyimir Putyinnal az élen, külföld helyett inkább otthon pihen.

Drónok támadása

Alig pár hónappal azt követen, hogy döntés született a drónok Egyesült Államokon belüli használatának engedélyezésérl 2015-tl, szakértk az eltérített robotrepülkkel végrehajtható terrorcselekményekre figyelmeztetnek.

Boszorkánysággal vádolják Afrikában a brit férfit

13 megcsonkított holttestre bukkant egy afrikai erdben a 24 éves David Simpson négy hónappal ezeltt. A Human Rights Watch által összegyŐjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyilkosságokat Joseph Kony csoportja követte el, ennek ellenére a brit fiatalembert vádolják a tömeggyilkossággal.

Zsarolási botrány a török hadseregben

Legalább nyolcvan embert, többségükben katona­tiszteket tartóztattak le Törökországban, miután kiderült, hogy prostituáltak zsarolással szereztek meg hadititkokat az általuk behálózott tisztektl.

Damaszkuszi méregpohár

Új, minden eddiginél veszélyesebb szakaszába érkezett a szíriai konfliktus. Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök drámai hangú nyilatkozatban figyelmeztette Básár Asszad szír elnököt: hadüzenetnek tekintik, ha a damaszkuszi rezsim beveti vegyi fegyvereit a felkelk vagy valamelyik szomszédos ország ellen. Izrael ehhez hozzátette, hogy akkor is akcióba lép, ha Szíria megpróbálja átjátszani tömegpusztító fegyvereit a Hezbollah libanoni terrorcsoportnak. Közben az iráni vezetés felszólította Asszadot, hogy „szabadítsa fel a Golánt a cionista megszállás alól”.

Banán és kokain - Drogháború a Finn-öbölben

A napokban állítják bíróság elé azt a kilenc orosz és két lett férfit, valamint feltételezett ukrán vezetjüket, akiken még 2010-ben ütött rajta az orosz rendrség, miközben Ecuadorból Szentpétervárra próbáltak kokaint csempészni. A jelek szerint azonban a transzatlanti kábítószer­-csempészet továbbra is virágzik.

Belföld

Offshore-nagyhatalom a magyar elit

A kommunista titkosszolgálat keze is benne lehet, hogy a magyar üzleti elit szereplői nemzetközi mércével mérve igazi offshore-lovagoknak tekinthetők. A „tutira” feltehetőleg a szovjet és a bolgár elvtársakkal együtt leltek a magyar külkeresek, bár mindezt szigorúan titkosnak minősített dossziék őrzik. Az üzlet kormányokon átívelő mértéket öltött. Egy főre vetítve 22 ezer dollárt, csaknem hatmillió forintot veszített Magyarország.

Csanád mégsem kóser

Nem könnyű manapság zsidónak lenni a Jobbikban. Szegedi Csanád is csak pár hétre lélegezhetett fel, miután kiderült, hogy nagymamája a szövetség népéhez tartozik. Novák a héten adott neki sakkot a Facebookon, de lehet, hogy a lapzártánk utánra összerántott elnökségi ülés pattra hozza ki a játszmát.

Szadistaként emlékeznek Csatáryra

A kilencvenhét éves bácsi, ki magát egyszerű adminisztrátorként jellemezte a háborús időkben, valójában különösen kegyetlen, szadisztikus eszközökhöz folyamodó gettóparancsnok volt, ahogy azt jó néhány hiteles közokirat és több tucatnyi megrázó tanúvallomás igazolja. Gellért Ádám, nemzetközi büntetőjogász kutatását a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont sajtótájékoztatóján tárták nyilvánosság elé.

Dinnye- politika

KérészéletŐnek bizonyult Budai Gyula parlamenti államtitkár, Simonka György fideszes képvisel (civilben a Magyar Dinnyeszövetség elnöke) és a Vidékfejlesztési Minisztérium által nagykereskedelmi láncokkal kötött dinnyekartell.

17 ezer Hoffmann-árva

„Ellenforradalmi kísérletnek” titulálta az ombudsmani és rektori kritikákat, s egyben a kormány balul sikerült kommunikációjának tudta be Orbán Viktor, hogy nem sikerült az embereknek „elmagyarázni a felsoktatási reform céljait”. Bár kiderült, hogy jogsértk az idei keretszámok és a röghöz köt szerzdés, az idei felvételizk helyzetén ez már nem sokat segít.

Átveszi a vidéket a kormány

„Mondja már meg nekem valaki, hogy miért kell egy már lebontott és elvetett rendszert újraépíteni? És miért kell pártpolitikai befolyás alá helyezni az egyébként mŐködképes szakmai rendszereket?” – tette fel a kérdést Gémesi György, az önkormányzatok szövetségének elnöke a járási rendszer bevezetése kapcsán.

Hit és értékek

Fejezetek a halálbüntetés történetéből

Idén eddig 24 személyt végeztek ki az Egyesült Államokban, közülük húszan egyetlen személy meggyilkolása miatt kaptak halálbüntetést. Norvégiában, a 77 emberrel végző Anders Breiviket – amennyiben beszámíthatónak ítélik – legfeljebb húsz év börtönre ítélhetik. Magyarországon legutóbb a Bándy-gyilkosság nyomán újult ki a vita a halálbüntetésről.

102 évesen távozott a befolyásos ortodox rabbi

Múlt hét szerdán távozott a Földön élők sorából a 102 éves Eljásív rabbi. Az izraeli politikai-vallási életet is jelentős mértékben meghatározó, világszerte óriási tekintélynek örvendő ultraortodox rabbinikus jogtudóst 250 ezren gyászolták Jeruzsálemben, köztük a hat generációnyi közel ezer leszármazottja.

Provokáció a Könyv ellen

Megdöbbenést váltott ki az izraeli társadalomban, hogy az egyik parlamenti képviselő újságírók előtt nyilvánosan széttépte és a szemétbe vetette az Újszövetség egyik héber nyelvű példányát. Az ultraortodox Nemzeti Unió párthoz tartozó Ben-Ari az interneten is közzétette a provokatív akciójáról készült képeket. A Kneszet elnöke, Reuven Rivlin elítélte a politikus tettét. Ben-Arit bocsánatkérésre szólította fel a legnagyobb amerikai zsidó civilszervezet, a Rágalmazásellenes Liga vezetője is.

Megtalálták a sikeres élet titkát

Mi dönti el, hogy valaki szegény lesz vagy gazdag? A választ természetesen rengeteg egyéni tényezô és körülmény befolyásolja, amerikai kutatók azonban mégis receptet kínálnak a kudarcokkal szemben.

Terjednek a brazil babonák

Miközben Brazíliában az evangéliumi keresztények száma lassan eléri a lakosság 30 százalékát, vallásszociológusok új jelenségre hívják fel a figyelmet. John Bernando brazil kutató szerint a babonákra nyitott társadalmi közeg nagyban befolyásolja a spirituális élményekre nyitott evangéliumi keresztényeket is. Miközben elutasítják a horoszkópokat és más okkult gyakorlatokat, sokan sajátos módszereket alakítanak ki. Egyes gyülekezetek szentelt sót vagy olajjal felkent rózsákat használnak a démonokkal vívott „szellemi harc” megsegítésére. Mások azt javasolják, hogy a hívôk lakásában legyen mindig nyitva egy Biblia a 91. zsoltárnál, a „rontás” elkerülésére. Bernando szerint az ilyen babonás szokások gyorsan terjednek a közösségekben. (The Christian Post)

HÁTTÉR

Kiebrudalva

Egyes becslések szerint az elmúlt években több ezren követtek el öngyilkosságot bankok zaklatásai, végrehajtási ügyek vagy kilakoltatások miatt. Szakmabeliek szerint a helyzet súlyosbodhat, ráadásul a kilakoltatások egyre inkább a legszegényebbeket érintik, akik kevésbé tudnak kiállni érdekeikért. Keresztúton a szociális és lakáspolitika: találkozni fog-e az országosan félmillió üresen álló lakás és a lakhatásukban fenyegetett tömegek sorsa?

Magyarország elrablása

Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Ezzel hazánk a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett állam, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt – állítja egy nemzetközi jelentés. A kutatást vezető közgazdász, John Christensen a Heteknek elmondta: szinte példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik. A megdöbbentő adatok arra utalnak, hogy az elmúlt 30 év sorozatos külföldi hitelfelvételei és megszorításai jórészt értelmetlenül történtek.

Ez a harc lesz a végső?

Visszaszólt a miniszterelnöknek az Alkotmánybíróság elnöke. Eleddig ez nem fordult elő; holott lett volna épp elég alkalom és indok az elmúlt több mint két évben arra, hogy a kormányfő személyes állásfoglalásait épp a jogállam képviseletében elutasítsák, hiszen Orbán úgy a parlamentben, mint számos nyilatkozatában, beszédében rendre kiállt nemcsak nyilvánvalóan „unortodox”, hanem az európai alkotmányosság normáival és szellemiségével összeegyeztethetetlen törvények mellett.

Az életmentő csomag illúziója

A világhírű közgazdász Nouriel Roubini pesszimista. Az elmúlt hetekben megjelent nyilatkozataiban rendre negatív fordulatokat vázol: fél éven belül a két legnagyobb déli állam, Spanyolország és Olaszország képtelen lesz a piacról finanszírozni magát, míg Görögországban a jelenlegi kormány felbomlását várja, illetve ötven százalék esélyét látja annak, hogy a görögök elhagyják az euróövezetet. Nézzük, mit mutatnak a tények!

Bedőlhet a vörös bástya

Egyre sűrűbben kerül a médiafigyelem fókuszába Észak-Korea mint az autoriter rezsimek egyik utolsó túlélője. Az olyan hírek mellett, hogy Kim Dzsong Unt milyen énekesnővel fotózták le, egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek a kommunista uralom összeomlását jelzik előre. Felmerült a két Korea egyesítése is, ami azonban nehezebb feladat lenne, mint Németország esetében: a kommunista ideológia ugyanis olyan pusztítást vitt végbe Északon, amelynek hatásai egyelőre meg sem becsülhetők.

Nem volt különbség

Auschwitzban egyetlen éjszaka alatt több ezer romát meggyilkolva számolták fel a cigánytábort, összeurópai szinten pedig félmillióra becsülik a második világháború során kivégzett romák számát. A magyarországi áldozatok számáról máig folynak a viták: a legmerészebb becslések több tízezret mutatnak. Sok helyen mindenfajta dokumentáció nélkül hurcolták el a cigányokat, vagy lőtték bele őket a falu szélén sietve megásott tömegsírokba. Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja.

Lakatos Expressz

Lakatos Lászlót, az Expressz multifunkcionális tésztagép feltalálóját az élni akarása kényszerítette arra, hogy a jég hátán is boldoguljon. Volt olyan időszak az állami intézetben felnevelkedett vállalkozó életében, amikor lépcsőházakban kellett töltenie az éjszakát, és ennie sem volt mit. Azonban soha nem adta fel: ügyeskedett, újított, befektetett, vállalkozott. Saját találmányát immár 13. éve termékbemutatókon értékesíti, s ebből tartja el hétfős családját. „Ha az ember megél belőle, az jó" - fogalmaz pragmatikusan, s a mai gazdasági helyzetben - Mátészalka szomszédságában - ez sem lebecsülendő eredmény.

KÁVÉSZÜNET

Elfelejtenénk Pekinget

462 érmet - köztük 160 aranyérmet - nyertünk az eddig megrendezett olimpiai játékokon. Helsinkiben 16-ot, Szöulban, Barcelonában 11-11-et, Berlinben, Londonban, Tokióban és Mexikóban 10-10 aranyérmet tudtunk nyerni. Még Sydney-ben (2000) és Athénban (2004) is 8-8 alkalommal szólalt meg a magyar himnusz. Az olimpiai csapat vezetői - a hagyományaink ellenére - úgy nyilatkoztak, hogy ha megismételnénk a pekingi szereplést (3 arany-, 5 ezüst-, 2 bronzérem), ők elégedettek lennének. A spor­tot szerető magyarok azonban nehezen tudnának még egyszer feldolgozni egy pekingihez hasonló szereplést.

Tombol a világvége-biznisz

Szeretné a világvégét koktéllal a kezében, egy hétszintes luxusbunkerben átvészelni? És gondolt már arra, mi lesz hátrahagyott házi kedvenceivel, ha megtörténik az elragadtatás? Bevásárolna az új zombiölő töltényekből, hogy felkészüljön a legrosszabbra is? Az apokalipszis témaköre rengeteg filmest megihletett már - elég csak a Mad Max-sorozatra, az Éli könyvére vagy a pár éve bemutatott 2012-re gondolni. Nem csoda, hiszen nagy pénz van benne.

Fejben is kell edzeni

Nemcsak a kudarc, hanem a győzelem is olyan teherként nehezedhet egy sportolóra, ami akár a magánéletét is tönkreteheti - mondta lapunknak Lénárt Ágota, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője, akivel a gondolatok erejéről és a szakma kulisszatitkairól beszélgettünk.

Horrorra hangolva

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy testvérpár a 18. és 19. század fordulóján Németországban, akik egy könyvtárban nagy kincsre leltek. Jakob és Wilhelm Grimmet azonnal megragadta a sejtelmes, titokzatos történetek világa, olyannyira, hogy maguk is mesék gyűjtésébe kezdtek. Első kötetük 1812-ben jelent meg, és számos átdolgozást, fordítást megért. A gyermekeket, úgy tűnik, vonzza a sejtelmes, varázslattal teli világ, és a pszichológusok is rendre bizonygatják, hogy a történetek hozzájárulnak a kicsik személyiségfejlődéséhez. Pedig ha utánajárunk e sztorik eredetének, kiderül, hogy nem gyerekeknek szánták őket.

Nagyobb, gazdagabb, kommunista

A 2000-es sydney-i olimpia kezdete előtt két, egymástól független gazdasági lap hasábjain jelent meg elemzés arról, hogy mi tesz bajnokká egy nemzetet. A darthmouthi Tuck School of Business és a Colorado College munkatársai is egyforma következtetésre jutottak: a győzelemhez a lakosságszám és az egy főre jutó GDP nagysága járul hozzá legjobban. „Az olimpiai sportolók olyanok, mint az összetett gépek. Minél több emberi erőforrással rendelkezik egy ország, annál jobban lehet ezekbe a gépekbe befektetni, és annál inkább lehet belőlük olimpiai bajnokot csinálni" - véli Emily Williams, a London Business School PhD hallgatója, aki a korábbi vizsgálatokat folytatta a londoni olimpiára aktualizálva. A GDP szerepét bizonyítja az is, hogy az Egyesült Államok összesen 2296 éremmel rendelkezik, a második helyen pedig Oroszország/Szovjetunió áll a szintén impozáns 1327 darabbal. Oroszország arra is példa, hogy egy ország hogyan tud túlnőni a saját korlátain, hiszen az országban az egy főre jutó GDP aránya nem mondható túl magasnak. A hátrány ledolgozására az is megoldás, ha egy ország olimpiát rendez, ekkor a kevesebb utazás, nagyobb szurkolótábor és a helyszínek ismerete járul hozzá a sikerhez -  arról nem is beszélve, hogy a rendezők általában többet költenek a sportra. (Görögország például 16 érmet szerzett 2004-ben az athéni olimpián, de Pekingben már csak négyet.)A következő, ám annál meglepőbb dolog: a kommunizmus. A hidegháború alatt, amikor az érmek száma hozzájárult az ideológiai büszkeséghez, a kommunista államok - mint például a Szovjetunió és Kelet-Németország - jóval hatékonyabban fordították az állami pénzeket a sportistállókra, és folyamatosan túlteljesítették a lakosságszám és a GDP alapján elvárt teljesítményeket. Ez nem csak a keleti blokkra volt igaz: például a kubaiak is kétszer annyi bajnokkal büszkélkedhettek, mint a brazilok. E négy tényező együttesének tükrében - méret, jólét, rendezés, kommunizmus (vagy legalábbis egypártrendszer) - Kína 2008-as lenyűgöző teljesítménye nem lehetett meglepő: 100 érem, ebből 51 arany. Kína lakosságának egyetlen versenytársa India lehetne, ők azonban rendszeresen alulteljesítenek: összesen 20 éremmel rendelkeznek. A számítások szerint sportolóik hétszer fognak dobogóra állni Londonban, bár Pekingben csak háromszor sikerült. A tendencia Ausztrália számára is feltűnt, ahol bár magas a jóléti szint, ráadásul tradicionálisan sportnemzetnek számítanak, 1976-ban egyetlen érmet sem sikerült úszásban szerezniük. Az ausztrál kormány ezért lemásolta a keleti blokk diktatúráinak centralizált programjait. Az újítás és a sokmilliárd dolláros befektetés sikert hozott: 1992-ben a top 10-be kerültek 27 éremmel (mi magyarok ekkor a 8. helyet szereztük meg 30 éremmel), Sydney-ben pedig már 58 medállal büszkélkedhettek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!