hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drónok támadása

2012. 08. 02.
Alig pár hónappal azt követen, hogy döntés született a drónok Egyesült Államokon belüli használatának engedélyezésérl 2015-tl, szakértk az eltérített robotrepülkkel végrehajtható terrorcselekményekre figyelmeztetnek.

A pilóta nélküli robotrepülőgépek használata ellen eddig legfőképpen a jogvédők tiltakoztak – használatuk azonban nemcsak a privát szféra védelme miatt, hanem biztonsági szempontból is aggályos. Néhány hete Todd Humphreys, a Texasi Egyetem Rádiónavigációs Laboratóriumának professzora a Fox News újságíróinak bemutatta, hogyan lehet egy drón GPS rendszerét meghackelve könnyedén eltéríteni a robotrepülőt. Humphreys és csapata a texasi Austin stadionban egy mintegy ezer dolláros készülékkel demonstrálta, hogyan lehet hamis adatokat juttatni a drón fedélzeti számítógépébe, megváltoztatva ezáltal a kijelölt útvonalát. A következmények súlyosak lehetnek, „öt-tíz éven belül ugyanis akár 30 ezer drón is lehet a levegőben, amelyek mindegyike potenciális fegyver” – állította Humphreys.
Todd Humphreyst a múlt héten hallgatta meg a Kongresszus belbiztonsági albizottsága, amely előtt a texasi professzor kifejtette: félő, hogy a drónokat terroristák fegyvernek használhatják az Egyesült Államok ellen. A tét nem kicsi, hiszen a drónokra való igény már eddig is jelentős. A rendőrségi szervek mellett például a FedEx globális gyorsfutárszolgálat alapítója, Fred Smith is minél hamarabb szeretne engedélyt kapni drónok használatára. Ez viszont a jelenlegi technológia mellett igencsak veszélyes – Humphreys attól tart, hogy terroristák például eltéríthetnek egy FedEx drónt és a szeptember 11-ei merényletnél bevált módszerrel fegyverként használhatják azt. A professzor azonban megnyugtatta a bizottságot, hogy a katonai, vagyis az Afganisztánban, Pakisztánban bevetett drónokat nem fenyegeti az eltérítés veszélye, mivel azok kódolt navigációs rendszert használnak. A „civil” drónok esetében azonban hiányozna az a védelmi rendszer, amely a beavatkozást megakadályozhatná.
A bizottság tagjait szemmel láthatóan zavarta, hogy a Belbiztonsági Minisztériumtól (DHS) senki nem jelent meg a meghallgatáson. A DHS szerint a drónok engedélyezése nem a minisztérium hatáskörébe tartozik, hanem a légügyi hatóság rendelkezhet róla. Ugyanakkor a minisztérium illetékesei csodálkozásuknak adtak hangot, hogy ha a bizottság tagjai ennyire borúlátóan látják a drónok alkalmazhatóságát, akkor februárban miért szavazták meg az engedélyezést. Mike McCaul, a bizottság republikánus elnöke szerint „az a tény, hogy káosz alakulhat ki a levegőben, ezek a berendezések pedig behatolhatnak a magánszférába, arra mutat, hogy szükség van egy intézményre, amely ellátja az ellenőrzést.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!