hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horrorra hangolva
200 éve jelent meg a Grimm-mesék első kiadása

2012. 08. 02.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy testvérpár a 18. és 19. század fordulóján Németországban, akik egy könyvtárban nagy kincsre leltek. Jakob és Wilhelm Grimmet azonnal megragadta a sejtelmes, titokzatos történetek világa, olyannyira, hogy maguk is mesék gyűjtésébe kezdtek. Első kötetük 1812-ben jelent meg, és számos átdolgozást, fordítást megért. A gyermekeket, úgy tűnik, vonzza a sejtelmes, varázslattal teli világ, és a pszichológusok is rendre bizonygatják, hogy a történetek hozzájárulnak a kicsik személyiségfejlődéséhez. Pedig ha utánajárunk e sztorik eredetének, kiderül, hogy nem gyerekeknek szánták őket.

Amikor a marburgi egyetemen joghallgatóként tanuló Jakob Grimm (1785-1863) előtt az arisztokrata Friedrich Carl von Savigny nevű jogászprofesszor megnyitotta saját magánkönyvtárát, az ifjú számára egy új világ nyílt meg. Jakob órákat töltött a középkori történetek olvasgatásával, és hamarosan feltámadt benne a kedv, hogy megfejtse és megmentse az ősi német irodalom és népmesék világát az utókor számára. Öccse, Wilhelm (1786-1859) mindehhez készséges partnernek bizonyult.

Ősváltozatok

A fivérek elsősorban nőktől gyűjtögették történeteiket, akik megfordultak a család otthonában vagy a városban. Ezek közé tartozott egy Dorothea Viehmann nevű özvegyasszony, aki rendszeresen járt Kasselbe, Grimmék akkori lakhelyére, hogy a kertjében termett portékát áruba bocsássa a piacon. Mivel fogadós lánya volt, gyerekkorában az utazóktól sok elbeszélést hallott, ezek között volt Hamupipőke meséje is, amelynek egy-egy változata még a középkori kínai mesegyűjteményekben és az Ezeregyéjszakában is feltűnik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!