hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szadistaként emlékeznek Csatáryra
Új bizonyítékok az egykori gettóparancsnok ellen

2012. 07. 26.
A kilencvenhét éves bácsi, ki magát egyszerű adminisztrátorként jellemezte a háborús időkben, valójában különösen kegyetlen, szadisztikus eszközökhöz folyamodó gettóparancsnok volt, ahogy azt jó néhány hiteles közokirat és több tucatnyi megrázó tanúvallomás igazolja. Gellért Ádám, nemzetközi büntetőjogász kutatását a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont sajtótájékoztatóján tárták nyilvánosság elé.

Gellért Ádám kifejezte, mennyire fontos a tények pontos ismerete egy helyes jogi eljárás megindításához. Ezért számos hiteles okirattal igyekezett alátámasztani két hónapos kutatásának eredményét. Csatáry László rendőrsegéd fogalmazó lett a kassai gettó parancsnoka, mivel elődjét emberségessége miatt el kellett távolítani. Abban a térségben az úgynevezett „Hármas Bizottság" volt élet és halál ura; Csatáry a hierarchikus rendben az utolsóelőtti, közvetlenül a végrehajtók fölötti szinten állt. Mintegy két tucat irat áll rendelkezésre, melyen Csatáry aláírása dísze­leg, és egy háború utáni népbírósági perben is sok mindenre fény derült, amelyben főnöke, Horváth György rendőrfőnök-helyettes, a Hármas Bizottság egyik feje volt a vádlott.

A Kassa környéki nem-magyar zsidóságot Csatáry korábban már a kamenyec-podolski pokolba szállíttatta, és 1944 tavaszán a Szepesi úti téglagyár bal szárnyának parancsnoki címét is megszerezte. A munkaképes zsidóság eleinte még a városközpontban kialakított gettóban maradt, majd fokozatosan minden nem kívánatos alanyt a délnyugati fekvésű téglagyárakba szállítottak át, ahol alvásra alkalmas fedeles helyet a foglyoknak maguknak kellett megépíteniük. Az alig 75 négyzetméteres területen közel 15 ezer jogaitól, szabadságától, vagyonától és méltóságától megfosztott zsidót sűrítettek össze. A deportálások előtti két hétben már 31 állampolgár lelte halálát.

Gellért kifejtette, hogy a téglagyárak vezetősége cserélődött; de a túlélők Csatáryt sosem felejtették el. Vagy két tucat tanú idézi föl, hogy rendkívül szigorú és szadisztikus irányító volt, aki kutyakorbáccsal verte a foglyokat (nemre és korra való tekintet nélkül), meztelenre vetkőztetve motoztatta, és olyan feladatok elvégzésére kényszerítette őket, melyen még az SS-katonák is megbotránkoztak! Írásos bizonyíték van rá, hogy engedélyt adott bizonyos személyek megkínzására is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!