hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vakáció készenlétben
A krízis ellenére is nyaralnak a külföldi politikusok

2012. 07. 26.
Beköszöntött a szabadságolási szezon, mind a köz-, mind a versenyszférában. Nincs ez másképp a politikusokkal sem, ám az ő esetükben sokan megkérdőjelezik, hogy pihenésük „jól megérdemelt" - ráadásul a hosszú hetekig tartó szabadság az Európában dúló krízis miatt nem is kelt sok szimpátiát. A külföldi kormányfők és politikusok olyannyira odafigyelnek a választókra, hogy Obama elnök az idén nem is megy szabadságra a választási kampány miatt, az európai vezetők nagy része pedig, Vlagyimir Putyinnal az élen, külföld helyett inkább otthon pihen.

Pedig a politikusoknak is jár a pihenés, amely többségük számára nem felhőtlen, hiszen egy kormányfő nem kapcsolhatja ki a mobiltelefonját, és ritkán teheti meg, hogy egy hétig nem olvassa az e-mailjeit. Pontosan azért, hogy a váratlan helyzetekben is a közelben legyenek, a legtöbben nem utaznak külföldre, hanem igyekeznek otthon kikapcsolódni. Angela Merkel német kancellár például már évek óta a bayreuthi Richard Wagner Ünnepi Játékokon kezdi meg pár napos szabadságát, ami az utóbbi három évben túrázással telt a dél-tiroli hegyekben. Ezzel természetesen azt is igyekszik biztosítani, hogy az eurózóna krízise miatt bármikor vissza tudjon térni Berlinbe. Hasonlóképpen tesz a Bundestag többi tagja is, a Focus magazin összeállítása szerint egy német kormánytag sem szervezett magának nyaralást távoli országokba - bár ennek talán az is az oka, hogy azok a politikusok, akik az év ötvenkét hetéből húszat külföldön töltenek, a szabadságuk alatt jobban élvezik az otthon kényelmét és a nyugalmat.

Így van ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnök is, akinek kedvenc kikapcsolódása a horgászat és vadászat. Oroszország ázsiai részén, a kelet-szibériai Tuvai Köztársaságban fekszik egy horgászparadicsom az altaji hegyek között - ezen a nyaralóhelyen az elnök bármelyik szenvedélyének hódolhat: ücsöröghet egy horgászbottal, sebes folyású folyókon vadvízi evezésen vehet részt, lovagolhat vagy vadászhat akár medvére is. Ott, ahol az Urszul folyó a Katunyba torkollik, található a „Putyin bázisának" is nevezett üdülő. Az orosz sajtóorgánumok tudni vélik, hogy az elnök igazi patriótaként - vagy vigyázva a róla kialakított képre - idén nyáron is Oroszországban tölti a szabadságát: a gazdag turisztikai potenciállal bíró, de azt eddig ki nem használó Novgorod megyei faluban, Valdajban, természetvédelmi területen, holtágak mellett.

Barack Obama nyári programja idén nem tartalmazza a hagyományos Martha's Vineyard-i pihenést, az elnökválasztási kampány ugyanis teljes gőzzel dübörög az Egyesült Államokban. A kikapcsolódásra azért mégis szakított időt, ugyanis nemrég családjával a Camp David-i elnöki rezidencián töltött pár napot. Az Obama család joggal visszafogott az idei nyaralással és a kiadásokkal, Michelle Obama 2010-es spanyolországi utazása ugyanis nagy felháborodást keltett az év elején az amerikai társadalomban. Ennek oka az volt, hogy a titkosszolgálati jelentések szerint a mallorcai kiruccanás majdnem félmillió dollárjába került az amerikai adófizetőknek, annak ellenére, hogy az elnöknek még Amerikában is illik saját magának finanszíroznia privát utazásait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!