hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az életmentő csomag illúziója

2012. 08. 02.
A világhírű közgazdász Nouriel Roubini pesszimista. Az elmúlt hetekben megjelent nyilatkozataiban rendre negatív fordulatokat vázol: fél éven belül a két legnagyobb déli állam, Spanyolország és Olaszország képtelen lesz a piacról finanszírozni magát, míg Görögországban a jelenlegi kormány felbomlását várja, illetve ötven százalék esélyét látja annak, hogy a görögök elhagyják az euróövezetet. Nézzük, mit mutatnak a tények!

Spanyolország is beállt a mentőcsomagot igénylő országok közé, és június 20-án jóvá is hagyták számára a bankkonszolidációs injekciót. A tervezet szerint maximum 100 milliárd euróból gazdálkodhatnak majd a hispánok. A csomag időszerűségét igazolja, hogy az euróövezeti stabilitási mechanizmus keretéből már ebben a hónapban felhasználásra kerülhet 30 milliárd euró támogatási összeg, amennyiben „sürgős forrásigény" merülne fel. A következő részleteket, egy 15 és egy 25 milliárdos tételt novemberben, 15 millárdot decemberben és 2013 júniusában folyósítják. Átlagosan ezek a hitelek 12,5-15 év alatt járnak majd le, így a spanyol bankmentés akár 2028-ig is eltarthat. A hitelcsomaggal kapcsolatosan az EU, illetve az IMF illetékesei is pozitívak, hisz a program által a spanyol bankszektor stabilizálódhat, mely hozzájárul az unió gazdasági stabilitásához is - adtak hangot egybehangzó véleményüknek.

Mibe kerül ez a spanyoloknak?

A hitelprogram fejében a megbízott kormányügynökség kötelezettséget vállal a bankszektor szerkezeti reformjára, a szektor szabályozásának és kontrolljainak megerősítésére, valamint a problémás eszközök elkülönítésére. Ez utóbbi igen nagy falat lehet, hisz a késedelmes törlesztők száma rohamosan növekszik. A teljes hitelállomány 8,95 százaléka késedelmes, szemben az előző havi 8,72 százalékkal. Jelenleg tízszer akkora a rosszul fizetők hitelállománya, mint 2007-ben, a gazdasági válság kirobbanása előtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!