hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsarolási botrány a török hadseregben
Behálózva

2012. 08. 02.
Legalább nyolcvan embert, többségükben katona­tiszteket tartóztattak le Törökországban, miután kiderült, hogy prostituáltak zsarolással szereztek meg hadititkokat az általuk behálózott tisztektl.

A nyomozás 2009-ben, egy névtelen bejelentés alapján indult, melyet Izmir város rendőrségéhez juttattak el egy anonim e-mail üzenetben. A The Economist úgy tudja, hogy a katonai titkokat „igen könnyen” szerezte meg a bűnszervezet. A prostituált, miután elcsábította a kiszemelt tisztet, titokban lefilmezte, majd megzsarolta. A botrány tovább látszik nőni, mivel újabb ötven tiszt ellen adtak ki elfogatóparancsot, miután a szírek ez év júniusában lelőttek egy török vadászgépet. Az ügyben letartóztattak tizenkilenc prostituáltat is.
Az ügyészség egyelőre nem hozta nyilvánosságra az összes bizonyítékot, arra hivatkozva, hogy rendkívül kényes ügyről van szó, és a hivatalos vádemelés még folyamatban van. Ihsan Tezel, a letartóztatott tisztek védőügyvédje azonban továbbra is kitart amellett, hogy a vád bizonyítéka mindössze egy számítógép merevlemezének tartalmára korlátozódik, amelyet egy, az ügyben letartóztatott üzletember lakásában foglaltak le. Az üzletembert azzal gyanúsítják, hogy ő a bűnbanda egyik vezére.
A hadsereg iszlámpárti kritikusai ebben az ügyben is a katonaság erkölcsi hanyatlásának bizonyítékát látják, úgy vélve, hogy a kormány igyekszik saját javára fordítani a botrányt – a török hadsereg ugyanis mindezidáig négy hatalmon lévő kormányt buktatott már meg. Legutóbb 2007-ben fenyegetőztek puccsal, amikor az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Abdullah Gült jelölte miniszterelnöknek, akinek feleségéről köztudott, hogy – muzulmán szokás szerint – fejkendőt visel. Külföldi megfigyelők ugyanakkor lehetségesnek tartják, hogy néhány túlbuzgó nyomozó meghamisított bizonyítékokat, majd ezek alapján ártatlan tiszteket is letartóztattak.
Gareth Jenkins törökországi katonai szakértő szerint az eset – több hasonló, folyamatban lévő üggyel együtt – pusztító hatással van a hadseregben a katonák morális állapotára. „Hogyan tudnának hatékonyan működni, ha a letartóztatástól való állandó félelemben élnek?” – teszi fel a kérdést Jenkins.

Meleg egyenruhások

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma beleegyezését adta, hogy a hadsereg alkalmazottai egyenruhában meneteljenek a közelg Meleg Büszkeség felvonuláson. A szervezk szerint közel négyszáz amerikai katona regisztrált már a hétvégén tartandó, San Diegó-i rendezvényre, amelyre több mint ötvenezer résztvevt várnak. Ez az els alkalom, hogy az amerikai hadsereg ilyen engedélyt adott ki, mióta 2011 szeptemberében hatályon kívül helyezték a „Ne kérdezd, ne mondd” irányelvet. Az elv értelmében homoszexuális személy csak akkor szolgálhatott az amerikai katonaságban, ha szexuális irányultságát nem hozta nyilvánosságra. A múltban csak veteránok viselhettek egyenruhát effajta rendezvényen, fegyveres erk aktív tagjai nem kaptak ilyen engedélyt. A mostani engedély hatálya csak a 2012-es San Diegó-i parádéra terjed ki, és egyaránt érinti a hadsereg, a tengerészet és a légierk katonáit is.
Más hasonló eseményen való „egyenruhás részvétel” engedélyezését a helyi parancsnokok hatáskörébe helyezte a minisztérium, kivéve, ha az esemény várhatóan nemzeti vagy nemzetközi érdekldés középpontjába kerülhet. A Pentagon idén júniusban ünnepelte elször a Meleg Büszkeség hónapját, melyet a CIA már évek óta megtart.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!