hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem volt különbség
Nem csak a zsidókat, a romákat is kiirtották volna a nácik

2012. 08. 02.
Auschwitzban egyetlen éjszaka alatt több ezer romát meggyilkolva számolták fel a cigánytábort, összeurópai szinten pedig félmillióra becsülik a második világháború során kivégzett romák számát. A magyarországi áldozatok számáról máig folynak a viták: a legmerészebb becslések több tízezret mutatnak. Sok helyen mindenfajta dokumentáció nélkül hurcolták el a cigányokat, vagy lőtték bele őket a falu szélén sietve megásott tömegsírokba. Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja.

1938 márciusában népszámlálás alá vetették a cigányokat, áprilisban megvonták tőlük a szavazati jogot, májustól nem járhattak többet iskolába, és deportálni kezdtek minden olyan férfit, aki nem valamelyik gazdánál dolgozott. Júliusban megtiltották a nem cigányokkal való házasságkötésüket, majd 1939-ben megkezdődtek a tömeges deportálások. Az útirány először a leghírhedtebb cigány- gyűjtőhely, a komáromi Csillag-erőd volt, innen internálták később a munkaképes korú férfiakat és a gyermektelen nőket a németországi lágerekbe, az erőd viszontagságait túlélő többiek pedig innen szabadultak.

Az auschwitz-birkenaui tábor történetének hivatalos honlapja szerint a láger áldozatai közt a cigányság volt a harmadik legnépesebb csoport. 1940 és 1942 között még csak pár százan voltak, ám Himmler 1942. december 16-án kiadott úgynevezett „Auschwitz-parancsa" ugyanazt jelentette a romák számára, mint amit a Wannsee Konferencia (1941. január 20.) a zsidók számára: a tömeges megsemmisítéshez vezető utat. Így 1943 után már ugrásszerűen nőtt az ide deportált romák száma, akik számára külön családi tábort állítottak fel, azzal az indokkal, hogy „közismert: a cigányoknak nemcsak közösségi, de családi érzése is felfokozott".

Az internetes oldal összesen 23 ezer auschwitzi cigány áldozatról számol be: zömüket Németországból, Ausztriából és a Cseh-Morva Protektorátusból hurcolták a hírhedt haláltáborba, de lengyel területekről, Szlovákiából, Magyarországról és Jugoszláviából is nagyobb létszámú transzportokat küldtek ide. A félkatonai csapatként működő Einsatzgruppék vezetője, Otto Ohlendorf a nürnbergi perben azt vallotta: „Nem volt különbség zsidók és cigányok között: azonos parancs vonatkozott mindkét csoportra."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!