hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Offshore-nagyhatalom a magyar elit
Kincs, ami nincs

2012. 07. 26.
A kommunista titkosszolgálat keze is benne lehet, hogy a magyar üzleti elit szereplői nemzetközi mércével mérve igazi offshore-lovagoknak tekinthetők. A „tutira” feltehetőleg a szovjet és a bolgár elvtársakkal együtt leltek a magyar külkeresek, bár mindezt szigorúan titkosnak minősített dossziék őrzik. Az üzlet kormányokon átívelő mértéket öltött. Egy főre vetítve 22 ezer dollárt, csaknem hatmillió forintot veszített Magyarország.

A világon jelenleg mintegy negyven olyan állam (némelyikük kis sziget csak) létezik, amely úgynevezett adóparadicsomi területként komoly kedvezményeket kínál az off­shore cégek számára. Nagyjából a magyar államadósság két és félszerese áramlott ki ilyen cégek irányában Magyarországról a '80-as évek óta. Legalábbis ez derül ki a világ leg­elismertebb offshore-ral foglalkozó civil szervezete, a Tax Justice Network kutatásából (elemzésünket lásd 22-23. oldalon).

Róna Péter szerint nem minden tekintetben pontos számot takar a Tax Justice Network kutatása, bár abban biztos, hogy nagyon sok pénz áramlott ki az országból, ahogyan abban is, hogy a '80-as évektől kezdve a magyar politikai és gazdasági elit előszeretettel offshore-ozott. Mint mondta, a rendszerváltás előtt a külkereskedelem területén dolgozó vezetők titokban százalékokat szedtek az üzletek után, melyeket offshore számlákra utaltattak. „Mivel a pártállami időszakban a külkereskedelem összefonódott a III-as Főcsoportfőnökséggel, valamint a katonai hírszerzéssel, az MNVK-2-vel, a pártállam állambiztonsági szervezetével, így egyértelműen a politikai elit érdekeivel összefüggésben zajlott ez a fajta pénzmozgás" - fogalmazott a Heteknek a közgazdász.

Mint arról a Hetek korábban többször is írt: Magyarország a rendszerváltás előtt - a szovjet blokkban kialakított munkamegosztásából adódóan - pénzt mosott, és az országon keresztül transzferálták a lopott jószág használatáért járó ellentételeket, majd azokat mindenféle nyugati bankokban helyezték el. Ezekkel a pénzekkel soha nem számoltak el. Kenedi János történész, a téma kutatója egyenesen azt nyilatkozta lapunknak, hogy a Varsói Szerződés és a KGST pénze betagolódott a magyar gazdaságba.  (Az elit és az állambiztonság - Az orránál fogva vezetik a magyar társadalmat. Hetek, 2008. október 17.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!