hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Provokáció a Könyv ellen
„Szemétdombra az Újszövetséggel!”

2012. 08. 02.
Megdöbbenést váltott ki az izraeli társadalomban, hogy az egyik parlamenti képviselő újságírók előtt nyilvánosan széttépte és a szemétbe vetette az Újszövetség egyik héber nyelvű példányát. Az ultraortodox Nemzeti Unió párthoz tartozó Ben-Ari az interneten is közzétette a provokatív akciójáról készült képeket. A Kneszet elnöke, Reuven Rivlin elítélte a politikus tettét. Ben-Arit bocsánatkérésre szólította fel a legnagyobb amerikai zsidó civilszervezet, a Rágalmazásellenes Liga vezetője is.

„Ha bármely ország parlamenti képviselője nyilvánosan megsemmisítené a Tóra egy példányát, a világ joggal elítélné az illetőt” – mondta Rivlin, aki szerint elfogadhatatlan bármely vallási szent könyv megbecstelenítése, beleértve az Újszövetséget is.
A botrányt okozó performansz előzménye, hogy az Izraeli Bibliatársulat az Újszövetség héber nyelvű, tudományos jegyzetekkel bővített új kiadását elküldte ajándékba a Kneszet valamennyi képviselőjének. A felekezetközi keresztény szervezet a világ 145 országában működő Nemzetközi Bibliatársulat tagja. „Nem missziós szándékkal küldtük a könyveket. Az izraeli politikusok sok szálon kapcsolódnak a keresztény világhoz, ezért az Újszövetség olvasása hasznos lehet a számukra, hogy jobban megértsék a keresztényeket, beleértve számos külföldi politikust” – mondta az Izraeli Bibliatársulat vezetője, Victor Kalisher a CBN televíziónak. Az igazgató arra is emlékeztetett, hogy az Újszövetséget zsidó szerzők írták, így az ismerete nem csak a keresztény világgal való kapcsolatban lehet hasznos az izraeli politikusok számára.
Nem minden Kneszet-képviselő gondolja azonban így. A Likud egyik politikusa, Cipi Hotovely szerint „tilos missziós iratokat terjeszteni a Kneszetben”. Más képviselők azon háborodtak fel, hogy a kiadvány „a keresztény Újszövetséget kapcsolatba akarja hozni a zsidó Bibliával”, és sérelmezték, hogy olyan „szövegeket küldenek a Kneszetbe, amelyeket évszázadokon át a zsidók üldözésére használtak fel”.
Az ultraortodox Nemzeti Unió párt képviselője nem elégedett meg ennyivel: a neki küldött könyvet újságírók előtt gondosan darabokra tépte, majd a kukába dobta. Mint mondta, „ez az iromány oda való, a történelem szemétdombjára”. Michael Ben-Ari tettét elítélte a Kneszet elnöke, aki szerint a vallás és istentiszteleti szabadság Izrael egyik alapértéke. Szintén a „zsidó értékek és a szent könyvek iránti tisztelet megsértésének” nevezte az akciót Abraham Foxman, az amerikai Rágalmazásellenes Liga elnöke.
Ben-Ari az izraeli parlament egyik legvitatottabb tagja: a radikális Meir Kahane rabbi tanítványaként kezdett politizálni. 2009-ben vihart kavart kijelentése, amikor a „holokauszt áldozatai elleni sértésnek” nevezte XVI. Benedek pápa izraeli útját. Idén az amerikai külügyminisztérium „terrorizmust támogató szervezethez való tagság” miatt nem adott beutazási vízumot a politikusnak, aki egy washingtoni konferencián szólalt volna fel. (A Kach-mozgalmat az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti. Alapítóját, Meir Kahane rabbit 1990-ben egy egyiptomi férfi Manhattanben agyonlőtte.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!