hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fejben is kell edzeni
Interjú Lénárt Ágota sportpszichológussal

2012. 08. 02.
Nemcsak a kudarc, hanem a győzelem is olyan teherként nehezedhet egy sportolóra, ami akár a magánéletét is tönkreteheti - mondta lapunknak Lénárt Ágota, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője, akivel a gondolatok erejéről és a szakma kulisszatitkairól beszélgettünk.

Négy éve, a pekingi olimpia vártnál gyengébb magyar eredményei kapcsán azt panaszolta a Heteknek, hogy mindössze „másfél" sportpszichológus volt kint a sportolóinkkal, ami a nemzetközi trendeket tekintve versenyhátrányt jelent. Londonban mennyivel lesz jobb a helyzet?

- Most hat pszichológus lesz kint a magyar csapattal: a csoport vezetőjeként én végig, a többi kolléga egy-egy hétig. Emellett az is előrelépésként értékelhető, hogy hárman közülünk kifejezetten sportpszichológusok. A sportnemzetekhez képest azonban még van hová fejlődni.

Ön és kollégái rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a fizikai felkészülés mellett a lelki „edzés" is legalább olyan fontos. Meg lehet-e határozni, hogy egy-egy sportoló teljesítménye, eredményessége mennyit javul a pszichológus segítsége nyomán?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!