hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Boszorkánysággal vádolják Afrikában a brit férfit
Rosszkor rossz helyen

2012. 08. 02.
13 megcsonkított holttestre bukkant egy afrikai erdben a 24 éves David Simpson négy hónappal ezeltt. A Human Rights Watch által összegyŐjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyilkosságokat Joseph Kony csoportja követte el, ennek ellenére a brit fiatalembert vádolják a tömeggyilkossággal.

A brit származású David Simpson a Közép-afrikai Köztársaság távoli sarkában működő luxus-vadászcégnél dolgozott pilótaként. Miután két munkatársa megtalálta a holttesteket, a főnöke utasítására érkezett a helyszínre. Első alkalommal hat agyonvert, késsel megcsonkított emberre bukkantak. A fiatalember ekkor értesítette a hatóságokat, és másnap katonai kísérettel tért vissza. A helyszínen újabb hét holttestet találtak. „Ez sokkal rosszabb volt. Volt köztük, akit megkínoztak, mielőtt meghalt volna, és forró vizet öntöttek rájuk” – nyilatkozta Simpson a Guardian tudósítójának.
A bizonyítékok arra utalnak, hogy a mészárlás az Úr Ellenállási Hadseregének munkája, amelynek irányítója a világ legkeresettebb háborús bűnöse, Joseph Kony. Kony 1986-ban vette át egy ugandai lázadó csoport vezetését, akikkel több mint harmincezer gyermeket rabolt el, szüleiket meggyilkoltatta, hogy végül kegyetlen gyilkológépekként vagy szexrabszolgákként használja őket. (Kony 2012. Hetek, 2012. március 30.) Az elmúlt évben a térségben több hasonló támadás is előfordult, az áldozatokat hasonló módszerrel gyilkolták meg.
Pár nappal az eset után David Simpson svéd főnökét letartóztatták Banguiban – majd tíz nappal később őt magát és tizenegy munkatársát is őrizetbe vették. „Volt egy csapat helybeli férfi a közelben, amikor felfedeztük a holttesteket. Egyikük pánikba esett és elszaladt, ő kezdte el terjeszteni a szóbeszédet, hogy mi öltük meg őket. Azt hitték, hogy boszorkányság történt” – emlékezik vissza Simpson. A férfi azzal vádolta a helyszínre érkezőket, hogy varázserejű port kevertek az áldozatok ételébe, aztán agyonverték őket.
A gyilkossággal megvádolt férfiak jelenleg tizenhárman vannak egy cellában. Simpson bizakodó: mivel nem ő és társai követték el a rituális gyilkosságot, bízik abban, hogy végül valaki – talán a brit kormány – kihozza őt a börtönből. Ezzel szemben a brit külügyminisztérium csak annyit mond a szüleinek, hogy húszezer brit állampolgár van fogságban külföldön, akiknek nagy része rosszabb helyzetben van, mint a fiuk.
Anne McIntosh parlamenti képviselő sem biztatta a családot. Szerinte David pontosan tudta, mit vállal, amikor egy olyan országban kezdett dolgozni, amelyet a külügyminisztérium honlapján nem kívánatos úticélként pirossal jelölnek. Simpson helyzetét rontja, hogy olyan országban raboskodik, amelyet egy alig működő kormány vezet, legtöbb vezetője katonai puccsal került hatalomra, és ahol szinte semmilyen jogállamiság nincs. Nagy-Britannia eddig diplomáciai képviselettel sem rendelkezett a Közép-afrikai Köztársaságban, és fordítva. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az afrikai ország igazságügy-minisztere éppen házi őrizet alatt áll, mivel felmerült a gyanú, hogy államcsínyt készült elkövetni. A kormány jelenleg olyan szétzilált, hogy a normális eljárások egyszerűen nem működnek.
Simpson elmondása szerint a börtönben, ahol fogva tartják, közel hétszázan raboskodnak, közülük mindössze hetvenhét személy ellen hoztak valamilyen ítéletet, noha egyesek már öt éve vannak ott. David sorsa nagyjából a szerencsén múlik egy olyan országban, ahol a jog gyakorlatilag nem játszik szerepet.
A Simpson család úgy véli, a kormány húzza az időt, hogy megpróbáljon pénzt kicsikarni a nyugatiaktól. David Simpson öccse, Paul, aki bátyja szabadon engedéséért kampányol, a múlt héten a Közép-afrikai Köztársaságba utazott, hogy meglátogassa testvérét. „Ez egy vicc –  mondta a Sunday Telegraph újságírójának. – Látják, hogy fehér emberek vagyunk, és azt hiszik, hogy a pénz úgy nő rajtunk, mint fán a levél. Annyira nyilvánvaló, hogy Davidnek semmi köze nem volt a mészárláshoz.” Mindennek ellenére David azt tervezi, ha végre kiengedik, néhány otthon töltött hónap után vissza kíván térni a Közép-afrikai Köztársaságba.
A tengerparttal nem rendelkező Közép-afrikai Köztársaságot következetesen a Föld egyik legszegényebb országaként rangsorolják. Az egy főre jutó GDP 447 dollár, míg a férfiak várható élettartama mindössze 47 év. Az ország gazdag gyémántban, aranyban, fában és ásványi anyagokban, de a bizonytalanság és a kormányzati korrupció miatt a külföldi vállalkozók nem mernek itt befektetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!