hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fejezetek a halálbüntetés történetéből
Mi a nagyobb ítélet?

2012. 07. 26.
Idén eddig 24 személyt végeztek ki az Egyesült Államokban, közülük húszan egyetlen személy meggyilkolása miatt kaptak halálbüntetést. Norvégiában, a 77 emberrel végző Anders Breiviket – amennyiben beszámíthatónak ítélik – legfeljebb húsz év börtönre ítélhetik. Magyarországon legutóbb a Bándy-gyilkosság nyomán újult ki a vita a halálbüntetésről.

A jog lezártnak tekinti a kérdést, miközben az emberek többsége nem mondana le a legsúlyosabb büntetési formáról. A történelem során az utóbbi évtizedeket leszámítva nem volt kérdés az, hogy az államnak joga van-e halálos ítéletet hozni a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben.

Az ókorban valamennyi írásos törvénygyűjtemény tartalmazta a halálbüntetést. Hammurápi kódexe 25 külön­böző bűnre írta elő az alkalmazását. A Bibliában a nem izraelita nemzetekre vonatkozó szabályokat a Noéval kötött szövetség tartalmazza. Ebben Isten a gyilkossággal kapcsolatban általános szabályként kijelenti, hogy „aki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki". (Az izraelitákra később a mózesi törvények alapján sokkal szigorúbb szabályok vonatkoztak.)

Az életet az életért elv megjelenik a hettiták törvényeiben, míg az időszámítás előtti hetedik században Drakón példátlan szigort vezetett be Athénban. A politikus (akinek a neve „sárkányt" jelent) gyakorlatilag minden bűncselekményre halálbüntetést írt elő. A fogalommá vált drákói törvényeket egy nemzedékkel később Athénban eltörölték, de a halálbüntetés a római jogban is fontos szerepet töltött be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!