hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 12. 02. (IX/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mediterrán félsiker

Kétnapos csúcstalálkozón igyekeztek a Földközi-tenger menti országok és az EU-tagállamok közös álláspontra helyezkedni a terrorizmus elleni harcban, valamint az illegális bevándorlókat illetően Barcelonában. Habár kizárólag Mahmúd Abbász palesztin vezető, és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök jelent meg a meghívott unión kívüli országok vezetői közül, Javier Solana, az EU külpolitikai vezetője nagy sikernek nevezte a csúcsot. 

Óriásmecset épülhet Londonban

Egy negyvenezer férőhelyes mecset építését javasolják a 2012-es olimpiai játékokra Londonban. A mecset teljesen modern stílusú, háromemeletes épület lenne. Az építés kezdeményezői azt remélik, hogy a mecset és a környező épületek összesen hetvenezer ember befogadására lesznek alkalmasak. A kelet-londoni épülettömb a legnagyobb vallási épület lenne Nagy-Britanniában. A legnagyobb keresztény templom jelenleg a liverpooli anglikán katedrális, mely háromezer férőhelyes. Abdul Khalique, a Tablighi Dzsamaat iszlám missziós csoport egyik vezetője szerint ez a jövő mecsetje lesz, amely hozzátartozik a brit "tájhoz", és azt szeretnék, hogy a csoport új angliai központja legyen. A Tablighi Dzsamaat ellen a szeptember tizenegyediki események óta több vizsgálat is folyt. Olyan vádak hangzottak el, hogy az al-Kaida számára toboroznak embereket, szélsőséges iszlám nézeteket terjesztenek, és a július 7-ei londoni merénylők közül az egyik tag rendszeresen járt a csoport mostani székházába. (N. Cs.)

Popszörnyetegek bíróság előtt

Két világhír? énekes ellen is eljárás indult az elmúlt héten. A hetvenes évek brit popsztárja, Gary Glitter ellen kiskorúak molesztálása miatt, Michael Jackson ellen pedig antiszemitizmus vádja miatt emeltek vádat. Glittert akár halálra is ítélhetik, amennyiben igaznak bizonyulnak az ellene felhozott vádak. A hatóságok azzal vádolják a 61 éves énekest, hogy számos kisgyerekkel létesített szexuális kapcsolatot. Glitter 1999-ben már két hónapot töltött brit börtönben, miután gyermekeket ábrázoló "kemény, beteges és megalázó" képeket találtak nála. 

Felmentették a svéd prédikátort

A svéd legfelsőbb bíróság felmentett a melegekkel szembeni gyűlöletbeszéd vádja alól a héten egy pünkösdi lelkészt. A vádirat szerint a Livets Ord gyülekezet vezetője, Ake Green egy 2003. évi prédikációjában "minden társadalom súlyos rákos daganatának" bélyegezte a homoszexualitást. A legfelsőbb bíróság ítélete szerint a prédikáció a szólás- és a vallásszabadság védelme alá tartozik az Emberi Jogok Európai Egyezményének értelmében. Greent korábban elsőfokon elítélték a gyűlölet-bűncselekményekről szóló svéd törvény alapján. A 64 éves lelkész az ítélethirdetés után kijelentette, hogy az megkönnyebbülés mind számára, mind más lelkészeknek. Green az inkriminált beszédben kijelentette, hogy Svédország katasztrófa elé néz a melegekkel szembeni engedékenysége miatt, és hogy a homoszexuálisok hajlamosabbak a gyermekmegrontásra és más deviáns szexuális magatartásformákra. Johan Munck, a legfelsőbb bíróság egyik tagja közölte: úgy ítélik meg, hogy ha a lelkész elleni alsóbb fokú ítéletet helyben hagyták volna, akkor az Európai Bíróság semmisítette volna meg. (H. A. – Stockholm)

A knesszet káosza

Kadima, vagyis "Előre": ez a neve annak az új pártnak, amelyben a 77 éves Ariel Saron és a 82 éves Simon Peresz napokon belül párttársak lehetnek. Bár az elmúlt évtizedekben Saron a terrorizmus elleni kíméletlen harc, Peresz pedig a békeígéretekért messzemenő engedményeket kínáló politika jelképévé vált, most mégis mindketten hátat fordítottak eddigi szövetségeseiknek és pártjuknak, hogy új alternatívát kínáljanak a március végére kiírt idő előtti választásokon. 

Amerika vitázik, de kitart

George W. Bush és Donald H. Rumsfeld védelmi miniszter továbbra is elkötelezettek arra, hogy végrehajtsák küldetésüket Irakban. Annak ellenére, hogy az iraki háború és az amerikai áldozatok számának növekedése miatt az elnök népszerűsége rendkívüli mértékben csökkent, Bush leszögezte, hogy a csapatok létszámával kapcsolatosan az Irakban szolgáló katonai parancsnokok tanácsai alapján fog dönteni, nem pedig a politika alapján. 

Lengyel leleplezés

Nyugat-Európa ellen irányuló szovjet nukleáris támadás hidegháborús terveit hozta nyilvánosságra a lengyel hadügyminiszter. Az atomtámadás a Varsói Szerződés baráti országait sem kímélte volna. A katonai dokumentumok nyilvános bemutatása a jelenlegi lengyel–orosz kapcsolatok mélypontját is jelzi.

Belföld

Lépcsőzés és araszolás

Váltóponthoz érkezett az ország, miután az 1990-ben a szocialisták által meghatározott nagy történelmi célokat teljesítette – fogalmazott a Heteknek Szekeres Imre. Az MSZP elnökhelyettesétől az elmúlt héten arról lehetett hallani, hogy "ideológiai kiüresedés" jellemzi a szocialista pártot, ami Szekeres szerint újabb értékek felvetésével orvosolható. 

Mécs megy, de maradna is

Hiller Istvánhoz fordult Mécs Imre, miután a múlt héten az SZDSZ elnöke arról tájékoztatta, hogy a liberális párt országos listáján a 25.-től a 40. hely valamelyikére, vagyis a parlamentbe való biztos be nem jutásra számíthat. Az MSZP erre a hírre befutó helyet biztosított a szabaddemokrata politikusnak. 

Alternatív kijelentés

"A Fidesz a jövő év elején alternatív kormánnyal lép a nyilvánosság elé"  – közölte Schmitt Pál Debrecenben.  A Fidesz alelnöke szerint "január végén, február elején alternatív kormánnyal kell kijönni". 

Forradalmi alkotás

Francia közönségdíjat kapott a Nagy Imre-film. Mészáros Márta A temetetlen halott cím? filmje nyerte el a közönségdíjat a 16. Történelmi Filmek Fesztiválján a franciaországi Pessacban. A rendezvény megnyitó estéjén egyszerre két teremben vetítették Nagy Imre 1956-os szerepéről szóló magyar filmet. "A pessaci bemutató volt egyben a franciaországi premier is, amit mindenképpen szeretett volna a fesztivál megünnepelni, hogy így is segítse a Mészáros-film terjesztését Franciaországban" – hangsúlyozta Francois Aymé fesztiváligazgató.

Radikális váltás

A héten a parlament elfogadta az új felsőoktatási törvényt. A szaktárca korrigálta az Alkotmánybíróság (AB) által kifogásolt passzusokat. Az átdolgozott törvény márciusban lép hatályba. A törvény a magyar felsőoktatásban radikális változásokat követel.

Gyurcsánynak nem kell Bokros

A miniszterelnök az MTV Nap-Kelte cím? műsorában elmondta: nem gondolkodik azon, hogy felkérje Bokros Lajost a következő, második Gyurcsány-kormányban.  A kormányfő szerint több ponton nincs igaza a volt pénzügyminiszternek. Mint mondta, nem biztos, hogy Bokros Lajos "a szükséges kompromisszumok és a szükséges döntések meghozatalához a legjobb személy" egy új kormányban, amely együtt kíván kezelni olyan "gazdasági igazságokat", amelyeket ő képvisel, "olyan szociális igazságokkal", amelyeket nem ő képvisel. (Hetek)

Sólyom László a Markó utcába látogatott

A köztársasági elnök a Legfelsőbb Bíróság, a megyei és táblabíróságok vezetőivel tartott megbeszélést az ítélkezés vitatott kérdéseiről. "A bíró önállóan értelmezi és fejleszti a jogot, ő az, aki megmondja, mi az élő jog" – mondta az államfő a függetlenség lényegéről, majd hozzátette, hogy az anyagi feltételek csak másodlagosak, és a számítógép is csak a szemlélet miatt fontos. Sólyom László emlékeztette a Legfelsőbb Bíróságot, hogy el kell viselnie, ha az Alkotmánybíróság esetleg felülvizsgálja a határozatait. (Hetek)

Nem örülnénk egy katonai puccsnak

Nem örülnénk egy katonai puccsnak, de honfitársaink hetedének nem lenne kifogása a kommunista rendszer restaurációja, 21 százalékának pedig az ellen, ha "egy erős ember" szedné ráncba hazánkat – derül ki a Tárki Új Európa Barométer cím? kiadványából.

Jövedelmezőbb az e-kalózkodás

Jövedelmezőbb az e-kalózkodás, mint a drogkereskedelem. Valeria McNiven az USA államkincstárának kiberbűnözési szakértője szerint 2004-ben a drogkereskedelem körülbelül 105 milliárd dolláros forgalmat eredményezett, míg az internetes zsarolások, adatlopások, gyerekpornó, kalózmásolatok, tőzsdei manipulációk és adatkémkedések még ezt a számot is túlszárnyalták. Az államkincstár szakértője elmondta, hogy ezeknek a kiberbűnözőknek bizonyított a kapcsolata a terroristákkal. Mivel a technika fejlődése töretlenül száguld előre, a bűnmegelőzési szervek elmaradása egyre tetemesebb. Nemzetközi biztonságtechnikai szervezetek felmérései alapján ma a nyugat-európai országok nagyvállalatai számára az első számú veszélyforrás már nem a cégen belüli sikkasztás, hanem a terroristák kibertéren keresztül érkező fenyegetése, rombolása. A szakértők azonban a legnagyobb problémának azt tartják, hogy nem képesek megfelelően biztonságos rendszereket létrehozni, pedig lehetséges lenne, csak ennek is ára van. (Hetek)

Hit és értékek

Egy lelkész a Führer ellen

Hatvan évvel ezelőtt halt mártírhalált Dietrich Bonhoeffer német evangélikus lelkész, teológus, akinek sorsában összekapcsolódott a Krisztus hűséges követése zsidók mentésével és a nácizmus elleni aktív politikai ellenállással is. Sőt, Bonhoeffer korát jelentősen meghaladva arra a megállapításra is eljutott, hogy egy feje tetejére állt, önmagából kivetkőzött erkölcstelen és törvénytelen világban a rossz cselekedet fogalma is időnként teljesen új értelmet nyer. Így magyarázta, Bibliával a kezében önmaga és követői számára is, hogy miért támogatta és vett tevőlegesen is részt az Adolf Hitler meggyilkolására irányuló, végül sikertelen merényletben. Meggyőződéséért és igaz tetteiért az életével fizetett.

HÁTTÉR

Az eladósodás hava

"Két hete megindult a roham, és a Mikulás közeledtével csak egyre rosszabb a helyzet" – mormolja az egyik hipermarket karikás szem? pénztárosa zárás előtt, miután a soros vásárló nagy nehezen leügyeskedte a mikrosütős óriásdobozt a szalagról. A bevásárlóközpontokban már lépni sem lehet, a Télapóval idén is beköszöntött a kereskedelem nagy ünnepe.  "Az angyalka hozza, de elég, ha a húsvéti nyúlnak fizet!" – biztat az eladósodásra egy óriásplakát, ám jó, ha tudjuk: a hitelek tényleges ára sokszor tízszerese az éves inflációnak.

Minden cseppért kár

A profit és a piaci részesedés növelése utáni hajsza sokba kerülhet még nemzeti és globális szinten is. Egyre-másra érkeznek a híradások súlyos ökológiai katasztrófákról, amelyek egyszerre több országot is érintenek: a szennyeződések ugyanis nem tisztelik a határokat.  Múlt pénteken a romániai Borsabánya melletti patakba ciánnal szennyezett víz került, ami a Tiszába jutva hétfőn elérte Magyarországot. A román cég ellen büntetőeljárást indítottak, valamint kétmillió forint érték? bírságot róttak ki az üzemre. Sólyom László köztársasági elnök Barcelonában az euromediterrán csúcsértekezleten a következőképpen kommentálta a történteket: "Nem lehet megengedni, hogy a ciánszennyezés állandóan fenyegesse Magyarországot, fel kell lépni ellene." 

Lelketlen megélhetés

A részmunkaidős állás minden többgyermekes családanya álma. Talán mi vagyunk a hibásak, mert túl sok amerikai és nyugat-európai filmet láttunk, ahol az anyák reggelente útnak indítják csemetéiket, majd beautóznak a munkahelyükre, és legkésőbb háromkor "leteszik a lantot", hogy ismét családjuknak szenteljék idejüket. A magyar valóság ez esetben is más. 

Arzénmatek

Amerikai kutatók szerint az arzénes ivóvíz egészen alacsony koncentrációban is tüdő- és hólyagrákokozó. Tapasztalataik szerint a legcsekélyebb mennyiség? arzénszennyezés is áldozatokat szed. Lapunk értesülése szerint hazánkban mintegy négyszáz településen magasabb a víz arzéntartalma a megengedettnél. 

Ezúttal megúsztuk

Múlt pénteken a romániai Borsabánya melletti patakba ciánnal szennyezett víz került, ami a Tiszába jutva hétfőn érte el Magyarországot. A borsabányai eset oka az volt, hogy az egyik elzárócsap meghibásodott, így 300 köbméternyi vizes zagyban feloldott másfél köbméter nátrium-cianid folyt ki a Csiszla patakba, majd innen a Visó folyóba. A Tisza magyarországi szakaszára érve a szennyeződés annyira felhígult, hogy a megengedett literenkénti 50 mikrogrammos határértékhez képest 2-3 mikrogramm ciántartalmat mutattak ki benne.

Magyar tender

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a balatoni turizmus hanyatlása összetett társadalmi és gazdasági folyamatok eredménye. Szakértők szerint a problémák megoldásához a régió minden meghatározó társadalmi és gazdasági szereplőjének hosszú távú összefogására van szükség. 

Benzolpánik Kínában

A kínai gazdaság az elmúlt huszonöt évben kiemelkedő növekedést ért el. A szakértők azonban már évek óta kongatják a vészharangot: a profit, a piaci részesedés növelése és a nyugati világ lekörözése utáni hajsza sokba kerülhet még a távol-keleti országnak. A gyárak ugyanis sok esetben a környezet kegyetlen kizsákmányolása révén növelik a GDP-t, amire a közelmúltban egy súlyos ökológiai katasztrófa hívta fel újra a figyelmet.

Viharsebesen köszöntött a tél Európára

Viharsebesen köszöntött a tél Európára az elmúlt hétvégén. A váratlanul korán lehullott hatalmas mennyiség? hó következtében ezrek rekedtek hosszú órákra, egyes helyeken egész éjszakára az országutakon, máshol százezrek maradtak áram nélkül. Megint máshol a hó és az azt kísérő viharok miatt kellett országutakat, vasútvonalakat, repülőtereket lezárni.

Párizs megér egy intifádát?

"Francia intifáda" – ekként nevezte néhány hete a Maariv cím? izraeli napilap a franciaországi zavargásokat. Franciaország több évtizedes arabbarát és Izrael-ellenes politikáját rendszerint kioktatással szokta fűszerezni: ha Izrael kivonul a megszállt területekről, akkor nincs intifáda sem. A kérdés az, hogy most Franciaországnak honnan kellene kivonulnia. 

KÁVÉSZÜNET

Imával a butulás ellen

A kertészkedés, az olvasás, az írás és az imádkozás más agymozgató tevékenységekkel együtt képes megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását, míg a tévénézés növeli a kockázatot – állítja izraeli és amerikai tudósok közösen végzett kutatása. Eredményeiket a közelmúltban mutatták be egy nemzetközi neurológiai konferencián Isztambulban. 

Kevesebb oltás

Kevesebb szúrással ugyanannyi betegség ellen szereznek védelmet ezentúl a gyermekek és a serdülők. Az egyszer?bb védőoltási rendszer a mostantól születetteknél lép érvénybe: a háziorvosok tíz fertőző betegség ellen nem 15 oltással, plusz a Sabin-cseppekkel, hanem mindössze 11 oltással biztosítják a szükséges védelmet. Az új, több komponens? oltóanyagoknál kisebb a szövődményveszély is, hiszen egyrészt kevesebb lesz a szúrás, másrészt a Sabin-csepp esetében, amely beépül a vakcinába, már nem élő poliovírust használnak, hanem elöltet. Harmadrészt: az oltóanyagok semmilyen formában nem tartalmaznak higanyt, ami az oltást ellenzők valótlan érvei szerint idegrendszeri károsodást okozhat – fejtette ki érdeklődésükre Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

A sikert Istennek köszönhetem

A TV2 Megasztár vetélkedőjének első felfedezettjei között volt. A közönség nemcsak produkciója miatt, hanem rokonszenvi alapon is a kedvencévé avatta: 2004 legjobb férfihangjának választották. Gáspár László az indulásról és az azóta eltelt időről is beszélt. 

Skarlát betűk

Mike Fasano floridai republikánus szenátor törvénytervezetet terjesztett be az ittas vezetésen ért autósok megbüntetésére. A törvény úgy szól, hogy az illuminált állapotú vezetőknek olyan módon is bűnhődniük kell, hogy rikító rózsaszín rendszámot kapnak, melynek első három karaktere DUI (driving under influence – ittas vezető) lesz. 

Ne halj meg úgy, mint én

Az angol sajtó szerint David Beckham népszerűsége kismiska ahhoz képest, amekkora rajongás George Bestet körülvette. Pelé szerint Best a legjobb focista, akit valaha látott, Maradonának pedig a kedvenc játékosa volt. Alkoholszenvedélye azonban életébe került.

Beteljesült Ronaldinho álma

Az egész világot bejárta a videofelvétel, amint a brazil Ronaldinho egy edzésen végigdekázik a tizenhatoson, egymás után négyszer lövi kapufára a labdát úgy, hogy közben nem hagyja azt leesni. A döbbenetes felvételek láttán senkit sem ért váratlanul a bejelentés: 2005 legjobbjának járó "Aranylabdát" a brazil támadó nyerte.

Programajánló

Kiállítások: Frans Lanting: Dzsungelek – a National Geographic világhír? fotósának önálló kiállításai bejárták már az egész világot Moszkvától Párizsig. Budapestre, a Természettudományi Múzeumba második alkalommal érkeztek képei. (VIII., Ludovika tér 2-6.)  Kőország – XII. Nemzetközi Ásványbörze a Láng Művelődési Központban december 3-án és 4-én (XIII., Rozsnyai u. 3.). A rendezvény naponta 9-18 óráig látogatható. Modellvasút-kiállítást és vásárt rendeznek december 3-án és 4-én, szombat-vasárnap a Budapesti Művelődési Központban (XI., Etele út 55.). 

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok… na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre! Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!