hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezúttal megúsztuk
Újabb ciánszennyezés

2005. 12. 06.
Múlt pénteken a romániai Borsabánya melletti patakba ciánnal szennyezett víz került, ami a Tiszába jutva hétfőn érte el Magyarországot. A borsabányai eset oka az volt, hogy az egyik elzárócsap meghibásodott, így 300 köbméternyi vizes zagyban feloldott másfél köbméter nátrium-cianid folyt ki a Csiszla patakba, majd innen a Visó folyóba. A Tisza magyarországi szakaszára érve a szennyeződés annyira felhígult, hogy a megengedett literenkénti 50 mikrogrammos határértékhez képest 2-3 mikrogramm ciántartalmat mutattak ki benne.Tiszai szennyezés 2000-ben Fotó: Reuters

A romániai szennyező céget pénzbírsággal (270 millió régi lej, azaz kevesebb mint kétmillió forint) sújtották, vezetői ellen pedig büntetőjogi eljárást indítottak.

Sólyom László köztársasági elnök Barcelonában az euromediterrán csúcsértekezleten a következőképpen kommentálta a történteket: "Nem lehet megengedni, hogy a ciánszennyezés állandóan fenyegesse Magyarországot, fel kell lépni ellene". 

A 2000-es katasztrófa idején 1200 tonna tiszai hal pusztult el. Az akkori helyzetet súlyosbította a cián után két héttel "érkező" nehézfémszennyezés, aminek a nyomai még ma is kimutathatóak.

A jelentős gazdasági haszon miatt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa szerint az jelenthetné a megoldást, ha az embereket rá lehetne bírni arra, hogy kevesebb aranyat vásároljanak, hiszen a forgalomban lévő nemesfém mennyiség kis részét használják csak ipari célokra. A szakértő elmondta lapunknak azt is, hogy egy nemzetközi szervezet is létrejött e célok elérése érdekében. 

Egyes számítások szerint román területen ma egy uncia (30 gramm) arany előállítása 107 dollárba kerül és ezért 320 dollárt lehet kapni a piacon. Az viszont nem mindig követhető, hogy a nyereség kihez kerül. A 2000-es katasztrófa utáni nemzetközi vizsgálatok következtében komolynak mondható konkrét lépések nem történtek a romániai bányákban, csupán ígéretek hangzottak el. Jelenleg csak Máramaros vidékén
tizennyolc, még mindig elavult berendezéssel és zagytározóval működő létesítmény található.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!