hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Viharsebesen köszöntött a tél Európára

2005. 12. 06.
Viharsebesen köszöntött a tél Európára az elmúlt hétvégén. A váratlanul korán lehullott hatalmas mennyiség? hó következtében ezrek rekedtek hosszú órákra, egyes helyeken egész éjszakára az országutakon, máshol százezrek maradtak áram nélkül. Megint máshol a hó és az azt kísérő viharok miatt kellett országutakat, vasútvonalakat, repülőtereket lezárni.

A korai tél talán Németországot érintette a legsúlyosabban, ahol a nyugati országrész több tucat településén mintegy 250 ezren (egyes források szerint elképzelhető, hogy félmillióan) maradtak áram nélkül azt követően, hogy a jelentős mennyiség? hó és a karvastagságú jégpáncél súlya alatt a villanyoszlopok kidőltek, a vezetékek pedig leszakadtak. A legfontosabb közintézményekben, így a kórházakban, szociális otthonokban, és a lakosság számára melegedőként megnyitott sportintézményekben generátorokkal biztosították az áramellátást. Az évszázados rekordot döntő hótömeg (24 óra alatt 30-50 cm mennyiség? hó esett) az autópályákon rekedt autósok ezrei, máshol az autóutakra belógó vagy leszakadással fenyegető magasfeszültség? vezetékek miatt alakultak ki kilométeres dugók. Sok autót, főleg kamionokat még nem szereltek fel téli gumikkal, így azok nem bírtak megbirkózni a csúszóssá vált utakkal, ami további fennakadásokat okozott. Emiatt helyenként teljesen összeomlott a közlekedés, a düsseldorfi repülőteret órákra lezárták, a vonatforgalom leállt a sínpályákra dőlt fák miatt. A hatóságok szerint több mint kétszáz vonat késett összesen több mint száz órát, egy főpályaudvaron ötven embert kellett elszállásolni egy légvédelmi bunkerben, mivel sem a vonatok, sem a taxik nem jártak, a hotelek pedig hamar megteltek. 

Hasonlóan alakult a helyzet Franciaországban és Belgiumban is. Franciaországban a hirtelen beköszöntött tél miatt negyvennégy megyében rendeltek el másodfokú készültséget, amely keretében további szálláshelyeket állítanak fel a hajléktalanok számára és megerősítik a mentőalakulatok számát is. Belgiumot is váratlanul érte a jelentős hóesés, itt ugyanis emberemlékezet óta nem esett hó ősszel. Emiatt a szociális ügyekért felelős belga miniszter elrendelte, hogy a szokásosnál hamarabb kezdjék meg a téli időszakra való felkészülést, ami itt is elsősorban a hajléktalanok számára biztosított többletmelegedők felállítását jelenti.

Olaszországban az évszakhoz képest nagy mennyiségben hirtelen lezúduló csapadék okozott fennakadásokat, aminek következtében több folyó is kilépett a medréből. Az árvíz következtében családokat kellett kitelepíteni, és több utat is le kellett zárni. Emellett a hőmérséklet is jóval alacsonyabb az átlagosnál, ennek következtében több városban, többek között Bolognában és Milánóban a hó bénította meg a közlekedést. 

Ötezer éves mélypont

Az EUA európai környezetvédelmi ügynökség jelentése szerint ötezer év óta a legsúlyosabb klímaváltozás elé néz Európa. A jelentést egy nappal a montreali klímakonferencia megnyitását követően hozta nyilvánosságra Párizsban az ügynökség. A globális átlaghőmérséklet az elmúlt száz évben 0,7 Celsius-fokkal emelkedett. Európa átlaghőmérséklete – földrajzi elhelyezkedése és viszonylag kicsi talajtömege miatt – 0,95 Celsius- fokkal emelkedett. A 2003-as kánikulai évben az Alpok gleccsereinek tíz százaléka olvadt el. A folyamat "hatékony, évtizedekre előre tekintő" beavatkozások nélkül csak gyorsulhat. A következmény az északi jégtakaró elolvadása, és Európa déli területeinek elsivatagosodása lehet. A kontinens népessége egyre inkább a közép-európai területekre koncentrálódik majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!