hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar tender
Készülőben a Balaton-stratégia

2005. 12. 06.
Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a balatoni turizmus hanyatlása összetett társadalmi és gazdasági folyamatok eredménye. Szakértők szerint a problémák megoldásához a régió minden meghatározó társadalmi és gazdasági szereplőjének hosszú távú összefogására van szükség. 

"Magyarország legjobb életminőségi feltételeit szeretnénk megteremteni a Balaton régióban – egy természetes régióban" – mondta a minap Sütő László. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke szerint ez az ország egyetlen olyan régiója, aminek van belső összetartó ereje, van "éntudata", amit nem mondhat el egy tervezési-statisztikai régió sem. "Elsősorban a gazdaságot kell fejleszteni, a gazdasághoz a tudást, hogy olyan humánerőforrás álljon rendelkezésre, hogy a remélt fejlődést támogatni tudja" – hangzott el minap a III. Balaton Vándorkonferencián, ahol tudósok, kutatók, politikusok, polgármesterek, turisztikai és gazdasági szakemberek tanácskoztak a magyar tenger fejlesztési stratégiájáról. 

Bóka István a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfüred polgármestere szerint a stratégia kijelöli a régió fejlesztési céljait, és javaslatot tesz ezek elérését szolgáló eszközökre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a stratégiának összhangban kell lennie az érvényben lévő jogszabályokkal, rendezési tervekkel. 2000-ben hatályba lépett a Balaton törvény, ami egy új típusú területrendezési terv. "Tudtuk, hogy lesznek hibái, kiskapui, amiket be kell zárni és lesznek benne olyan rendelkezések, amik a fejlődés gátját képezik. Ezért indokolt gyorsítani a törvény általános felülvizsgálatának mielőbbi elfogadását, hogy az összhangba kerüljön a stratégiával és ne legyen korlátja a jól kidolgozott fejlesztéseknek, projekteknek" – érvelt a
polgármester. 

Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese tájékoztatójában a II. Nemzeti Fejlesztési Terv hátteréről, alapelveiről beszélt – egy jelentős földrajzi távolságot átfogóan, a
lisszaboni és göteborgi EU találkozók eredményeit, megállapításait felhasználva. A konferencia további szakaszában a Balatont körülölelő három tervezési-statisztikai régió és a minisztériumi tájékoztatók adtak rövid bepillantást a stratégiai program különböző szint? tervezési dokumentumokban való megjelenésének lehetőségeire. 

A konferencia zárásaként Sütő László elmondta: "Elindult egy közös gondolkodás és egy olyan anyag kerül majd elfogadásra, amivel együtt, méltán és ügyesen harcolhatunk az ágazatokkal és régiókkal, mint szövetségeseinkkel a Balaton régió fejlesztési forrásainak megszerzésében."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!