hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Imával a butulás ellen

2005. 12. 06.
A kertészkedés, az olvasás, az írás és az imádkozás más agymozgató tevékenységekkel együtt képes megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását, míg a tévénézés növeli a kockázatot – állítja izraeli és amerikai tudósok közösen végzett kutatása. Eredményeiket a közelmúltban mutatták be egy nemzetközi neurológiai konferencián Isztambulban. 

Az Alzheimer-kór milliókat érint a világon, többnyire 65 év felettieket. "A kikapcsolódás aktivitása és a kognitív képesség közötti összefüggést már több tanulmány vizsgálta – mondta Dr. Rivka Inzelberg, a haderai Hillel Yaffe Hospital neurológusa. – Közismert, hogy az intellektuális aktivitás képes megakadályozni vagy késleltetni az Alzheimer-kór kialakulását, ezért 20 és 60 év közötti emberek pihenési tevékenységeit vizsgáltuk." A tudósok a Wadi Ara területén élő 600 izraeli arab bevonásával folytatták a kutatást, és úgy találták, hogy a gyógyíthatatlan leépülés lassabban alakul ki vagy akár meg is előzhető olyan emberek esetében, akik sok időt töltenek intellektuális tevékenységekkel, például olvasással, írással, sőt imádkozással. Ellenben például a tévénézés, mivel nem támaszt nagy igényeket az intellektus felé, az ellenkező hatást kiváltva, még elő is segítheti a betegség kialakulását. Habár a genetikai hatások is meghatározóak a leépülés e típusának kifejlődésében, a dohányzás (a passzív is!), zsíros ételek túlzott fogyasztása és az elégtelen testmozgás is elősegítik a betegség kialakulását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!