hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden cseppért kár
Szennyezett vizek

2005. 12. 06.
A profit és a piaci részesedés növelése utáni hajsza sokba kerülhet még nemzeti és globális szinten is. Egyre-másra érkeznek a híradások súlyos ökológiai katasztrófákról, amelyek egyszerre több országot is érintenek: a szennyeződések ugyanis nem tisztelik a határokat.  Múlt pénteken a romániai Borsabánya melletti patakba ciánnal szennyezett víz került, ami a Tiszába jutva hétfőn elérte Magyarországot. A román cég ellen büntetőeljárást indítottak, valamint kétmillió forint érték? bírságot róttak ki az üzemre. Sólyom László köztársasági elnök Barcelonában az euromediterrán csúcsértekezleten a következőképpen kommentálta a történteket: "Nem lehet megengedni, hogy a ciánszennyezés állandóan fenyegesse Magyarországot, fel kell lépni ellene." 

Kína egyik északkeleti tartományában egy vegyiüzemben bekövetkezett robbanás hatására közel száztonnányi benzol került a Szungari folyóba, ami december elejére eléri az oroszországi Amur folyót. Az eseteket ráadásul sokszor titkolózás övezi, így előfordulhat, hogy az érintett potenciális "áldozatok" mit sem sejtenek a közelgő veszélyről, és gyanútlanul kortyolgatják poharukból az ivóvizet. Pedig lapunk értesülése szerint hazánkban például mintegy négyszáz településen magasabb a víz arzéntartalma a megengedettnél. A kínai Harbin városában a benzolszennyeződés miatt közel négymillió ember maradt öt napra folyó víz nélkül, de még a csapok újbóli megnyitása után is gyanakodva vizsgálgatják poharaik tartalmát.

Ezek az események újra rá kell hogy irányítsák a figyelmet arra, hogy az egyik legégetőbb probléma Földünk ivóvízkészleteinek a megőrzése. Az ivóvíz minősége világszerte növekvő problémát jelent, annál is inkább, mert a szennyezett víz és az ebből adódó rossz higiéniai körülmények következtében minden percben két gyermek veszti életét világszerte. Kínában a folyóknak már több, mint a 70 százaléka
szennyezett, az ország 1,3 milliárd fős lakosságából csaknem 980 millióan isznak legalább részben szennyezett vizet naponta. A gazdasági növekedés által elért nyereséget azonban gyorsan felemészthetik azok a költségek, amelyeket a profit hajszolása közben a környezetünkben vagy egészségünkben okozott károk helyreállítására kell fordítanunk. Az elmúlt héten nyilvánosságra került eseményekről szóló írásainkat a Fókusz rovatban olvashatják.
Cikkeink a fókusz rovatban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!