hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 03. 14. (XVII/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A pápaválasztás forgatókönyve

Lapzártánkkal egy időben kez­dődik a konklávé a Vatikánban, amely meg-választja a lemondott XVI. Benedek utódját. A pápaválasztás jelenleg érvényes rendjét II. János Pál pápa 1996-ban kiadott apostoli rendelete szabályozza, amelyet XVI. Benedek 2007-ben és 2013-ban módosított.

A Jobbik Magyarország függetlenségét veszélyezteti

Vihart kavart a Simon Wiesenthal Központ alapító-társelnökének budapesti látogatása. Abraham Cooper tárgyalt a kormányzat és a Fidesz, valamint az ellenzéki demokratikus pártok vezető képviselőivel, és a tárgyalásokon többek között felvetette a Jobbik és az iráni kormányzat közötti kapcsolatok kérdését. A Jobbik szerint a „cionista hatalommal folytatott háttéregyeztetésekkel” a kormány feladta Magyarország szuverenitását, míg a nemzetközi emberi jogi szervezet vezetője szerint éppen a Vona Gábor vezette párt tisztázatlan kapcsolatai jelentenek kockázatot Magyarország és az Európai Unió számára. A Simon Wiesenthal Központ vélemé­nyére világszerte odafigyelnek: miközben Abraham Cooper Buda­­­pes­ten tárgyalt, a szervezet másik elnöke, Marvin Hier rabbi a Fehér Házban Barack Obamával egyeztetett az amerikai elnök közelgő izraeli látogatása előtt.

Fokozódik a háborús propaganda Phenjanban

Egyre keményebb hangnemet üt meg fenyegetőzéseiben Phenjan. Megelőző atomcsapást helyezett kilátásba az Egyesült Államok ellen a múlt héten Észak-Korea, majd kormányzó pártjának hivatalos lapja közölte: érvénytelenné vált a Dél-Koreával kötött meg nem támadási szerződés, amivel 1953-ban a koreai háborút lezárták. Elemzők azonban úgy vélik, a phenjani fenyegetőzésnek jelenleg még nagyobb a füstje, mint a lángja.

Észak-Korea–Irán tengely

Az amerikai Forbes magazin az Észak-Korea–Irán proliferációs tengelyről közölt összefoglalót a napokban. A proliferáció az információs hivatalok, vagyis a hírszerzés szaknyelvén a tömeg­pusztító (nukleáris, radiológiai, vegyi és biológiai) fegyverek, valamint az előállításukhoz és célba juttatásukhoz szükséges eszközök és technológiák terjesztését jelenti. A cikk kifejti, hogy a készpénz szűkében lévő Észak-Korea és az olajmilliárdok­ban gazdag Irán már nem is próbálja leplezni tevékenységét.

Az ellenségem ellensége

Az egykori ikertornyoktól mindössze néhány háztömbnyire, New Yorkban állt az amerikai szövetségi bíróság elé Abu Ghaith, Oszama bin Laden veje és az al-Kaida egykori szóvivője. Ghaith a 2001-es merénylet óta több al-Kaida- vezetővel együtt Iránban élt – egyesek szerint nem túl szigorú – házi őrizet alatt. A nyomozó hatóságok most azt remélik, hogy ügye segíthet fényt deríteni az iráni al-Kaida „diaszpóra” titokzatos tevékenységére.

Álprobléma vagy valós félelem?

Egyre gyorsabban közeledik a nap, amikor a román és bolgár állampolgárok előtt is megnyílik a hivatalos lehetőség, hogy akár szociális juttatásokat is kapjanak azokban az uniós államokban, ahová áttelepülni szeretnének. Ezek az államok azonban most arra kérik Brüsszelt, hogy vizsgálja felül az ezt lehetővé tévő direktívát – az unió viszont azzal vádolja a panaszosokat, hogy kreált problémával álltak elő, amely valójában nem is létezik.

Halálosan unalmas politika

Ha a nemzet úgy kívánja, újra felvállalja az ország vezetésének nehéz feladatát – jelentette be Nicolas Sarkozy volt elnök azt követően, hogy kiderült: a francia munkanélküliség az egekben van, François Hollande népszerűsége pedig romokban hever.

Itthon vagyunk

Számos esemény középpontjába került az elmúlt hétvégén az erdélyi magyarság és a székelyföldi autonómia kérdésköre. Az események sorrendje, a résztvevők száma, a rendezvények sajtóvisszhangja ugyan eltérő volt, de a sorok között olvasva mindegyik egy és ugyanazon kérdéskört érintette: a határon túli szavazókat és majdani voksaikat. Kampány van, aminek az erdélyi szavazók is tudatában vannak.

Belföld

Jogállamtalanítás - Hack Péter írása

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az Alaptörvény Negyedik módosítását, annak ellenére, hogy az ellen élesen tiltakozott a hazai ellenzék, a jogvédő civil szervezetek, a jogász szakma legtekintélyesebb szereplői, és megszólalt a volt köztársasági elnök is. A tiltakozók sora a szavazás előtti héten jelentős külföldi szereplőkkel bővült, aggodalmát fejezte ki az Európa Tanács elnöke, az Európai Unió elnöke, az Európai Parlament elnöke, az USA külügy-minisztériuma, a német, a holland, a dán és a finn külügyminiszter, vagyis Magyarország valamennyi fontos szövetségese. Cikkünkben a vita tárgyát szeretnénk tisztázni, és azt bemutatni, hogy miért sérül súlyosan a jogállam az elfogadott rendelkezések által.

Megalakult az Együtt 2014 párt

Együtt 2014 Választói Szövetség Párt néven párttá alakult az Együtt 2014 Választói Mozgalom, amellyel szövetségre lépett – az LMP-ből kiszakadt – Párbeszéd Magyarországért (PM) párt. Meglepetésre nem Bajnai Gordon lett a párt vezetője – amit forrásaink azzal magyaráztak, hogy így a volt miniszterelnök jobban tudja egy esetleges ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelölti posztját elnyerni, hisz nem pártelnökként kell majd az MSZP vezetőjével alkudoznia.

Fideszt védő B-közép

Hogyan került a Fidesz székházához tüntetőket rendszabályozni egy elítélt gyilkos? És mi köze az FTC kemény-magjának a klub biztonsági cégéhez?

Méreg a tejben

Olyan penészgombák által termelt toxint találtak magyar tejekben, ami miatt ezek megsemmisítését rendelte el a hatóság. Magyarországon naponta 4,0-4,5 millió liter tejet termelnek, ebből a mennyi­ségből becslések szerint az elmúlt két hónapban közel 1,2 milliót kellett megsemmisíteni.

Rezsicsata 2.0

A magyar energiaárak nem tekinthetők magasnak az Európai Unióban, emelkedésüket pedig nem a „gátlástalan” szolgáltatók, hanem a világpiaci árak, illetve részben az állami árszabályozás befolyásolja. Ennek ellenére Orbán Viktor további harcot és még nagyobb rezsicsökkentést ígért a parlamentben. A Fidesz kampányfegyvere úgy tűnik, hatákonyan működik, bár az összképet kissé zavarja, hogy a vállalkozások is megkapták első „módosított” rezsiszámláikat: egy közepes termelő cég 2-3 millió forinttal fizethet idén többet az áramért.

Tarnabod by night

Tél óta nincs közvilágítás Tarnabodon, mert az áramszolgáltató megunta, hogy a helyiek lopják az áramot.

Bajnai kitüntetett politikai felelősséget visel

Mi az oka, hogy nem egyszemélyi vezetési modellt választott az új párt, hanem társelnöki szisztémát alakított ki? Esetleg ez átmeneti jellegű, és később lesz majd pártelnök?

HÁTTÉR

Köztünk vannak

Hazánkban 25 éve zajlik szervezett formában ufókutatás, évente körülbelül hatvan ufóészlelést rögzítenek, melyek között egyre növekvő számban találhatók „eltérítések”, vagyis olyan esetek, amikor valakit egy időre magukkal visznek a földönkívüliek. Művelői szerint a gyerekcipőből lassacskán kilépő „tudományág” ma már nem arról szól, hogy  léteznek-e ufók, hanem hogy az emberiség fel van-e készülve a jelenlétükre és a közléseikre.

Együtt  a szabadságért

A zsidóság társadalmi számarányát messze meghaladó mértékben vette ki részét az 1848–49-es szabadságharcból. A közös küzdelem összeforrasztotta a zsidó és keresztény szíveket. Einhorn Ignác – aki a kiegyezés után az első zsidó származású magyar kormánytag lett – azt állította, hogy a harc sorsközössége jobb kötőanyagnak bizonyult, mint 1848 tavaszán a szabadság feletti öröm. A szabadságharc végórájában a zsidók elnyerték az egyenjogúságot, de ez valójában a megtorlásban való részvételre jelentett meghívást. Einhorn jövőképe a bukás ellenére pozitív maradt: „Óriási, eddig ki nem használt erő szunnyad a magyar zsidóságban; csupán fel kell ébreszteni, és bámulatosat fog teljesíteni” - prófétálta a szerző.

A kommunisták nem elég muszlimok

Utcasarkon állunk, egy forgalmas kereszteződésben. Szamárkordék kerülgetnek kocsikat, emberek nyüzsögnek mindenfelé. „Mindjárt itt lesznek” – mondja barátom, Abdelhalim, és idegesen leteszi a telefont. A Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért szervezet katonai alakulatával fogunk részt venni egy kiképzésen. A Gázai övezetben vagyunk.

Birodalmi álmok

A Balkán legnagyobb gazdasági és katonai erejeként Törökország a térség első számú nagyhatalmává kíván válni, miközben Izrael-ellenes megnyilatkozásaival az arab világban is egyre növekvő befolyásra tesz szert. Szerbiában aggodalommal figyelik a „neooszmán” birodalom felemelkedését, amely ma már elsősorban nem fegyverekkel, hanem gazdasági eszközökkel bővíti befolyási övezetét.

Gázháború az Égei-tengeren

Az Égei-tenger alatt 100 milliárd euró értékű olaj- és gázmezők találhatóak, amelyre több ország is igényt tart. A görögök elképzelése szerint a kitermelés csökkentheti Európa orosz energiától való függőségét, és kimentheti Athént az adósságcsapdából. Legrosszabb esetben azonban a vita elmérgesedése háborúhoz is vezethet Törökország és Görögország között.

Százforintos menü

Minél szegényebb egy település, annál rosszabb lehet a gyermekétkeztetés színvonala, a szülőkre háruló térítési költséget ugyanis az önkormányzatok határozzák meg, miközben a mai napig nem létezik előírás a minimum ráfordításra vonatkozóan. Az iskolák állami fenntartásba vételével a helyzet tovább nehezedett.

Interjú dr. Barát Katalin családterapeutával

A beszélgetésünkre készülve szúrópróbaszerűen felhívtam néhány családterapeutát, hogy időpontot kérjek, de másfél hónapra előre tele volt a noteszük. Ennyire kevés a szakember, vagy ennyire igényesek a magyarok a házasságukra?

Sósav

Amikor a múlt hét csütörtökön fiatal protestálók egy csoportja átmászott a Fidesz székházának kerítésén, hogy megtöltve az udvart, hangosan követelje az akkor még csak tervezett alkotmánymódosítás visszavonását, a kormánypárti Békemenet vezetői fellármázták aktivistáikat. Arra buzdították őket, hogy minél nagyobb számban vonuljanak a tüntetés helyszínére, és ott tiltakozzanak a pártszékház elfoglalása ellen. A megszólítottak egy nem túlságosan népes csapata csakhamar fel is bukkant a Lendvay utcában, és mosdatlan kifejezésekkel gyalázni kezdte a tábláikat szorongató, ütemesen skandáló diákokat. A helyzet egyre jobban elmérgesedett, bár legkevésbé sem a székház udvarán demonstrálók viselkedése miatt. Ők ugyanis önmegtartóztatóan nem reflektáltak a korántsem békés szembenállók fokozódó agresszivitására; csupán kitartóan ismételgették alkotmányvédő jelszavaikat.

Minden kiadó

Március 8-án este 40 ezer ember bérelt szobát egy olyan szolgálattól, amely 250 ezer kiadó szobát kínál a világ 192 országának 30 ezer városában – hívják fel a figyelmünket az Economist zsurnalisztái. Mi is ez az új vállalkozási forma?

KÁVÉSZÜNET

A lehetetlen túlélői

2004. december 26-án a történelem végérvényesen az emberiség fejébe véste a cunami kifejezést. Az Indonézia partjait megrázó, 9-es erősségű földrengést követően szökőár csapott le az Indiai-óceán térségére, amely egyes források szerint közel 230 ezer áldozatot követelt. A lehetetlen (Lo Imposible) című spanyol–amerikai filmdráma egy spanyol család igaz történetén keresztül mutatja be a 21. század legszörnyűbb természeti katasztrófáját.

Méregtelenítés - Használ vagy árt?

Itt a tavasz, a méregtelenítő kúrák szezonja. Hallunk róla a reklámokban, vagy olvashatjuk a könyvekben. Ha méregtelenítésről beszélünk, akkor joggal feltételezhetjük, hogy mérgezettek vagyunk. A kúrák alapját a hagyományos kínai gyógyászat adja, de ezzel nem ért egyet a nyugati orvoslás. Dr. Zacher Gábor főorvossal, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztályának vezetőjével beszélgettünk.

Hétköznapi hősök

George, John, Robert, Harold és Edward Panzer egy családba születtek, mégis különböző családoknál nőttek fel. Történt mindez az 1920-as évek Amerikájában, a nagy gazdasági válság előtti években, amikor gyermekek ezrei kerültek az utcára, a Panzer fiúkhoz hasonlóan. Az árvaságra jutott fiatalok azonban nem törődtek bele addigi életük szűkös lehetőségeibe, s hatvan évvel később mindnyájan sikeres életpályára nézhettek vissza.

Kiszűrhetők-e az ámokfutók?

A legtöbb ember úgy gondolja, ő sosem válhat egy ámokfutás áldozatává, így aztán azon sem töri a fejét, mit tenne, ha ez mégis bekövetkezne. Amikor azonban tanulóknak tartok biztonsági tréninget, azt tapasztalom, hogy nagyon is foglalkoztatja őket az iskolai erőszak, az áldozattá válás témája, de nem kapnak releváns válaszokat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!