hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Méreg a tejben
Bajban a dél-magyarországi gazdák

2013. 03. 21.
Olyan penészgombák által termelt toxint találtak magyar tejekben, ami miatt ezek megsemmisítését rendelte el a hatóság. Magyarországon naponta 4,0-4,5 millió liter tejet termelnek, ebből a mennyi­ségből becslések szerint az elmúlt két hónapban közel 1,2 milliót kellett megsemmisíteni.

Az aflatoxin a takarmánnyal kerül a tehenek szervezetébe, amely átkerül a tejbe is. Ez a toxikus anyag a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes, rákkeltő, úgynevezett mikotoxinok egyik fajtája. A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak.

Általában a fertőzés összefügg a meleg időjárással, mivel a gyakrabban előforduló penészgombák magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjednek leginkább. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt, amely folyamat a tárolása ideje alatt is tovább folytatódik. Mivel tavaly aszály volt, ezért a termés szennyezettebb a korábbi években betakarított takarmányokhoz képest. Ráadásul a februári és márciusi melegebb időjárás is elősegíthette a gombafertőzés további terjedését.  

Magyarországon 2004 októberében a fűszerpaprikában találtak kiugró mennyiségű aflatoxint. Mivel a gyártók nagy része a szóban forgó anyaggal szennyezett paprikákat használt fel keverékeiben, ez a fűszer forgalmazásának országos méretű felfüggesztéséhez vezetett. Általában a takarmányokban valamilyen mértékű penészgomba majdnem minden esetben található, de a fertőzés aránya és mértéke a meghatározó, ezért az élelmiszeripar határértékekhez köti, hogy ezen anyagok jelenlétét mikortól tartja károsnak egy élelmiszerben.      

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!