hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megalakult az Együtt 2014 párt
Társelnökök kacifántos világa

2013. 03. 13.
Együtt 2014 Választói Szövetség Párt néven párttá alakult az Együtt 2014 Választói Mozgalom, amellyel szövetségre lépett – az LMP-ből kiszakadt – Párbeszéd Magyarországért (PM) párt. Meglepetésre nem Bajnai Gordon lett a párt vezetője – amit forrásaink azzal magyaráztak, hogy így a volt miniszterelnök jobban tudja egy esetleges ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelölti posztját elnyerni, hisz nem pártelnökként kell majd az MSZP vezetőjével alkudoznia.

Az Együtt 2014 pártnak három vezetője, úgynevezett társelnöke van: Kónya Péter a Szolidaritást, Juhász Péter a Millát, Szigetvári Viktor a Haza és Haladás Egyesületet képviseli. Ilyen értelemben többes vezetéssel rendelkezik az Együtt 2014, de a helyzet azért nem ennyire egyszerű, ugyanis van még egy csavar a történetben. A két párt, a most megalakult Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért párt létrehozott egy úgynevezett „szövetségi elnökséget”, amelybe az előbb említett pártok és platformjai delegálnak tagokat. Ennek az elnökségnek azonban van egy vezetője, aki – ha jól értjük Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 egyik társelnökének szavait – Bajnai Gordon. Az ő feladata a választási felkészülés irányítása, a gyakorlatban ő lehet a főnök, noha formálisan nem nevezhető pártelnöknek.

Forrásaink arról tájékoztatták lapunkat, hogy az értekezleteken – miként egy kormány­ülésen – Bajnai Gordon elnököl, a döntések esetében a végszót ő mondja ki, egyértelműen ő az első az egyenlők között. „Gordon lebeg a vizek felett. Így mutatjuk, hogy ő a pártok felett áll” – magyarázta a Heteknek egy PM-es politikus, akinek az állítását az is alátámasztja, hogy a két párt, az Együtt 2014 és a PM úgynevezett szövetségi megállapodását öt társelnök írta alá (Kónya Péter, Juhász Péter, Szigetvári Viktor, Szabó Tímea és Jávor Benedek), amit kvázi ellenjegyzett Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök szignója alatt nem volt titulus, se delegáló szervezet neve, hanem mindössze annyit lehetett olvasni az aláírása felett, hogy „a megállapodásban foglaltakkal egyetértek”.   

Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnöke a konstrukciót azzal indokolta, hogy a társelnöki rendszer a párt három irányból, három társadalmi csoport felől érkező alapítói körét akarja szimbolizálni. Szigetvári kiemelte, hogy Bajnai Gordon a pártszövetség vezetőjeként kitüntetett politikai felelősséget visel a 2014-es választásokon elérendő sikerekben. (Bővebben erről keretes írásunkban olvashatnak.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!