hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álprobléma vagy valós félelem?
Összefogás a segélyturizmus ellen

2013. 03. 21.
Egyre gyorsabban közeledik a nap, amikor a román és bolgár állampolgárok előtt is megnyílik a hivatalos lehetőség, hogy akár szociális juttatásokat is kapjanak azokban az uniós államokban, ahová áttelepülni szeretnének. Ezek az államok azonban most arra kérik Brüsszelt, hogy vizsgálja felül az ezt lehetővé tévő direktívát – az unió viszont azzal vádolja a panaszosokat, hogy kreált problémával álltak elő, amely valójában nem is létezik.

Jövőre megindulhat a „gazdasági menekültáradat” Bulgáriából és Romániából, akik teljes jogú tagjaivá válnak az Európai Uniónak. Nagy-Britannia máris figyelmeztette Brüsszelt, hogy a kérdést még egyszer jó alaposan át kellene gondolni. Nem akarják ugyan megvonni a jogot az újonnan érkezőktől, de Theresa May belügyminiszter megfogalmazása szerint lehetőséget szeretnének kapni arra, hogy a kormány „határozottan léphessen fel azokkal szemben, akik csak azért jönnek az országba, hogy kihasználják a jóléti rendszerünket”.

Az Európai Bizottság azonban azzal az indoklással utasította el a kérelmet, hogy csak kitalálják a problémát, de valójában nem tudják bizonyítani, hogy az újonnan csatlakozott tagállamokból érkezők a szociális juttatások miatt jönnek. Úgy tűnik azonban, hogy a probléma csak Brüsszel számára virtuális, az érintetteknek viszont nagyon is valós. Ezt bizonyítja, hogy Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter máris támogatásáról biztosította Theresa Mayt, illetve a hollandok és a finnek is csatlakoztak a kéréshez. A közös platform a Miniszterek Tanácsában sikerrel akadályozta meg Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni zónához, amely lehetővé tette volna az útlevél nélküli utazást a többi tagállamba.

A vita az érintett országokon belül is fellángolt. Friedrich belügyminiszter keményvonalas álláspontja saját pártján belül is bírálatokat indított el, ugyanis egyesek úgy gondolják, hogy értékes munkaerőről mond le az ország az erőpozíció érdekében. A Der Spiegel legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint a bevándorlócsoportok között éppen a bolgárok és a románok azok, akiknek körében a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta (azonban még így is 35 százalék körül mozog). Ennek ellenére a német nagyvárosokban egyre hangosabbak a panaszok arról, hogy a már most beindult migrációban éppen azok érkeznek, akiknek otthon sincs sok esélyük a munkavállalásra. Berlin, Dortmund, Duisburg, Hamburg, Hannover, München és Offenbach egyre súlyosabb szociális problémát lát a román és bolgár bevándorlókban, akiknek száma 2006 óta meghatszorozódott. A munkaerő­piacon szinte semmi esélyük, ugyanis nem beszélik a nyelvet, és nem is képzettek, így hiába a jó szándék, a végén úgyis az utcán, illetve a szociális rendszerben landolnak. A hajléktalanokat segítő szervezet, a BAGW adatai szerint a német hajléktalanok 15 százaléka bevándorló.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!