hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gázháború az Égei-tengeren

2013. 03. 21.
Az Égei-tenger alatt 100 milliárd euró értékű olaj- és gázmezők találhatóak, amelyre több ország is igényt tart. A görögök elképzelése szerint a kitermelés csökkentheti Európa orosz energiától való függőségét, és kimentheti Athént az adósságcsapdából. Legrosszabb esetben azonban a vita elmérgesedése háborúhoz is vezethet Törökország és Görögország között.

Az elmúlt hetekben magas rangú kormányképviselők Athénban több nyilatkozatot tettek, amelyek központi témája egy közel 20 éves nemzetközi egyezmény volt, és amely rendezné az Égei-tenger ásványkincseinek és nyersanyagainak sorsát. Az eladósodott Görögország számára nagyon jól jönne az óriási mennyiségű olaj és gáz, de a helyzet Törökország ellenállása esetén eszkalálódhat. Igényeinek érvényesítése érdekében Athén az európai szomszédok támogatását kéri. François Hollande francia elnök elsőként meg is adta ezt, de a görögök az ENSZ-nél is kilincselnek.

Az elmúlt héten a görög miniszterelnök, Antonis Samaras egyeztetett a török miniszterelnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal. Az isztambuli találkozón azt kérte, hogy Törökország tartsa tiszteletben Görögország nemzetközi szerződésen alapuló jogait. Az ankarai kormány szerint a területek viszont hozzájuk tartoznak, és az új határok kialakítására irányuló törekvések háborúhoz vezethetnek. A legutóbbi erről szóló tárgyalások során Erdoğan további párbeszéd lefolytatását kérte a témában.

A görögök számára nem kicsi a tét: a tenger alatt 100 milliárd euró nagyságú olaj- és gázmezők fekszenek, amivel a 300 milliárdos adóssághegyéből jócskán lefaraghatna az ország. A görögök energiahordozókat exportálhatnának Európa számára, és így csökkenhetne a kontinens függősége az orosz gáztól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!