hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tarnabod by night
Festői környezetben drámai pusztulás

2013. 03. 21.
Tél óta nincs közvilágítás Tarnabodon, mert az áramszolgáltató megunta, hogy a helyiek lopják az áramot.

Ez az alaphír, ezt fogjuk kibontani. A cél érdekében a helyszínre utazunk, másfél óra alatt lent vagyunk Pestről. Máskor kerülöm a „lemegyünk”, „lent él” kifejezéseket a vidékkel kapcsolatban, de a tarnabodiak tényleg lent vannak. Lent a padlón, de inkább a földön. Tízpercnyire a településtől még 600 forintos kapucsínót iszunk az OMV-kútnál, csak hogy nagyobb legyen a kontraszt. Például Jolánékhoz képest, akit elsőként szólítunk meg a falu határában. Hárman élnek a rozzant házban, ő, a férje és a gyerek. Jolán ötvenéves lehet. Közvetlen asszony, egyet kér csak: ne írjuk le az igazi nevét és ne fotózzuk. Mi legyen az álneve? Mondjuk Aranka, vagy Jolán? Legyen Jolán. Rendben. Szóval, Jolán és családja kap egyszer 22500 forint munkanélküli segélyt, és kapnak 27 ezer forint családi pótlékot a gyerek betegsége miatt. Ez összesen nem éri el az ötvenezret, de nincs más bevétel, ebből kell megélniük. És megélnek. Hogy hogy, az rejtély. Ha van munka, mennek mindketten, de munka főleg nyáron van, leginkább napszám. 

Jolán úgy emlékszik, hogy december óta nincs közvilágítás a faluban. Ha leszáll az este, Tarnabod is sötétbe borul egészen másnap hajnalig. A betörések megszaporodtak, viszont a rendőrök is: néhány óra alatt ötször találkoztunk lassan poroszkáló rendőr Astrával.

Az más kérdés, hogy mindig ugyanaz az egység volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!