hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Méregtelenítés - Használ vagy árt?
A toxikológus válaszol

2013. 03. 21.
Itt a tavasz, a méregtelenítő kúrák szezonja. Hallunk róla a reklámokban, vagy olvashatjuk a könyvekben. Ha méregtelenítésről beszélünk, akkor joggal feltételezhetjük, hogy mérgezettek vagyunk. A kúrák alapját a hagyományos kínai gyógyászat adja, de ezzel nem ért egyet a nyugati orvoslás. Dr. Zacher Gábor főorvossal, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztályának vezetőjével beszélgettünk.

A méregtelenítés gyakorlói meg vannak győződve arról, hogy a szervezetben felhalmozódott méreganyagok okozzák a krónikus betegségeket. Önnek mi a véleménye erről?

– Egyértelmű, hogy vannak olyan kémiai anyagok, amelyek ha felszaporodnak a szervezetünkben, betegséget tudnak okozni. Ez egy pillanatig sem kétséges. Ha betegséget okoznak, akkor ezek mérgek. Önmagában véve ez nem egy ellentmondás. A szervezetünkben felhalmozódó higany súlyos krónikus higanymérgezést tud okozni, sokféle tünete van. Az ólom is fel tud halmozódni, aminek szintén sokféle tünete van. Ez rendben van. Ettől a pillanattól kezdve, hogy ezek felhalmozódnak és betegséget okoznak, ki kell őket szerelni a szervezetből. A kérdés az, hogy egy objektív mérési eredmény alapján mondjuk a vizeletben vagy a vérplazmában mért ólomérték meghaladja-e a toxikus határértéket vagy nem. Ha meghaladja, akkor egyértelmű, hogy ólom-, higany-, arzén- stb. mérgezésről van szó. De ha nem haladja meg, akkor mi alapján gondolja valaki, hogy ez mérgezés?

Vannak olyan mérési eredmények, amelyek a vérben több mint ötvenféle méreganyag jelenlétét mutatták ki, köztük például a DDT (gyom­irtó) jelenlétét. A vérben valóban kimutathatóak méreganyagok?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!