hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jobbik Magyarország függetlenségét veszélyezteti
Interjú Abraham Cooperrel, a Simon Wiesenthal Központ társelnökével

2013. 03. 13.
Vihart kavart a Simon Wiesenthal Központ alapító-társelnökének budapesti látogatása. Abraham Cooper tárgyalt a kormányzat és a Fidesz, valamint az ellenzéki demokratikus pártok vezető képviselőivel, és a tárgyalásokon többek között felvetette a Jobbik és az iráni kormányzat közötti kapcsolatok kérdését. A Jobbik szerint a „cionista hatalommal folytatott háttéregyeztetésekkel” a kormány feladta Magyarország szuverenitását, míg a nemzetközi emberi jogi szervezet vezetője szerint éppen a Vona Gábor vezette párt tisztázatlan kapcsolatai jelentenek kockázatot Magyarország és az Európai Unió számára. A Simon Wiesenthal Központ vélemé­nyére világszerte odafigyelnek: miközben Abraham Cooper Buda­­­pes­ten tárgyalt, a szervezet másik elnöke, Marvin Hier rabbi a Fehér Házban Barack Obamával egyeztetett az amerikai elnök közelgő izraeli látogatása előtt.

Mit szól hozzá, hogy a Jobbik „Irán-szakértője”, Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes nyilatkozatban szólította fel a magyar kormányt, hogy nyilatkozzon: „miért enged a Simon Wiesenthal Központ folyamatos nyomásgyakorlásának, miért nem utasítja vissza hazánk szuverenitásának durva megsértését?”      – Úgy látszik, ennyire érzékenyen érinti őket a kérdés. A Jobbik most megpróbálja azzal bagatellizálni az ügyet, hogy a politikai vezetést és a médiát teszi felelőssé, amiért kérdéseket tesznek fel a párt hátterével kapcsolatban. A Wiesenthal Központ továbbra is sürgeti, hogy mind Budapesten, mind Brüsszelben induljon hivatalos vizsgálat arról, milyen módon támogatja Irán a Jobbikot. Ez ugyanis valóban érinti Magyarország szuverenitását és az Európai Unió tagállamainak a biztonságát is.

A nyilatkozatban Gyöngyösi – most először – közvetlenül is elismeri azt, hogy létezik ilyen kapcsolat. Azt írja ugyanis: „A Jobbik meglátása szerint nem a nemzeti erő és az általa nyíltan képviselt Irán melletti kiállás jelent kockázatot és veszélyt Magyarország számára, hanem a magyar kormány folyamatos háttér­egyeztetései a cionista hatalommal.” Ez fordulatot jelenthet, hiszen eddig – néhány jelképes találkozót és nyilatkozatot leszámítva – nem hangsúlyozták az iráni kapcsolatot, különösen nem azt, hogy a magát „nemzeti erőnek” tartó Jobbik nyíltan Iránt képviselné.

– Igen, ettől kezdve a Jobbikra szavazó magyar választópolgároknak dönteniük kell: valóban akarnak-e szoros szövetséget és együttműködést egy olyan rezsimmel, amely keresztényeket börtönöz be a hitük miatt, és terrorista ügy­nököket küld Latin-Amerikába, Libanonba és szerte a Közel-Keletre. Mostantól ez minden Jobbik-szavazó felelőssége is, mert nem mondhatják, hogy a párt titkolná kapcsolatát a teheráni diktatúrával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!