hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pápaválasztás forgatókönyve

2013. 03. 13.
Lapzártánkkal egy időben kez­dődik a konklávé a Vatikánban, amely meg-választja a lemondott XVI. Benedek utódját. A pápaválasztás jelenleg érvényes rendjét II. János Pál pápa 1996-ban kiadott apostoli rendelete szabályozza, amelyet XVI. Benedek 2007-ben és 2013-ban módosított.

A konklávénak kétharmados többséggel kell megválasztania az új pápát, ami a jelenlegi testületi létszám (115 fő) mellett 77 szavazatot jelent. A bíborosok az első nap egyszer, majd naponta négyszer szavaznak. Ha a harmadik napon sincs eredmény, egy nap szünet következik. Ha ezt követően újabb hét szavazás eredménytelen, ismét szünetet tartanak, majd maximum hét szavazás következik. Amennyiben ez is eredménytelen lenne, már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt neve marad a listán. A szabályok szerint ekkor már a bíborosok nem tarthatnak szünetet, addig kell szavazniuk, amíg eredmény nem születik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!