hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kommunisták nem elég muszlimok

2013. 03. 21.
Utcasarkon állunk, egy forgalmas kereszteződésben. Szamárkordék kerülgetnek kocsikat, emberek nyüzsögnek mindenfelé. „Mindjárt itt lesznek” – mondja barátom, Abdelhalim, és idegesen leteszi a telefont. A Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért szervezet katonai alakulatával fogunk részt venni egy kiképzésen. A Gázai övezetben vagyunk.

„Kommunisták – mondja Abdelhalim még a lakásában, Khán Júniszban –, kommunisták, ha érted mire gondolok.” Hogyne érteném. Az övezetben uralkodó harmadik legnagyobb fegyveres erőről, a Dzsebha Demokratíjáról beszél. A zászlójukon egy nagy vörös csillag virít, ott lobognak a szélben a város több kerületében.

Ellentétben a Hamász fegyveres szárnyával, a Khasszám brigádokkal, ők szívesen nyilatkoznak a sajtónak. Pláne a novemberi légiháború óta. A lerakétázott épületek acélszerkezetei mementóként merednek az ég felé, ennyi emlékeztet arra, hogy hatvanöt éve háború van. A legutóbbi összecsapások nagy győztese egyébként a Hamász, ezt mondja mindenki az övezetben. A testvéri egyiptomi kormányzat, annak érdekében, hogy jól szerepelhessen első nemzetközi diplomáciai megmérettetésén, gyakorlatilag mindent megígért a Hamásznak, hogy az belemenjen a tűzszünetbe. (Utóbbi, és az egyiptomi Szabadság és Igazság Párt is a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalomból alakult.) Úgy látszik, hogy tartják is a megállapodást: Gázában folyamatosan kapható üzemanyag, és már áramingadozás is csak elvétve fordul elő. Hosszú évek óta először tűnik úgy, hogy a 2006 óta tartó izraeli blokád több sebből vérzik, recseg-ropog. Kilométeres sorokban állnak a megrakodott kamionok a rafahi határátkelőnél, és gond nélkül be is jutnak az övezetbe.

A Dzsebha Demokratíja telefonos megkeresésünkre abszolút pozitívan reagált. Meghívtak, hogy vegyünk részt egy fegyveres kiképzésükön. Ők is jól szerepeltek a novemberi háborúban, ezért a magabiztosság. Az övezetet vasmarokkal irányító Hamász és a politikai agendával nem, ellenben iráni fegyverekkel rendelkező kistestvére, az Iszlám Dzsihád mellett az ő lobogóikat látni mindenütt. Nem véletlenül. Ahmed Dzsábári, a Khasszám brigádok hírhedt vezetőjének Izrael általi célzott likvidálása után ők voltak az elsők, akik rakétát lőttek a zsidó államra, kirobbantva a légiháborút. A Hamász pedig, mivel alapító okiratában a zsidó állam eltörlése kiemelkedő helyen szerepel, értékeli az ilyen gesztusokat. Például abbahagyta a Demokratikus Front tagjainak vegzálását, ami ritka bánásmód egy nem iszlamista csoporttal szemben a Gázai övezetben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!