hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Halálosan unalmas politika
Sarkozy kész megmenteni Franciaországot

2013. 03. 21.
Ha a nemzet úgy kívánja, újra felvállalja az ország vezetésének nehéz feladatát – jelentette be Nicolas Sarkozy volt elnök azt követően, hogy kiderült: a francia munkanélküliség az egekben van, François Hollande népszerűsége pedig romokban hever.

14 éves csúcsot döntött a munkanélküliség Franciaországban tavaly év végén, meghaladva a 10,6 százalékot, és tovább rombolva François  Hollande népszerűségét. A francia elnöknek, aki azzal pozicionálta magát a tavalyi választáson, hogy mindenben más, mint elődje, egyelőre a legtöbb fronton kudarcot kellett elszenvednie. Bár a munkanélküliség az évtized eleje óta folyamatosan magas volt – legtöbbször 8 százalék fölötti –, mégis Sarkozy elnök­sége alatt érte el a 7 százalék körüli minimumot. A válságot követően a munkanélküliek száma jelentősen növekedett és 9,5 százalék körül stabilizálódott, 2011 végétől azonban ismét folyamatosan növekszik.

A foglalkoztatás olyan kiemelt területen is romlik, mint a francia autóipar: ez év elején a Renault jelentette be, hogy 2016-ig mintegy 7500 alkalmazottjától szándékozik megválni, a múlt év végén pedig a Peugeot-Citroën, Európa második legnagyobb autógyára adta hírül, hogy nyolcezer alkalmazottat fognak elbocsátani, és húsz év után először kénytelenek lesznek bezárni egy franciaországi gyárat. A tíz százalék fölötti munkanélküliségi adat abból a szempontból is riasztó, hogy a 15 és 24 év közöttiek foglalkoztatása tovább romlott, és immár meghaladja a 25 százalékot.

A gazdaság mindezek mellett recesszióban van, és bár a második félévre kikerülhet onnan, a legtöbben arra számítanak, hogy nem produkál elegendő növekedést a munkanélküliség növekedésének megállításához. Elemzők inkább arra számítanak, hogy a munkanélküliség egészen az év végéig vagy a jövő év elejéig tovább fog romlani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!