hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A lehetetlen túlélői
Egy spanyol család igaz története a thaiföldi cunamiról

2013. 03. 21.
2004. december 26-án a történelem végérvényesen az emberiség fejébe véste a cunami kifejezést. Az Indonézia partjait megrázó, 9-es erősségű földrengést követően szökőár csapott le az Indiai-óceán térségére, amely egyes források szerint közel 230 ezer áldozatot követelt. A lehetetlen (Lo Imposible) című spanyol–amerikai filmdráma egy spanyol család igaz történetén keresztül mutatja be a 21. század legszörnyűbb természeti katasztrófáját.

María (Naomi Watts) és Henry Belón (Ewan McGregor) három fiával, Lucasszal (10), Thomasszal (8) és Simonnal (5) egy thaiföldi luxus­nyaralóban töltik a téli szünetet. Karácsony másnapján, amikor a medencénél pihennek, az idilli „trópusi telelést” és az üdülő élettel teli zaját baljós moraj töri meg. Egy tíz méternél is magasabb fekete vízfal tombolva közelít a part felől. Óriási mennyiségű víz önti el a part menti területeket, magával ragadva mindent és mindenkit, akit csak ér.

Juan Antonio Bayona rendezésében nem hagyományos katasztrófafilm tárul a szemünk elé. A rendező nem csupán a természeti csapást és a hömpölygő víz megfékezhetetlen erejét mutatja be, hanem szívszaggatóan mutat rá arra is, mekkora tragédia egy család szétszakadása. A bemutatót követően a filmről María elismerően nyilatkozott: „A film egyetlen ponton tér el a valóságtól: a labda, amivel a gyerekek játszottak, amikor az ár lecsapott, sárga volt, nem piros. Minden más pontosan így történt.” A rendező nagy hangsúlyt fektetett a hitelességre, és a családot a filmkészítés minden aspektusába bevonta. Belónék ki is jelentették, hogy csak addig támogatják a forgatást, amíg a film készítői a történet szellemiségéhez hűen ragaszkodnak.

A víz monumentalitását bemutató jelenetek között kevés a számítógépes vizuális effekt. „Maketteket készítettünk, amit valóságos, hatalmas hullámok mostak el” – meséli a rendező. Mesterséges hatáskeltés helyett a film főként víz alatti jelenetekkel igyekszik bemutatni a természeti jelenségben rejlő erőt. A forgatások öt héten keresztül egy szeméttel, törmelékkel, sárral, ingovánnyal feltöltött víztározóban zajlottak, ami nem kis megpróbáltatást jelentett a színészek számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!