hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itthon vagyunk
Eseménydús hétvége a székelyek körül

2013. 03. 21.
Számos esemény középpontjába került az elmúlt hétvégén az erdélyi magyarság és a székelyföldi autonómia kérdésköre. Az események sorrendje, a résztvevők száma, a rendezvények sajtóvisszhangja ugyan eltérő volt, de a sorok között olvasva mindegyik egy és ugyanazon kérdéskört érintette: a határon túli szavazókat és majdani voksaikat. Kampány van, aminek az erdélyi szavazók is tudatában vannak.

A minisztériumi számadatok alapján háromszázhatvanezer egyszerűsített honosítási kérelmet adtak be az elmúlt két évben, ezek közül valamivel több, mint háromszázhúsz­ezer személy esetében meg is adták a magyar állampolgárságot. A kérelmezők között a legnagyobb arányban az erdélyi magyarok találhatók, ezért tudatosan fordul minden párt az erdélyi választók felé. „Az biztos, hogy az egyszerűsített honosítás során állampolgárságot szerző határon túliak is részesei lehetnek a 2014-es országgyűlési választásoknak – igaz, voksaik pontos leadásának módja egyelőre még nem tisztázott, de az már most leszögezhető, hogy a szavazatok jelentősen befolyásolják majd a végeredményt” – mondja lapunknak Szász Zoltán erdélyi politológus, aki szerint az anyaországi politikai polaritást mára, ha nem is teljesen, de sikerült átvinni Erdélybe, és ott tudatosan felosztani a magyarságot jókra és gonoszokra.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint is felfedezhető egyfajta tudatos megosztási kísérlet, de azoknak, akik ezt a fajta politikai látásmódot erőltetik, fontos tudniuk, hogy az erdélyi embereket nem lehet az anyaországban már jól bevált eszközökkel befolyásolni. „Azoknak, akik szimbolikus lépésekkel igyekeznek voksokat szerezni, nagyon résen kell lenniük, mert az itteni emberek gondolkodása nem szereti a lejáratást, nem épül a gyűlölködésre” – magyarázza kérdésünkre az RMDSZ elnöke.

A hétvégi események sorát Mesterházy Attila, az MSZP elnöke indította el: az erdélyi magyarok bocsánatáért nemrégiben Kolozsvárra utazó politikus március 9-én évet értékelt a Papp László Budapest Sportarénában. A rendezvény díszvendége Victor Ponta miniszterelnök, a román testvérpárt elnöke volt. A szokatlan meghívást ugyan hétköznapinak igyekezett beállítani a szocialista párt sajtója, de a rendezvényen felszólaló román miniszterelnök egyértelművé tette: Mesterházy Attila személyében látja a két ország együttműködésének garanciáját. Mind a magyaroknak, mind a románoknak be kell látniuk, hogy „tudunk együtt élni, lehetünk barátok, és tudunk együtt dolgozni a közös jövőnkért” – fejtegette a román miniszterelnök. Mosolyogva, angolul elmondott beszédében hangsúlyozta azt is, hogy a populizmus, a szélsőségesség és a demagógia egyaránt rossz a két népnek, utalva ezzel a székely zászló jelenleg is aktuális ügyére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!